21 Eylül 2024 Cumartesi

Suruç Aileleri 22 Kasım'daki duruşmaya katılım çağrısı yaptı

Suruç katliamının aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması talebi her ayın 20'sinde oturma eylemi yapan Suruç Aileleri İnisiyatifi 39. kez Halitağa Caddesi'nde bir araya geldi. Aileler, 22 Kasım'da Urfa'nın Hilvan İlçesi'nde görülecek mahkemeye katılım çağrısı yaptı.
Kobanê'de savaşın yıktığı bir kenti yeniden inşa etmek ve çocukların yüzünde küçük de olsa bir gülümseme yaratmak için yola çıkan 33 düş yolcusu'nun Suruç'ta IŞİD'in canlı bomba saldırısı ile katledilmesinin üzerinden 39 ay geçti. 
 
Katliamın gerçekleştiği 20 Temmuz'a atfen her ayın 20'sinde Halitağa Caddesi'nde oturma eylemi yapan ve adalet isteyen Suruç Aileleri İnisiyatifi 39. kez oturma eylemi yaptı. 33 Düş Yolcusu'nun fotoğrafları ile katliamda hayatını kaybeden Polen Ünlü'nün annesi Şennur Ünlü'nün fotoğrafının taşındığı eylemde "Kalplerimiz Adalet için atsın" pankartı açıldı.
 
ESP MYK üyesi Fadime Çelebi, SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı, SKM MYK üyesi Ezgi Bahçeci, ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Ercan Demir ve İHD'nin katıldığı eylemde açıklamayı SGDF üyesi İlknur Çetin okudu.
 
Çetin, "39 ay önce yola çıkan düş yolcuları Urfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Amara kültür merkezindeki katliamla aramızdan ayrıldılar. Katliama uğradıklarında çantalarına Kobanêli çocuklara götürdükleri oyuncak ve kalem defter vardı. İstihbarat raporlarında canlı bomba saldırısı yapılacağına ilişkin uyarılar olmasına rağmen hiçbir önlem alınmayarak bu katliama zemin hazırlandı. Katliamda ihmali bulunanlarla ilgili etkin bir soruşturma yapılmış değil" dedi.
 
Katliamda ihmali olduğu için dönemin ilçe emniyet müdürü Mehmet Yapalıal'ın 7500 TL para cezasıyla ödüllendirildiği ve 2 polis memurun yargılamasının ise hala sonuçlanmadığını söyleyen Çetin, "Şüpheli sıfatı ile yargılanan polis memuru Ahmet Oğuz Davarcı yaptığı mesleğin hiyerarşik bir meslek olduğunu ve yapılan ihmalin sıralı bir şekilde yapıldığını söylemiş ve ihmali olduğu öne sürdüğü kişi ve kurumlar hakkında 'Ben bu eylemi gerçekleştiren şahsın kaybolduğu günden eylemi yaptığı güne kadar ihmali olan herkesin yargılanmasını istiyorum' demesine rağmen hiç kimse hakkında yeni bir dava açılmadı" diye konuştu.
 
22 KASIM'DA HİLVAN'DA OLACAĞIZ
 
Dava sürecinde avukatların mahkeme heyetine sunduğu taleplerin ret edildiğini, Suruç yaralıları ve tanıklarının tutuklanarak mahkemeye katılmalarının engellendiğini hatırlatan Çetin, "Bütün bu hukuksuzluklar davanın önünde birer engel olarak durdu. Suruç davasının bir sonraki duruşması 22 Kasım 2018 tarihinde Urfa'nın Hilvan ilçesinde görülecek. Biz davayı takip etmek için orada olacağız. Duyarlı kamuoyunu davayı takip etmeleri için 22 Kasım'da görülecek duruşmaya davet ediyoruz" dedi.
 
Çetin son olarak, "Bu dava da 10 Ekim davası gibi gerçek sorumlular ve katliamda parmağı bulunanlar cezalandırılmadan kapatılmak isteniyor. Biz Suruç Aileleri İnisiyatifi olarak bu davanın peşini bırakmayacağız. Bulunduğumuz her alanda Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet demeye devam edeceğiz" diye belirtti.
 
33 dakikalık sessiz oturulduktan sonra 33 Düş Yolcusu'nun isimlerinin okunması ve kitlenin 'Yaşıyor' diye karşılık vermesinin ardından bitirildi.