24 Eylül 2024 Salı

Suruç şehitleri mezar başlarında anıldı: Tek kişi kalsak da mücadele sürecek

Suruç şehitleri Gazi ve Karlıtepe Mezarlığında anıldı. Anma öncesi Gazi Mahallesi polis ablukasına alınırken, 33'lerin yoldaşları 8 yıldır hiçbir saldırı karşısında geri adım atmadıklarını, düş yolcuları için adalet mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı. 

Kurban bayramının birinci günü dolayısıyla Gazi ve Karlıtepe Mezarlığında düzenlenen Suruç şehitleri anıldı. 

İstanbul'un Sultangazi ilçesindeki Gazi Mezarlığında Suruç şehitleri başta olmak üzere devrim, sosyalizm ve özgürlük mücadelesine can suyu olanlar mezarı başında anıldı. 

Anmadan saatler önce Gazi Mahallesi ablukaya alındı.

Anmaya Suruç Aileleri İnisiyatifinin yanısıra Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Milletvekili Ceylan Akça, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), ANYAKAYDER, Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Şehitler anısına saygı duruşu sonrası ilk olarak ANYAKAYDER adına Evîn Genç söz aldı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenleri anarak söze başlayan Genç, etraftaki ablukaya işaret ederek şehitlerin mücadelesini sürdüreceklerini kaydetti. Genç, "Ey özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler, uğruna verdiğiniz mücadele, Ortadoğu halkları başta olmak üzere tüm halklara ışık tutmakta" dedi.

Suruç'ta babası İsmet Şeker'i kaybeden Dilek Şeker de Suruç Aileleri İnisiyatifi adına söz aldı. 33'lerin bir bayram sabahı katledildiğini hatırlatan Şeker, "Bir ay sonra Suruç katliamının 8. yılı. 4 Temmuz'da Urfa'da duruşmamız görülecek. Onların mücadelesini yaşatacağız" dedi. 

SGDF üyesi Ruken Kol da 8 yıl boyunca adalet arayan 33'lerin yoldaşlarına yönelik saldırıları hatırlattı. Gözaltı, tutuklama, katliam tehdidi, kaçırma ve kaybetme tehdidine karşı sosyalist gençlerin bir adım geri atmadığını kaydeden Kol, "Mücadelemizi sürdüreceğiz. Suruç şehitlerinin hesabını soracağız" ifadelerini kullandı. 

Son olarak Yeşil Sol Parti Milletvekili Ceylan Akça, Suruç ve Ankara başta olmak üzere devrim şehitlerini anarak söze başladı. Devrim şehitlerinin "sonum ne olacak" demeden, canfeda direndiğini vurgulayan Akça, "Yeşil Sol Parti olarak tek hedefimiz arkadaşlarımızın başlattığı adil, haklı ve anasının ak sütü gibi helal bu mücadelenin devam etmesi, anılarının önümüzde ışık olması. Suruç ve Ankara başta olmak üzere katledilenlerin hesabını sormak için mücadele edeceğiz." 

Anmanın ardından Gazi Mezarlığındaki devrim şehitlerinin mezarları dolaşıldı, karanfil bırakıldı ve dua okundu. 

Daha sonra Suruç şehidi Vatan Budak için gerçekleşecek anmaya Gaziosmanpaşa'daki Karlıtepe Mezarlığına geçildi.

Vatan Budak'ın ailesi, SGDF ve ESP üyelerinin katıldığı anma saygı duruşuyla başladı. 

Ardından baba Murat Budak söz aldı. 8 yıl önce 33'lerin yola çıkış hikayesini hatırlatan Budak, "Yoldaşlarımızın bize bıraktığı bayrağı taşımaya and içtik ve taşıyoruz" dedi. 

Suruç için adalet arayanlara yönelik saldırılara işaret eden Budak, mücadelenin süreceğini kaydetti ve 33'leri selamladı.