24 Eylül 2024 Salı

'Susarsanız tüm belediyeleri Saray'a bağlayacaklar'

Kayyum atanan Cizre'de polis ablukasında esnaf ziyareti yapan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Cizre'deki tablo Türkiye'nin tablosudur. Susarsanız bütün belediyeleri Saray'a bağlayacaklar" uyarısında bulundu.

ŞIRNAK - Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde 77.99'luk oy oranıyla kazandığı Şırnak'ın Cizre Belediyesi'ne, önceki gün kayyum atamasına karşı kentte başlayan protesto eylemleri 3'üncü gününde sürüyor. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, bölge milletvekilleri, yerlerine kayyum atanan Cizre Belediye eşbaşkanları Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu'nun da aralarında bulunduğu kalabalık bir grup, Dörtyol mevkiinde bir araya geldi. Burada bir süre bekleyen grup, Nusaybin Caddesi'nde bulunan esnafı ziyaret etmek istedi. Ancak polis "sayı çokluğu" gerekçesiyle ziyareti engelledi.

ZİYARETE KATILIM ENGELİ
Polis engellemesi üzerine grup, "Cizîr ya me ye -Cizre bizimdir", "Şeradarî ya me ye" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak engellemeyi protesto etti. Partililerin bekleyişi ardından milletvekilleri, partililer ve yurttaşlar esnaf ziyaretine başladı. Ziyaret sırasında yurttaşlar ve esnaflar alkışlarla partililere destek verdi. Bu kez polis yurttaşların ziyarete katılmasını engelledi. 
 
'BAŞARI BOTAN HALKININDIR'
Ziyarette esnafa seslenen HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, "Savaşa ve hukuksuzluğa karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Yaşamak direnmektir. Başarı Botan halkınındır. Kayyumlara karşı sonuna kadar mücadelemiz sürecektir. Hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

OLUÇ: BU EVRENSEL MÜCADELEDİR
Ziyaretin ardından heyet, parti binası önüne geçti. Burada konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç,  polis engeline tepki göstererek, "Kayyumun atandığı bu şehirde bizler ancak milletvekilleri, parti yöneticileri olarak yüzlerce polis eşliğinde esnafı ziyaret edebildik. Türkiye'nin tablosu bugün budur" dedi.

Kürt coğrafyasında insanların konuşmasının ve selamlaşmasının yasaklandığını ifade eden Oluç, "Biz buna karşı demokrasi, hak, hukuk ve adalet mücadelesi veriyoruz. Her türlü zorbalığa ve zulme karşı hem Meclis'te hem sokaklarda mücadelemizi veriyoruz. Bu evrensel mücadeledir. Bu insan hakları ve demokrasi mücadelesidir" şeklinde konuştu.

İSTANBUL VE ANKARA'YA İŞARET ETTİ
İktidarın Kürt halkına, kayyum atamalarıyla "Siz seçerseniz yönettirmem, siz yöneticileri belirlerseniz onların yerine kayyum atarım" mesajı verdiğini belirten Oluç, uygulamayı kabullenmeyeceklerini söyledi. Demokratik kurum ve kuruluşlara seslenen Oluç, "Bugün 13 il ve ilçe belediyemize kayyum atandı. Siz susarsanız ve sesinizi çıkarmazsanız yarın bu sayı artacaktır. Yarın öyle bir yasa çıkaracaklar ki; İstanbul'u, İzmir'i, Ankara'yı, Adana'yı, Mersin'i yönettirmeyecekler. Öyle bir yasa çıkaracaklar ki; bütün belediyeleri Saray'a bağlayacaklar. Buna karşı mücadele etmenin yolu bizlerle beraber olmaktır ve susmamaktır. Atanan her kayyum karşısında sesini yükseltmektir. Kayyum atanmış her yerde Kürt halkı, batıya, Türk, Arap, Gürcü, Ezidî ve bu ülkede yaşayan herkese barış ve kardeşlik elini uzatıyor. Bu eli geri çevirmeyin. Kayyumlara karşı sesinizi yükseltin. Asla suskun olmayın" çağrısında bulundu.