24 Eylül 2024 Salı

Suruç Aileleri İnisiyatifi: Besra Erol serbest bırakılsın

Suruç Aileleri İnisiyatifi, IŞİD saldırısı sonucu yaşamını yitiren Evrim Deniz Erol'un annesi Besra Erol'un tutuklanmasına tepki göstererek, "Suruç ailelerini değil katliam faillerinin yargılanmasını istiyoruz. Besra Erol serbest bırakılsın" dedi.
Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç katliamında yaşamını yitiren Evrim Deniz Erol'un annesi Besra Erol'un 29 Nisan'da çıkarıldığı mahkemece tutuklanmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısına HDP Milletvekili Remziye Tosun, ESP ve SKM MYK üyesi Hatice Deniz Aktaş, Suruç yaralı ve tanıklarından Beren Atıcı ve Erkan Keskin'in yanı sıra demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.
 
BESRA EROL: SESİMİZİ DAHA ÇOK YÜKSELTMELİYİZ
 
Açıklama öncesi cezaevinde bulunan Besra Erol'un mesajını Erkan Keskin okudu. Erol mesajında şu ifadeleri kullandı: "Yargılanma sürecinde oğlumun cenazesinde neden konuştuğum, neyi kast ettiğim ve neden şehit dediğim soruldu. Amed Newroz'unda çektirdiğim fotoğrafı göstererek 'neden katıldın' dediler. Suruç'ta, İstanbul'da ve Muş'ta oğlum Evrim için yaptığım konuşmalar karşıma çıktı. Tutuklandığım gün mahkeme salonunda evime gelip beni gözaltına alan polisler mahkeme kapısından 'sonun geldi Besra hanım' diyerek beni tehdit ettiler. Ve istinafa ve Yargıtay'a gitmeden apar topar beni hapishaneye koydular. Ben bunların bir komplo olduğunu düşünüyorum. Benim oğlumu terör üyesi olarak görüyorlar. Ama benim oğlum terör örgütü tarafından katledildi. Sesimizi daha çok yükseltmemiz gerekiyor."
 
Ardından Suruç tanığı olan Beren Atıcı basın metni okudu. "Anneleri değil katilleri yargılayın" diyen Atıcı, Suruç'ta yaşamını yitiren Evrim Deniz Erol'un annesi Besra Erol, Evrim Deniz Erol'un mezarı başında yaptığı konuşmanın ardından polis tarafından hedef haline getirildiğini söyledi. Erol'un öfkesinin ve ağıdının katliamı engellemeyenleri rahatsız ettiğini belirten Atıcı, Erol'un 1 yıl süren mahkeme sürecinin ardından 29 Nisan tarihinde görülen duruşmada 7 buçuk yıl hapis cezası verilerek tutuklandığını hatırlattı.
 
'MEZARLARIMIZA SALDIRILDI'
 
Atıcı, Suruç katliamının üzerinden yaklaşık 4 yıl geçtiğini belirterek, faillerinin yargılanmasını istediklerini söyledi. Tüm ısrarlara rağmen faillerin yargılanmasının bir türlü gerçekleşmediğini dile getiren Atıcı, "Aksine yargılama okları Suruç için adalet isteyenlere çevrildi. Bu 4 yıllık süre boyunca Suruç yaralısı arkadaşlarımız tutuklandı, dava avukatlarımız tutuklandı. Bunlar da yetmezmiş gibi mezarlarımıza saldırdılar. Mezarlara saldıran failler yakalanmadı. Bunun yerine oğlunun mezarı başında yaptığı adalet isteyen, haksız ve hukuksuzluklara karşı eylemlere katılan Suruç ailelerimizden Besra Erol anne tutuklanmıştır" şeklinde konuştu.
 
62 yaşındaki Besra Erol'a verilen cezanın Suruç ailelerinin adalet mücadelesine verildiğini belirten Atıcı, cezanın kabul edilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Bu kararın bir an önce iptal edilmesi gerektiğini belirten Atıcı, "Besra annemizin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Suruç ailelerini değil katliam faillerinin yargılanmasını istiyoruz. Besra Erol serbest bırakılsın" dedi.
 
'DEVLET SURUÇ AİLELERİNDEN ELİNİ ÇEKSİN'
 
Açıklamanın ardından Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hatice Deniz Aktaş ise Suruç için adalet mücadelelerinin devam ettiğini belirterek, adil yargılanma sürecinin olmadığını söyledi. Asıl katillerin üzerlerinin kapatıldığını ifade eden Aktaş, "Besra Erol anne çocuğunun açlık grevinde olduğu için birçok anne gibi sesini ve taleplerini yükseltmek için, çocuğunun sesini duyurmaya çalıştığı için tutuklanmıştır. Devlet artık Suruç ailelerinden elini çeksin" dedi.
 
Besra Erol'a 7,5 yıl hapis cezası verilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Aktaş, "Besra Erol serbest bırakılsın" dedi.
 
SURUÇ KATLİAMI DAVASINA KATILIM ÇAĞRISI
 
Aktaş ayrıca 9 Mayıs’ta Urfa'nın Hilvan İlçesi'nde görüyecek Suruç katliamı davasına katılım çağrısı yaptı.