24 Eylül 2024 Salı

Suruç şehitlerini anan gençlere işkence uygulayan polisten 'darp edildim' şikayeti

Suruç şehitlerini andıkları için işkenceyle gözaltına alınanlar bir kez daha hakim karşısına çıktı. İşkenceyle gözaltına alınan gençler hakkında polis "darp edildiği" iddiasıyla şikayetçi oldu. Duruşma ertelendi. 

Suruç katliamını 7. yıldönümü anmasına yönelik polis saldırısında işkenceyle gözaltına alınan 16 kişinin yargılandığı davanın 2. duruşması görüldü. İşkenceyle gözaltına alındıkları halde haklarında "polise mukavemet etmek" iddiasıyla yargılananlar İstanbul Anadolu 69. Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Tutuksuz yargılanan 16 kişiden 5'inin katıldığı duruşmada avukatları da hazır bulundu. Yargılananlar ve 4 avukatın sağlık sorunları nedeniyle mazeretleri mahkemeye sunuldu. Ardından duruşmaya geçildi. Duruşma, kimlik tespiti ile başladı.

HAVALI: POLİS ÇEMBERİ İÇİNDE DARP EDİLDİK, ÜZERİMİZE BİBER GAZI SIKTILAR
Savunma yapan Merve Havalı, eyleme katledilenleri anmak için gittiğini belirtti. Havalı, "Orada bir basın açıklaması yapılmak istendi. Fakat polis hiçbir uyarı yapmadan çembere aldı. Polis çemberi içerisinde çok küçük bir alanda polis kalkanları ile sıkıştırılarak üzerimize gaz sıkıldı. Sıkılan gazın etkisiyle çok küçük bir alana sıkıştırıldığımız için hiçbir şey yapamadık. Bu sırada ben hiçbir polise 'mukavemette' bulunmadım. O gün orada bulunma amacım anayasal demokratik hakkımı kullanmaktı. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum" diyerek beraat talebinde bulundu.

Havalı'nın avukatları da, müvekkillerinin anayasal bir hak kullandığını, valilik ya da kaymakamlık kararıyla bu hakkın kullanılmasına sınırlama getirilemeyeceğini belirterek, yargılananların beraatini talep etti.

OĞUZ: POLİSLE TEMASIM OLMADIĞI HALDE TERS KELEPÇEYLE GÖZALTINA ALINDIM
Serdar Oğuz savunma yaptı. Katledilenler için her yıl düzenlenen anma etkinliğine katıldığını ifade eden Oğuz, "Anma bittikten sonra arkadaşlarımla orada bulunan bir kafeye oturdum. Yarım saat kadar sonra polislerin sokağı kapattığını gördüm. Çıkışımıza izin verilmedi. Herhangi bir polise karşı fiziki ve sözlü temasım olmadı. Ancak polisler tarafından ters kelepçe takılarak gözaltına alındım" diyerek beraat talebini yineledi.

POLİS İŞKENCE YAPTIĞI GENÇLERDEN ŞİKAYETÇİ OLDU
Savunmaların ardından eylemde yer alan polislerden Mustafa Durgun dinlendi. Eylemde üç kez polis uyarısı yapıldığını belirten Mustafa Durgun, eylemcilerden şiddet gördüğünü iddia etti. Yargılananlardan şikayetçi olduğunu paylaşan Durgun, cezalandırılmaları yönünde talepte bulundu.

DURUŞMA ARALIK AYINA ERTELENDİ
Ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, yargılananlardan mazeret bildirenlerin bir sonraki duruşmada savunmalarının alınmasına karar verdi. Yargılananlardan mazeret bildirmeyerek duruşmaya katılmayan 4 kişi hakkında ise zorla getirme kararı çıkartılacağına hükmetti. Duruşma, 7 Aralık günü saat 09.30'a ertelendi.