24 Eylül 2024 Salı

Suruç Aileleri: Anneleri değil katilleri yargılayın!

Oğlunun mezarı başında yaptığı konuşma nedeniyle tutuklanan Suruç şehidi Evrim Deniz?in annesi Besra Erol?un tutuklanmasını kınayan Suruç Aileleri İnisiyatifi, ?Ailelerimizden, yaralılarımızdan elinizi çekin. Katilleri yargılayın? dedi. Suruç aileleri, ne olursa olsun adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
Suruç katliamında şehit düşen Evrim Deniz Erol'un annesi Besra Erol'a, oğlunun mezarı başında yaptığı konuşma nedeniyle 7,5 yıl hapis cezası verildi. Erol, dün görülen karar duruşmasında tutuklanarak Muş E Tipi Hapishanesi'ne götürüldü. Erol, hakkında verilen karar, bir üst mahkemeye gönderilmeden uygulanmaya konuldu.
 
Oğlu Evrim Deniz'i Suruç katliamında yitiren Erol'un, iki oğlu da tutsak. Tutsak oğullarından Mehmet Mesut Deniz, Muş E Tipi Hapishanesi'nde 61 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde.
 
Suruç Aileleri İnisiyatifi, Besra Erol'un tutuklanmasına tepki gösterdi ve bir kez daha katilleri değil, Suruç gazilerini ve aileleri tutuklayan, gözaltına alan, baskı uygulayan yetkililere seslendi: "Bizden, yaralılarımızdan ellerinizi çekin, katliamın hesabını verin."
 
İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan basın toplantısına Suruç ailelerinin yanı sıra, Besra Erol'un yakınları, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Genel Sözcüsü Sedat Şenoğlu, İHD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Acettin'in de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.
 
'SURUÇ AİLELERİNİ DEĞİL FAİLLERİ YARGILAYIN'
 
Suruç Aileleri İnisiyatifi adına açıklama yapan Emrah Topaloğlu, Besra Erol'un bir yıl süren mahkemenin dün görülen karar duruşmasında verilen 7.5 yıllık ceza nedeniyle tutuklandığını söyledi. 
 
Suruç katliamının üzerinden 4 yıl geçtiğini hatırlatan Topaloğlu, "4 yıldan beri katliamın faillerinin yargılanmasını istiyoruz. Ancak tüm ısrarımıza rağmen faillerin hepsinin yargılanması bir türlü gerçekleşmedi. Aksine yargılama okları Suruç için adalet isteyenlere çevrildi" dedi.
 
4 yıldır Suruç yaralılarının, dava avukatlarının ve "Suruç için adalet" diyenlerin tutuklandığını kaydeden Topaloğlu, Suruç şehitlerinin uğurlama törenlerine ve anmalarına katılmanın dahi suç sayıldığını ifade etti.
 
Topaloğlu, Suruç şehitlerinin mezarlarına da defalarca saldırı düzenlendiğini, mezar taşlarının kırıldığını anımsattı.
 
Topaloğlu, şunları söyledi: "62 yaşındaki Besra anneye verilen bu ceza esasında Suruç ailelerinin adalet mücadelesine verilmiştir. Verilen bu cezanın kabul edilmesi mümkün değildir. Bu kararın bir an önce iptal edilmesini ve Besra annemizin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Suruç ailelerini değil katliam faillerinin yargılanmasını istiyoruz."
 
ÖZKAN: BİZİM DEĞİL, SİZİN BİZE VERECEK HESABIMIZ VAR
 
Suruç şehidi Uğur Özkan'ın abisi Süleyman Özkan, sorumlulara seslendi: "Bizim size vereceğimiz hesap yok, sizin bize vereceğiniz hesap var. Önce katilleri yargılayın. Neden onları koruyorsunuz, yoksa arkasından sizler mi çıkacaksınız?" dedi.
 
Bir annenin kendi oğlunun mezarında başında ağıt yakması kadar doğal bir şeyin olamayacağını kaydeden Özkan, insanların en acılı anlarında söylediği sözlerin hiç bir şekilde "suç" olarak görülemeyeceğini vurguladı. Özkan, Besra Erol'un derhal serbest bırakılmasını istedi.
 
'HEPİMİZİ DE İÇERİ ATSANIZ MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
 
Suruç şehidi İsmet Şeker'in kızı Dilek Şeker, şunları söyledi: "Bir oğlu katledilen, iki oğlu hapishanede olan bir anne tabiki haykıracak" dedi, Besra Erol'un sesi olacaklarını söyledi.
 
4 yıldır adalet taleplerinin karşılıksız kaldığnıı ifade eden Şeker, şöyle devam etti: "Ne olursa olsun; hepimizi içeri de atsanız, hepimizin sesini de kesseniz asla adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz."
 
'ÇEKİN ELLERİNİZİ ANNELERİN ÜZERİNDEN'
 
Cemil Yıldız'ın eşi Sultan Yıldız, Besra Erol'un tutuklanmasından dolayı şok yaşadıklarını belirtti. Bir anneye bunun yapılmasının acı olduğunu söyleyen Yıldız, açlık grevindeki çocukları için hapishanelerin önünde eylem yapan annelere yapılan saldırıları hatırlattı. "Bu ülkede adaletin kırıntısı yok. Ancak biz ömrümüz yettiğince, mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizi vazgeçiremeyeceksiniz. Çekin, annelerin üzerinden ellerinizi çekin, dokunmayın bize. Başaramayacaksınız, anlayın artık."
 
