19 Eylül 2024 Perşembe

Temelli: AKP insanların temiz dini duyguları siyasete alet ediyor

Bitlis'te halkla seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP'nin insanların temiz dini duygularını siyasete alet ettiğini ve İslamiyet'e en büyük zararı verdiğini söyledi.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Bitlis merkezde halk buluşmasına katıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı halk buluşmasında konuşan Temelli, tarih boyunca birçok kültürün bir arada yaşadığını Bitlis'in bir kültür kenti olduğunu vurguladı. Kentin aynı zamanda bir inanç merkezi olduğunu belirten Temelli, "Bitlis en çok da İslam'a katkılar sunmuş bir kent. Gelin görün ki bugün ki iktidar İslam dinini siyasete alet ederek, en büyük zararı yine İslamiyete vermiştir. Farklılıkların bir arada yaşaması, farklıkların birbirinden güç alarak o kültürü var etmesi en büyük zenginliğimizdir. Ama bu zenginlik, Türkiye'nin önünü açacağı yerde insanları birbirinin karşısına getirmiş ve insanları birbirine düşman eder durama getirilmiştir. Bu iktidar temiz dini duyguları da siyasete alet etmiştir" dedi.
 
HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde çok büyük bir oy artışı ile Meclise girdiğini hatırlatan Temelli, "Bu dini siyasete alet edenler ve halkı birbirlerine düşmen ederek ayakta kalmaya çalışanlar, 7 Haziran sonuçlarına kabul etmek yerine Türkiye'nin her yerine şiddeti, katliamı ve savaşı taşıdılar. Suruç, Ankara, Cizre, Sur katliamlarıyla yetinmediler. Kürde düşmanlığı o denli yüksek bir boyuta taşıdılar ki Güney Kürdistan referandumunu kabul etmediler. Hatta Irak'taki kardeşlerimizi açlıkla tehdit ettiler. Onlara gözdağı verdiler. Bu da yetmedi Efrin'e girdiler hem de IŞİD arttıklarıyla. Hatta bu dine en büyük zararı vermiş bir çete ile Efrin'de huzur içerisinde yaşayan insanları yerlerinden ettiler" diye konuştu.
 
Temelli, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında partilerinin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için sarf ettiği 'Neyi serbest bırakıyorsun' sözlerine de yanıt verdi.
 
ERDOĞAN İÇİN'SAĞLIK SORUNU VAR' DEDİ
 
Erdoğan'ın Demirtaş'a iftira attığını söyleyen Temelli, "Erdoğan, Kobanê olayları için '7 Haziran'dan sonraki olaylar' ifadesini kullandı. Erdoğan artık tarihleri bile karıştırır hale geldi. Bunun bir sağlık sorunu var. Adıyaman Havaalanı'nı kendilerinin açtığını, yine Isparta'da Süleyman Demirel Üniversitesi'ni kendilerinin açtığını söyledi. Bunun tarihleri karışmaya başladı" dedi.
 
AYM'nin bir an önce Demirtaş'ı serbest bırakması gerektiğini vurgulayan Temelli, "YSK, Anayasayı ihlal edecek hale geldi. YSK, iktidarın emrine girmiş ve ne talimat gelirse onu yapıyorlar. YSK, 270 bin oyun taşınmasına karar verdi. Neden? Çünkü HDP o sandıklarda yüzde 70'in üzerinde oy alıyor. Ne yaparsanız yapın, içerde ve dışarıda da olsa sizi faşizmin çöplüğüne atacağız. 24 Haziran'da hep birlikte barışın önündeki barajı, tüm Türkiye halkları yan yana gelerek yıkacağız. Taş olacağız, Demirtaş olacağız ve onların başına düşeceğiz" diye kaydetti.
 
DENSİZ, HADSİZ ALBAYRAK
 
Türkiye'nin her yerinden sorunlar fışkırdığını ve her yerin sorun yumağı haline geldiğini söyleyen Temelli, bu tekçi anlayıştan kurtulmanın ancak HDP ile mümkün olduğunun altını çizdi. HDP'ye bu nedenle baraj uygulandığını belirten Temelli, “Bize düşen HDP'nin önündeki bu barajı yıkmak ve Türkiye'nin yolunu açmaktır. Erdoğan'ın densiz bir damadı var. Geçen gün 'Biz aya yol yapacağımızı söylesek bile halkımız Erdoğan'a yine de inanır' dedi. Şu densizin halka bakışına ve hadsizliğine bakın! Kürtler artık sana asla ve asla oy vermeyecektir. Halkın aklıyla alay edenlere artık oy yok" ifadelerini kullandı.
 
TEMELLİ'DEN SOYLU'YA: SENİN KALİBREN YETMEZ
 
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde askerlerin iki çobana yaptığı işkenceye de değinen Temelli, konu üzerinden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu sözlerle yüklendi: "Hakkari'de iki çobana işkence yapıldı. Bu İçişleri Bakanı bu işkenceyi yapanlarla uğraşacağına o da Demirtaş ile uğraşıyor. Senin işin Demirtaş değil, bir kere sen Demirtaş'la uğraşacak kalibrede biri değilsin. Sen yapacaksan en azından bakan olarak suç işleyenler hakkında soruşturma aç. Ama bunu yapmıyorsun ve boş boş konuşuyorsun. Çünkü sen siyaseti halk değil, Saray için yapıyorsun. Gel deyince geliyor, git deyince gidiyorsun. Hani siyaseti bırakıyordun, ne oldu da geri döndün. Çünkü senin iraden bile yok. 24 Haziran'dan sonra tüm bu suçların hesabını soracağız. Demokrasi ve barışa karşı işlenmiş suçların hesabını mutlaka soracağız."
 
'ERDOĞAN DÜŞERSE FAİZ DÜŞER'
 
Türkiye'de yaşanan tüm krizlerin tek nedeninin Erdoğan olduğunun altını çizen Temelli, "Erdoğan düşerse, faiz de düşer. Bunun için bunun düşmesi lazım. Bir ülkede siyaset krizdeyse, ekonomi de krize girer. Erdoğan siyasi krizin nedenidir. Tek adam rejiminden kurtulmadan önümüzün açılması mümkün değildir. 24 Haziran'da o duvarı yıkmak için 7 gün 24 saat çalışmamız gerekiyor. Bizler sandığımıza, oyumuza, irademize ve geleceğimiz sahip çıkacağız. Bu seçimde çalamayacakları kadar oy çıkacaktır. Onlar da, dünya da aldığımız bu oya şaşıracaktır" diye konuştu.
 
Temelli, daha sonra Güroymak, Tatvan ve Ahlat ilçelerinde de mitinglere katıldı.