19 Eylül 2024 Perşembe

Temelli: Ölümlerin araştırılması için verdiğimiz önergeleri AKP'liler reddetti

İzmir'in Bornova ilçesindeki seçim bürosu açılışında halka seslenen HDP Eş Genel Başkanı Temelli, iktidarın Kobane olaylarına ilişkin yalan söylediğini belirtti, ölümlerin araştırılması için verdikleri 10'dan fazla önergenin AKP'li vekillerin oyları ile reddedildiğini kaydetti.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin İzmir'in Bornova ilçesindeki seçim bürosu açılışına katıldı.
 
Açılışta konuşan Temelli, iktidarın tek derdinin HDP'yi baraj altında bırakmak olduğunu belirtti, "Buna izin vermeyeceğiz. 24 Haziran’da Erdoğan’ı da çevresindekileri de hepsini süpürüp faşizmin çöplüğüne atacağız" dedi.
 
Kobane eylemleri sırasında 43 insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Temelli, şunları söyledi: "Ekrem’in acısı nasıl bizim acımızsa Yasin’in acısı da bizim acımızdır. Hepsinin acısına sahip çıkarız. Biz acılarımızda akraba olduk. Bize bu acıları kimin yaşattığını biliyoruz."
 
43 kişinin nasıl öldürüldüğünün araştırılması için Meclis'te 10'dan fazla araştırma önergesi verdiklerini hatırlatan Temelli, "Dedik ki 'Gelin suçluları ortaya çıkaralım.' Tüm bu araştırma önergeleri AKP oylarıyla reddedildi. Madem Yasin Börü’yü katledenleri açığa çıkaralım istiyorsun, kabul et komisyon kuralım, çıksın ortaya" diye konuştu.
 
Erdoğan'ın "Kobani düştü, düşecek" sözünü hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, "Kobane düşmedi ama 24 Haziran’da Erdoğan kesin düşecek" dedi.
 
BARIŞ GELECEKSE KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMELİ
 
İktidarın Kandil'e yönelik saldırılarına dikkat çeken Temelli, şunları söyledi: "Herkes çok iyi biliyor ki, eğer bu ülkeye barış gelecekse Kürt sorunu çözülmeli. Kürt sorununu çözme zamanıdır. Kürt sorununu halkların, emekçilerin kadınların  iradesi çözecektir. Şimdi bunun zamanıdır. Bu sorunu çözmeyip bu sorundan beslenerek savaş politikalarıyla ayakta duranlara dur deme zamanıdır. 24 Haziran Türkiye’nin önünü açma zamanıdır, Kürt sorununu çözme zamanıdır. Kürt sorunu çoktan tanımlandı. Şimdi tanımlama değil çözme zamanıdır."
 
Temelli, 24 Haziran için "Bir hak mücadelesidir" yorumunu yaptı ve ekledi: "Kürt sorununun çözümü demokrasi sorununun çözümüdür. Demokrasi sorununun çözümü  yoksulluğun işsizliğin çözümüdür. Bizim demokrasi ve ekonomi programlarımız bütünlüklüdür. Demokrasi gelirse iktisadi sorunlardan kurtulmak da mümkün olacaktır. Emeklilerimiz, emekçilerimiz, tüm yurttaşlarımız haklarını alacak. Hak gerçek sahibine Hakça Dağıtım Programı ile dönecek. Bunu çocuklarımız için geleceğimiz için başaracağız."
 
HALKLARIN DEMOKRATİK MÜŞAHİDİ OLACAĞIZ
 
Seçmenleri sandıklara sahip çıkmaya çağıran Temelli, "Nasıl bugüne kadar 7 gün 24 saat çalıştık, bugünden sonra da 7 gün 24 saat çalışacağız. Hepimiz müşahit olacağız. Halkların demokratik müşahitleri olacağız. Herkesi sandığa götüreceğiz. Sadece oy vermeyeceğiz, hepimiz oyumuzun takipçisi olacağız. Bunlarda hile çok ama onlar hangi engeli çıkartırsa çıkartsınlar biz bütün gücümüzle bu barajı hep birlikte yıkacağız" dedi.
 
İktidara "80 değil 180 vekille geliyoruz" diye seslenen Temelli, "Artık senin kabusun olduk. Yatıyorsun HDP kalkıyorsun HDP. Senin kabusun olabiliriz, ama biz Türkiye halklarının umuduyuz" diye konuştu.