24 Eylül 2024 Salı

'Suruç annesi Besra Erol neden tutuklandı'

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Adalet Bakanı Gül'e, Suruç şehidi Evrim Deniz Erol'un annesi Besra Erol'un tutuklanmasının nedenini sordu.
HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, inşa çalışmaları için Kobané'ye gittikleri sırada, IŞİD çetelerinin düzenlediği bombalı saldırıda şehit düşen 33 düş yolcusundan Evrim Deniz Erol'un annesi Besra Erol'un tutuklanmasına ilişkin soru önergesi verdi. 
 
Coşkun, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle verdiği önergede, Suruç katliamı davasının 6. duruşmasının görüldüğü, sanıklardan ise sadece 3'ünün yargılandığını hatırlattı. 
 
Katliamda yaşamını yitiren Evrim Deniz Erol'un annesi Besra Erol'un, oğlunun uğurlama töreninde yaptığı konuşma nedeniyle 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve tutuklandığını kaydeden Coşkun, Erol'un yaşı ve sağlık durumunun endişe verici olduğunu belirtti. 
 
Önergede, Suruç şehitlerinden Süleyman Aksu, Osman Çiçek ve Kasım Deprem'in mezarlarının da tahrip edildiği de anımsatıldı. 
 
HDP Milletvekili Coşkun, Adalet Bakanı Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi: 
 
"-Evrim Deniz Erol'un mezarı başında 'Biz barış istiyoruz' diyen 62 yaşındaki Besra Erol'un tutuklanmasının gerekçesi nedir? Barış istemek Anayasanın hangi maddesinde suç unsuru olarak kabul edilmektedir?
 
-Besra Erol'un 22 Temmuz 2015 yılında oğlunun mezarı başında yaptığı konuşmanın üzerinden 4 yıl geçmiştir. Şimdi tutuklanmasının gerekçesi nedir?
 
-Besra Erol'un ciddi sağlık sorunları bulunurken cezaevinde düzenli olarak sağlık kontrolleri yapılıyor mu?
 
-Suruç katliamında yaşamını yitirenlerin cenazelerine katıldığı için şahıslar hakkında açılan başka dava dosyaları var mıdır?
 
-Faillerin bir an önce açığa çıkartılıp yargılanması gerekirken; Suruç için adalet isteyen aileler neden yargılanmaktadır?
 
-Suruç Katliamı ile ilgili dava şuan hangi aşamadadır? 4 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen faillerin hepsinin yargılanmamasının gerekçesi nedir?
 
-Suruç patlamasında hayatını kaybedenlerin mezarlarına yapılan saldırıların; Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8.Maddesinde yer alan "Özel hayat ve aile hayatına müdahale"dir. Bu saldırılar yasaya aykırıdır. Bununla ilgili soruşturma açtınız mı ya da açacak mısınız? Varsa soruşturma hangi aşamadadır?
 
-Aynı saldırada hayatını kaybeden Süleyman Aksu, Osman Çiçek ve Kasım Deprem'in mezarlarına saldıran failler şu ana kadar neden yakalanmadı? Bakanlığınızın faillerin yakalanması için bir çalışması olacak mıdır? Yoksa Bakanlığınızın çalışma yürütmemesinin nedeni nedir?"