24 Eylül 2024 Salı

Sürücü: Hasta ve yaşlılar neden tutuklandı?

HDP milletvekili Sürücü, Urfa’da 9 Ekim’de tutuklanan hasta ve yaşlıların durumu ile ilgili olarak Adalet Bakanı’na soru önergesi verdi.
 

Urfa ve ilçelerinde 9 Ekim sabahı yapılan ev baskınlarında 66 kişi gözaltına alındı. Çok sayıda kişi de tutuklandı. Tutuklananlar arasında ağır hasta olanlarla birlikte yaşlılar da bulunmakta.

Tutuklu, ağır hasta Mahmut Korkmazer mide kanseri olup midesinin 3’te 2’si alındı. Yanında sürekli irin torbası taşımakta ve düzenli olarak kullanması gereken ilaçları ise cezaevi yönetimi tarafından kabul edilmemektedir. Her ay kemoterapi tedavisi görmesi gereken 59 yaşında ağır hasta Mahmut Korkmazer'in bu koşullar altında hem tedavisini görmesi hem de hastalığının iyileşmesi imkansız gözükmektedir. İleri düzeydeki ağır hastalığı nedeniyle acil tedaviye ihtiyacı olan, kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz ve bakıma muhtaç durumda olan Mahmut Korkmazer'in cezaevi koşullarında hastalığının ilerlemesi ve tedavisi yapılmaz ise ölüm riski kaçınılmazdır.

Yüzde 100 görme engelli olan Delil Akkurt ise kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz ve bakıma muhtaç durumdadır.

1952 doğumlu Halil Sarıkaya, 1957 doğumlu Ferudun Günbegi, 1964 doğumlu Hanım Yavuzel, ileri yaşlarına ve sağlık durumlarına rağmen tutuklanarak cezaevine gönderildi.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, tutuklamalarla ilgili olarak, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Sürücü, Bakan Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi:

"Bakanlığınızın hasta, engelli hükümlü ve tutuklular ile ilgili bir çalışması mevcut mudur? Mevcutsa kamuoyunu bu konuda bilgilendirecek misiniz? Bakanlığınız çevresel faktörlerin kanser hastalığında etkin olmasına rağmen cezaevi koşullarını kanser hastalarına uygun görmekte midir? Bakanlığınız kaçma şüphesi olmayan tek başına yaşamına devam edemeyen Mahmut Korkmazer, Delil Akkurt ve yaşlı tutuklular için CMK 109. Maddesi’nde sayılan adli kontrol yöntemlerinden birini uygulamayı düşünmekte midir? Bakanlığınıza ve Bakanlığınıza bağlı kurumlara Mahmut Korkmazer ve Delil Akkurt hakkında herhangi bir başvuru olduysa değerlendirmeye alınmış mıdır? Bu denli ağır hasta, görme engelli ve ileri yaştaki bireylerin tutuklanmasının yaşam hakkına kasıt oluşturmasının muhtemel olduğunu düşünüyor musunuz?"