'BESRA ANNENİN 'SUÇLARINI' BİZ DE İŞLEDİK'
 
Suruç gazisi Yasin Can, Besra Erol ve hapishanelerin önünde açlık grevindeki çocukları için direnişte olan anneler için özgürlük istediklerini söyledi.
 
Hukuksuzluğa son verilmesini isteyen Can, sözlerini şöyle sürdürdü: "Besra annemizin işlediği suçu biz de işledik. Çocuğu açlık grevinde ölmesin diye hapishanenin önüne gittiyse biz de gidiyoruz, bizi de tutuklayın. Oğlunun mezarı başında ağıt yakarken, 'katiller ortaya çıkarılsın, sorumlular yargılansın' dediği için suçlandıysa, bizi de suçlayın. Çünkü biz de bunları söyledik, söyleyeceğiz. Besra anneyi özgür bırakın."
 
Besra Erol'un açlık grevinde olan oğluna destek vermek ve tecridin kaldırılması için mücadele ettiğini hatırlatan Can, "Besra annenin 'tecrit kaldırılsın' dediği sesini sahipleniyoruz" dedi.
 
'ÇOCUKLARIMIZIN DÜŞLERİNİ YERİNE GETİRENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'
 
Katliamda oğlu Çağdaş Aydın'ın kaybeden ve kendisi de yaralan Fethi Aydın, "Sözün bittiği yerdeyiz" dedi ve devam etti: "Suruç katliamı devletin, polisin bilgisi dahilinde, kameralar kayıttayken yaşandı, ancak hala sorumlular yargılanmadı. Bu katliamda çocuğunu kaybeden annenin ağıt yakması bile suç görülüyor. Peki katiller ne yapıyor? Katliamlarına yenilerini ekleyip, elini kolunu sallayarak geziyor. Çocuklarımızın düşlerini yerine getirene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."
 
TÜMÜKLÜ: DEVLET ‘ADALET İSTEYEN HERKES DÜŞMANIMDIR’ DİYOR
 
Suruç katliamından yaralı kurtulan ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, "Suruç katliamını yaşamış, Ankara, Amed, havaalanı katliamlarını yaşamış, tanık olmuş insanlar olarak bu ülkedeki adaletin, sistemin nasıl olduğunu gördük. Bir tarafta adaletin ‘sahipi’ olanlar var. Karşılarında olan herkese, her şeye düşmanlar. Diğer tarafta ise en küçük adalet içni yaşam hakı için bedel ödeyenler var” dedi.
 
Tümüklü, Leyla Güven ve binlecre tutsağın yaptıkları açlık grevlerinin, Eynesil’de Rabi Naz’ın babasının verdiği mücadelenin, adalet mücadelesinin örneklerinden olduğunu kaydetti.
 
Tümüklü, şunları söyledi: "Devlet, Besra anamızı tutuklayarak bize şunu söylüyor; özgürlük, eşitlik, yaşam mücadelesi veren herkes düşmanımdır, bunların karşısındayım. Artık yaşayanlardan da değil, ölenlerimizden de korkuyorlar aslında. Bu nedenle mezarlarımız tahrip ediyorlar. Burada hepimize sorumluluk düşüyor. Adalet mücadelesini, yaşam ve özgürlük mücadelesini Besra annemiz gibi büyütmeliyiz. Adalet için birleşmek zorundayız.”
 
Tümüklü, Besra Erol’un yanında olduklarını ve mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.
 
ŞENOĞLU TECRİDİ KIRACAĞIZ, BESRA ANAMIZI ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ
 
HDK Eş Genel Sözcüsü Sedat Şenoğlu, "Suruç’ta katleden kim? Besra anneyi tutuklayanlar kim? Açlık grevine neden olan tecridi yaratanlar kim? Analarımıza hapishane önünde işkence yapanlar kim?” diye sordu ve şöyle yanıtladı: "Hepsi aynı zihniyetin devamcısı. Bunlardan Besra annemiz de, 33 düş yolcumuz da adelet beklemedi, beklimiyorlar. Bu nedenle Besra anne asla mücadelesinden vazgeçmedi.
 
"Tecridi kıracağız, Besra anamızı da özgürleştireceğiz” diyen Şenoğlu, açlık grevi direnişinin büyütülmesini, adalet ve özgürlük taleplerinin daha çok sahiplenilmesi gerektiğini kaydetti.

SANİYE BİRGÜL: ABLAM SADECE ADELET İSTEDİ

Besra Erol'un kardeşi Saniye Birgül, konuşmakta zorlandı. "Ablam bir oğlunu şehit verdi, iki oğlu hapiste, iki kızı dilsiz. Yaşlı eşi evde, bakıma muhtaç. O sadece adalet istedi. Biz sadece adalet istiyoruz" diyen Birgül, çok üzgün olduklarını belirtti ve Esra Erol'un serbest bırakılmasını istedi.