24 Eylül 2024 Salı

SYPG: Kürt Dil Bayramı kutlu olsun

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG), "Kürt Dil Bayramı 4 parça Kürdistan halkına kutlu olsun" dedi.
Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG),  15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
 
Kürt halkının dilinin de sömürgecilerin baskısı altında olduğuna dikkat çeken SYPG, "Ezilen bir halkı ve kimliği kaybetmenin ve yok etmenin yegâne yolu o halkın dilini, kimliğini ve tarihini yoktur. Bu bilinçle hareket eden emperyalistler özellikle Ortadoğu’da bu siyaseti halklara yönelik bir soykırım politikasına dönüştürdüler. Yüzlerce dil ve kültür bu sömürgeci güçlerin siyaseti tek dil, tek bayrak ve tek din sloganı altına yok edildi. En insani olan anadiller yasaklanarak egemen güçlerin ortak dilleri dayatıldı" dedi.
 
Kürt halkının bir varlık-yokluk savaşı vererek, kendi dilini, kültürünü ve tarihsel-kültürel mirasını koruduğunu belirten SYPG, açıklamasında şunları kaydetti: "Bu özgürlük mücadelesinde Kürt dili kendisini koruyarak akademik bir seviyeye yükselmiştir ki bu binlerce özgürlük şehidimizin ödediği bedeller sayesinde gerçekleşmiştir.  Bundan dolayıdır ki bu gün Kürt dili dünyada bilinen ve tanınan diller arasına yerleşmiştir.  Fakat Rojava dışında 3 parça Kürdistan topraklarında Kürt dili hala yasaklı diller ve sömürgeci zihniyetin boyunduruğu altındadır. Bizler bir kez daha anadilimiz ve bütün diller özgürleşene kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz.  Biz Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu olarak Kürt dil Bayramını bu gün başta 4 parça Kürdistan halkına olmak üzere, bu gün özgürlük ve emek mücadelesi veren tüm ezilen halklara kutluyoruz."