21 Eylül 2024 Cumartesi

Temelli: Kayyumları suç makinesi

Partisinin Silvan İlçe Örgütü'nü ziyaret eden HDP Eş GEnel Başkanı Sezai Temelli, "Kayyumlar suç makinesi. Biliyor ki bu kayyumlarla birlikte yaratmış oldukları bir yolsuzluk, kayyum zulmü var. Halka hizmetmiş, ne hizmeti! Tam tersine halkın bütün haklarını, belediyenin bütün mal varlıklarını satmışlar, yandaşlarına satmışlar, kentleri adeta talan etmişler" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Silvan İlçe Örgütünü ziyaret etti. Temelli burada yaptığı konuşmada "Bu kararlı ve mücadeleden taviz vermeyen buluşma için hepinize teşekkür ederim. Bu topraklar kararlı direnişin toprakları, faşizme zulme karşı direnenlerin toprakları, kararlı bir şekilde bu zulme direnenlerin toprakları. Burada bir zulüm vardır adaletsizlik vardır. Bunlardan kurtulmak, barış ve demokrasi mücadelesini yükseltmek için yan yana, omuz omuzayız" dedi.
 
BAĞIMSIZ YAR OLSAYDI GÜLSER YILDIRIM BİZİMLE OLURDU
 
HDP ve HDP bileşenlerine yönelik saldırılara ilişkin konuşan Temelli, "2016'daki darbe girişiminden beri başlayan OHAL dönemi boyunca birçok arkadaşımız tutuklandı. Geçmiş dönem eşbaşkanlarımızdan milletvekillerimize kadar bir çok arkadaşımız bugün tutsak. Bir suçları olduğundan değil; özgürlük, demokrasi, barış sevdaları olduğu için tutsaklar. Bugün de Gülser Yıldırım arkadaşımız yargılanıyor. Aslında bir mahkeme önüne çıkmıyor, vesayet altındaki bir süreçle karşı karşıyadır. Bağımsız ve tarafsız bir yargı olsaydı Gülser Yıldırım bugün bizimle olacaktı. Buna mani olanlar barış gelmesin, huzur gelmesin, savaş sürsün isteyenlerdir" diye kaydetti.
 
Barış mücadelesinin kazanacağını vurgulayan Temelli, "Bu ülkeye zulüm getirenler bilsinler ki kayyumları ile beraber onları da süpürüp atacağız. İşte bunun korkusunun yaşıyorlar. Tedirginlikleri, saldırganlıkları bu yüzden" diye belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bakanların sabah akşam "HDP suçludur, HDP meşru değildir. HDP belediyelerde iktidara gelirse çocuklarınızdan biri işe alınacak diğeri dağa gönderilecek" diye konuştuğunu ifade eden Temelli, "Bunu söyleyen İçişleri Bakanı. İçişleri Bakanının işi suçluları yakalamaktır birilerini suçlamak değildir. Ama o suçlu olduğunu biliyor. Nereden biliyor suçlu olduğunu, Suruç'tan. 17 failden hiçbiri bile gözaltına alınmadı. İçişleri Bakanı kalkmış HDP'yi suçluyor. Hadi oradan! Bir tek suçlu varsa o da sizsiniz. Bunca cinayete ve suça rağmen HDP'yi suçluyorsunuz. Bu suçların her birinde sizin de işbirliğiniz var. Öyle olmasaydı suçlular yakalanırdı. Bunları yakalamak yerine sabah akşam HDP'yi suçluyorlar" dedi.
 
KAYYUMLAR SUÇ MAKİNESİ
 
Temelli, "Biliyorlar ki atadıkları kayyumlar suç makinesi. Biliyor ki bu kayyumlarla birlikte yaratmış oldukları bir yolsuzluk, kayyum zulmü var. Halka hizmetmiş, ne hizmeti! Tam tersine halkın bütün haklarını, belediyenin bütün mal varlıklarını satmışlar, yandaşlarına satmışlar, kentleri adeta talan etmişler. Şimdi yerel seçimleri kaybedeceklerini anladıkları için bunun önünü almaya çalışıyorlar. Bizi suçlayarak bu suçlarını saklamaya çalışıyorlar. Saklayamazsınız, bunun önünü alamazsınız! İşte halk burada. Bir kez daha yerel yönetimlerde iktidara geleceğiz. Bütün sattıklarınızı, hakkımız olanı geri alacağız" diye vurguladı.
 
Bu suça ortak olanlara seslenen Temelli, "Mal varlığına, belediye arazilerine el koymanızın yanınıza kalacağını sanmayın. Belediyeleri borçlandırıyorsunuz. Bu borçları kim yaptıysa onlar öder. Kayyumlar buradan giderken bu borçları da alarak Saray'a Ankara'ya götürecekler. Madem bu borçları Saray'ın talimatı ile yaptınız o zaman Saray'ın bütçesinden ödeyeceksiniz. Bu halkın zerre kadar borcu yoktur" dedi.
 
Kayyumların kentlerde tahribat yarattığını söyleyen Temelli, "Bir tek şey dedik ki burası bizim ortak vatanımız. İstediğiniz kadar halkları birbirine düşürün, istediğiniz kadar bölücülük ayrımcılık yapın, istediğiniz kadar nefret tohumu ekin biz ortak vatanımızda bir arada bu demokratik cumhuriyeti var edeceğiz. İşte bu fikre tahammül edemeyenlerin şiddeti ve tecridi altındayız. O yüzden bu tecrit kırılacak, arkadaşlarımız özgür olacak. Onlar istese de istemese de bu ülkeye demokrasi de barış da gelecek. Bizi güçlü kılan örgütlülüğümüz, fikriyatımız, halkımız, haklılığımızdır. Bu coğrafyada yaşayan bütün kadim haklarımızla birlikte ortak vatanımıza barış ve demokrasiyi getireceğiz. Yok Andımız'ı geri getirerek, ırkçılığı artırarak buna engel olamazsınız. Bunu yaparak bu ülkeyi parçalıyorsunuz. Nasıl ki Suriye'ye ölüm savaş götürdünüz bu ülkeye de bunu yapıyorsunuz" diye konuştu.
 
