19 Eylül 2024 Perşembe

'Suruç katliamında sorumluluğu bulunanlar cezalandırılsın'

Suruç katliamının 34. ayında Urfa'nın Silvan İlçesi'nde görülecek Suruç katliamı davası öncesi Kadıköy'de yapılan açıklamada, "Katliamda sorumluluğu bulunanlar cezalandırılıncaya kadar adalet mücadelemiz devam edecek" denildi.
Suruç Aileleri İnisiyatifi, ESP, SGDF, ÖTSP, EHP, 29 Mayıs'ta Urfa'nın Hilvan İlçesi'nde görülecek Suruç katliamı davasının 5. duruşması öncesi Kadıköy açıklama yaptı.
 
Eyleme, ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, HDP İstanbul Milletvekili Adayları Musa Piroğlu ve Emre Sarıgül ve BEKSAV katıldı.
 
Eylemde "Suruç için adalet herkes için adalet" pankartı açıldı, "Suruç için adalet herkes için adalet", "Suruç'u unutma unutturma" sloganları atıldı.
 
SGDF MYK üyesi Tanya Kara, yaptığı konuşmada, burada olmanın kendileri için ayrı bir önemi olduğunu söyledi. Kara, "34 ay önce bir halka umut taşımak için buradan gittik. 34 aydır adalet mücadelemizi sokakta yürütmeye çalışıyoruz. Bütün faillerin cezalandırılması bir yana, Suruç tanıkları cezaevlerine atılıyor. Başta Suruç katliamı olmak üzere tüm katliamların takipçisi olacağız. Suruç bu topraklarda yaşanmış en büyük gençlik katliamıdır. Suruç katliamının aydınlatılması için davanın takipçisi olacağız. İlk sözümüz Suruç için adalet herkes için adalet oldu, son sözümüz de budur" dedi.
 
Kara'nın ardından söz alan HDP milletvekili adayı Musa Piroğlu, Suruç katliamının, iktidarın 7 Haziran'da yaşadığı hazin sonu aşmak için başlattığı kanlı sürecin başlangıcı olduğunu vurguladı. Suruç aydınlatılmadığı durumda yeni katliamların yaşanmasına zemin hazırlanmış olacağını ifade eden Piroğlu, "Suruç bu ülke halklarının iradesine saldırıdır. Bize düşen Suruç davasına, Ankara katliamına sahip çıkmak. Suruç geleceğin göstergesidir" diye konuştu.
 
'ENTERNASYONALİST DAYANIŞMA İÇİN YOLA ÇIKTILAR'
 
HDP milletvekili adayı Emre Sarıgül ise "20 Temmuz 2015'de 33 düş yolcusu, barbar IŞİD çetelerinin tahrip ettiği Kobanê'yi yeniden inşa etmek, bu yeni yaşama katkı vermek ve enternasyonalist dayanışma göstermek için çıktıkları yolda IŞİD çetecileri ve devletin işbirliği ile katledildi. Suruç katliamının 5. duruşmasına giderken bir kez daha sonuna kadar davanın takipçisi olacağımızı bildiriyor, sesimizi yükseltiyoruz. Suruç'un hesabı sorulacak, katillerden hesabı da gençlik soracak" diye konuştu.
 
Suruç Aileleri İnisiyatifi adına açıklamayı okuyan Meral Şahin, "Tam 34 ay önce Kobanê'ye gitmek isteyen çocuklarımızı, sevdiklerimizi canlı bomba saldırısı ile aramızdan aldılar. Biz de tam 34 aydır bu katliamın aydınlatılması ve patlamada sorumluluğu olan herkesin gereken cezayı alması için mücadele yürütüyoruz" dedi.
 
Yürütülen mücadele sonucu patlamada ihmali olduğu gerekçesiyle 2 polis memuru hakkında dava açıldığını ancak bu davanın gerçek sorumluları ortaya çıkarmaktan uzak olduğunu belirten Şahin, "Katliamda sorumluluğu bulunanlar cezalandırılıncaya kadar adalet mücadelemiz devam edecek. Katiller bulunsun, sorumlular yargılansın" diye konuştu.