16 Eylül 2024 Pazartesi

Süryani Halkı Marduthu festivalinin 4.'sünü gerçekleştirdi

Suriye Süryani Halkı Kültür Derneği öncülüğünde Marduthu festivalinin 4.'sü kutlandı.

Suriye Süryani Halkı Kültür Derneği öncülüğünde Azadî parkında Marduthu festivalinin 4.'sü kutlandı. Festivalin ilk günü Hesekê kentinde gerçekleştirilirken, ikinci günü Qamişlo kentinde yapılan etkinlikle kutlandı.

Süryani, Asuri Kültürünü tanıtma, yaşatma ve yayma amaçlı yapılan etkinlikte; Rayaniye Süryani Kültür Derneğine bağlı çalışmalarını sürdüren koro, Kez Toma NehrMerc'e bağlı çalışmalarını sürdüren koro, Thomas Nehru Merkezi ve Kadınlar Birliğine bağlı şiir, Barmaya Folkloru, Elias Hanna Folklor Vakfı, Yarthotha Folklor Merkezi Naoum Fayek, Elias Hanna Vakfı'ndan Nouri İskandar' in katıldığı etkinlikte müzik dinletisi, folklor gösterimleri, şiir gösterimleri yapıldı. Çocuk müzik grupları ve folklor gösterimleri büyük ilgi çekti.

Etkinliğe Cizre Bölgesi Özerk Yönetim temsilcileri, TKŞ, Süryani Birlik Partisi, Kürt, Süryani halklarına ait kitle örgütleri temsilcileri yanı sıra Kürt, Arap, Asuri, Ermeni halklarından katılımlar oldu.

Suriye Süryanileri Kültür Derneği Yönetiminden İbrahim Edusu festivale dair ajansımıza değerlendirmelerde bulundu. Marduthu festivalinin dördüncü yılına girdiğini, kültür ve sanat ağırlıklı düzenlendiğini söyledi. Festivalin folklar, koro, müzik gibi bölümlerden oluştuğunu belirten İbrahim Edusu, "Süryani ve Asuri halklarının kültürünü Suriye'deki diğer halklara ve kültürlere tanıtmak istiyoruz. Kültür sadece bir halkın tanımasıyla yeterli kabul edilemez. Kültür Rojava ve Kuzey Doğu Suriye'deki diğer uluslarla paylaşılmalı. Kürt, Arap, Süryani, Asuri ulusları el ele vererek ülkeye barışı getirebilirler. Bu nedenle, tarih, edebiyat, kültür gibi bütün bölümlerde yer alınmalı bu alanlarda çalışmalarda yürütülmeli" ifadelerini kullandı.