19 Eylül 2024 Perşembe

Temelli: Hiçbir ülkenin sınırıyla sorunumuz yok

Batman'da halkla buluşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP'nin kara propagandasının aksine Kobane çağrısının dünya kamuoyuna duyarlılık çağrısı olduğunu ifade etti.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Batman'ın Kozluk ilçesindeydi. Batman'da seçim bürosu açılışına ve halk buluşmasına katılan Temelli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır mitinginde "Kürt sorunu yok" açıklamasına değinerek "Bu sorunu çözeceğim" diye siyasete başlayanların kendilerinin çözüldüğünü belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Saat kulesini yıktılar" açıklamasına "Saat Kulesi değil Dört Ayaklı Minare. Orada Tahir Elçi yatıyor" diye cevap verdi.
 
Temeli konuşmasına şöyle devam etti: "Halkın sağlığıyla oynadı bunlar. Savaş bir halk sağlığı sorunudur. Savaş her eve zulümdür. Bunlar savaş siyasetinde ısrar ettiler. Akıl sağlıklarını da kaybettiler. Türkiye'nin geleceğine dair hiçbir önerileri yok. 16 yıl önce söylediklerini bir daha halka anlatıyorlar. Halkı kandırmak istiyorlar."
 
HDP'nin seçim çalışmalarını engellemek içinde kamu görevlilerinin, polislerin, valilerin, kaymakamların, YSK'nın HDP'ye karşı seferber olduğunu ifade eden Temelli, sandık taşıma kararının amacının da HDP'yi baray altında bırakmak olduğunu söyledi.
 
KOBANÊ ÇAĞRIMIZ TÜM DÜNYAYA DUYARLILIK ÇAĞRISIYDI
 
"6 Ekim günü tüm dünya kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdık, demokratik hakkımızı kullandık, herkese dedik ki, IŞİD çetelerine karşı duyarlı olun, Kobanê'ye sahip çıkın, Mürşitpınar Sınır Kapısından insani yardımlar gitsin"dediklerini belirten Temelli, Selahattin Demirtaş'ı demokratik bir çağrı yaptığını ifade etti.
 
Temelli, "Hiçbir ülkenin sınırıyla sorunumuz yok bizim. Mesele sınırların içinde nasıl yaşadığın. Bu sınırların içinde tüm farklılıklarımızla, Kürdüyle, Ezidisiyle, Türkmeniyle, Arabıyla hangi kimlikle olursa olsun bir arada yaşamaktır. Yeni yaşam budur. Farklılıklardan güç alarak ortak vatanımızda yaşamaktır. Bizim bunu başaracak gücümüz var. 24 Haziran bu gücü sandıklara taşıma günüdür. Bir gücü hep birlikte tüm Türkiye halkları olarak, kadınları gençleri, işçileri, emekçileri gösterecek ve sandığa gidecek"dedi. 
 
HDP'nin programının inadına barış olduğunu vurgulayan Temelli, Demirtaş'ın cumhurbaşkanı olması halinede yeni bir anayasa yapmak için yetkilerini kullanmayacağını katılımcı ve demokratik bir anayasa yapacağı sözlerini hatırlattı.
 
ANADİLDE KONUŞMAK İÇİN BEDEL ÖDEDİK
 
Anadilde eğitim hakkını herkesin vaat ettiğini ifade eden Temelli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Anadilinizde konuşuyorsunuz ne güzel" sözlerini eleştirerek anadilde eğitim için ve anadilde konuşmak için çok bedel ödendiğini söyledi.
 
Temelli, "Kadın yoksulluğu, kadın işsizliği sorunu vardır. Kadına yönelik şiddet, AKP döneminde kat kat arttı. Her gün bir kadın katlediliyor. Kadın sorununu çözmek için eşitlikçi çözümler üreten bir siyasete ihtiyacımız var. Kadın siyasetine ihtiyacımız var. HDP bunu yapıyor. Kadınlar siyaset yapmaya, HDP çatısı altında buluşmaya" diyerek HDP'nin kadın bakanlığı kurulması projesine vurgu yaptı.
 
ÇOCUK BAKANLIĞI KURACAĞIZ
 
Çocuk istismarının arttığına dikkat çeken Temelli, çocuk bakanlığı kuracaklarını hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti, "Çocuk haklarıyla çocuktur. Çocuklarımızın haklarını gasp eden, eğitim sistemini bu hale getirenler çocuktan işçi, çocuktan gelin yaratıyorlar. Onlar çocukluğunu yaşamadan evlensin diye değil, işçi olsun diye değil eşit koşullarda eğitim hakkından yararlansınlar diye çocuk bakanlığı kuracağız" dedi.
 
Gençlerin işsizlik ve yoksullukla karşı karşıya olduğunu belirten Temelli, çalışanlarında iş güvencesinden yoksun olarak düşük ücretle çalışmaya mahkum edildiğini ifade etti.