Buna ne Türkiye'de ne Irak'ta ne de Suriye'de izin vermeyeceklerini vurgulayan Temelli, "Suriye'nin, Irak ve Türkiye'nin kaderini bu ülkelerin halkları belirleyecek. Bir arada barış içinde yaşamak için halklar iradesini ortaya koymalıdır. Şimdi bunun zamanıdır ve yerel seçimlerde buna başlayacağız. Kayyumları göndermek sadece o kayyumlardan kurtulmak değildir. Kayyumlardan kurtulmak demokrasiyi inşa etmek için atılmış en önemli adım olacaktır. Önce kentimize sonra irademize sahip çıkacağız" diye belirtti
 
İktidarın halklara yaşattığı zulme sandıkta cevap vereceklerini kaydeden Temelli, "Sanıyor ki elimizdeki sadece bir oydur. Hayır o bizim irademizdir, o bizim mücadele aracımızdır. Seçimden seçime sandığa giden değiliz. Doğdumuz günden gözlerimizi kapayana kadar özgürlük ve barış mücadelesi verenleriz. İstediği kadar muhtarları görevden alsın, hile ve şaibe yapsın, bu irade ile başa çıkamayacak. Bu irade dün başlamadı yüzyıllık bir iradedir, 40 yıllık mücadeledir. Bu ülkeye özgürlük, barış, demokrasi gelene kadar bu mücadele sürecek" dedi.
 
ZULÜM SADECE BURADA MI?
 
"Zulüm sadece burada mı?" diye soran Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Artık her yerde. Eskiden zulüm buradaydı, Türkiye'nin diğer taraflarında kimse yüzünü buraya dönüp bakmıyordu. O zaman diyorduk ki 'Yüzünüzü buraya dönün. Burada bir zulümde işkence varsa, gelir sizin de kapınızı çalar, haklarınızı birer birer elinizden alır.' Dinlemediler ve geldi. İşte geldi faşizmin kurumsallaşması budur. Şimdi her yerde istibdat, baskı ve zulüm. Ama nerede soluk alıyorsak yan yana geleceğiz. İttifak yerelde olduğu sürece ittifaktır ve bu taban ittifakını mutlaka sağlayacağız. Biz HDP olarak Türkiye'nin her yerinde halkların ortaya koyduğu iradeye sahip çıkacağız ve onu rehber edineceğiz. Onu iktidara taşıyacağız. İttifaklar Ankara kulislerinde dehlizlerinde yapılarak olmaz. Olursa onun adı cumhur ittifakıdır. Her gün pazarlık yapıyorlar: 'Ben sana af teklifi getireyim sen bana iki belediye ver'. Oysa biz halkımızla ittifak yaparız halkın ittifakına sahip çıkarız. Bu, bu ülkenin kangrenleşmiş sorunlarını çözmek için önemli bir adımdır. Bütün sorunları çözmek için atılacak önemli bir adımdır."
 
RAHİBİ TUTUKLAMAN DA GÖNDERMEN DE YASA DIŞIDIR
 
İşsizliğin Silvan'da, Diyarbakır'de, Van'da, Botan'da, her yerde olduğunu bunun müsebbibinin ise AKP/Saray iktidarının olduğuna dikkat çeken Temelli, "Hani diyor ya dış güçler. Dış güçler saldırdı dolar çıktı diyordu, dış güçler saldırıyı geri almış demek ki rahibi göndermiş dolar düşmüş. Rahibi tutuklaman da göndermen de yasa dışıdır. Sen yasaları çiğniyorsun yargı bağımsız ve tarafsız değil ki. Talimatla hareket ediyor. Dolar çıkıyor, iniyor. Dolar çıkarken de inerken de çok ciddi tahribat yaratıyor. O tahribat işsizlik, yoksulluk hayat pahalılığıdır. Bu coğrafyaya çoğunlukla tarımla geçinen bu coğrafyaya daha katmerli yoksulluktur" diye belirtti.
 
AMED'DE 'KÜRT SORUNU YOK', GAGAVUZYA'DA 'KÜLTÜR IRKÇILIĞINA KARŞIYIM' DİYOR
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Terdoğan'ın Gagavuzya ziyaretine değinen Temelli, "Giderken TOMA götürüyor buradaki zulmü oraya da götürüyor. Bu aklın halka getirdiği TOMA'dır. Amed'e geliyor 'Kürt sorunu yok' diyor; Gagavuzya'ya gidiyor 'Kültür ırkçlığına karşı çıkıyorum' diyor. Ama yarın gelip yine Kürt kardeşim diyecek. Nedense kardeşliği seçimlerde hatırlıyor. Seçim bitiyor TOMA'lar sokakta, teslim olan insanları öldürmeler. Bu siyasi fırsatçılıktır buna izin vermeyeceğiz. O kadar güçlü şekilde bu belediyelerimizi kazanmalıyız ki bu fırsatçılar oyunun bittiğini anlasın, hiçbir yolları kalmasın. Herkes evine, köylü köyüne. Bu şiddete ve zulme son vermek sizin elinizde. Yerel seçimlere giderken güçlü bir şekilde örgütlenmemizi, mücadelemizi yükselteceğiz. Sokak sokak mahalle mahalle hakikati anlatacağız. HDP hakikatin sesidir ve bu ses susturulamaz. Sizin sesiniz her yere ulaşacak" diye konuştu.