1 Ekim 2024 Salı

'Süregelen devlet politikasıyla katiller yetişmeye devam ediyor'

28 yıl önce İstanbul'da kaçırılıp katledilen Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım, Avcılar'da bulunan mezarları başında anıldı. Anmada konuşan Pervin Buldan, faili meçhullerin sorumlularının AKP iktidarı tarafından aklandığına dikkat çekti.

Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım, Avcılar'da bulunan mezarları başında anıldı. Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Yıldırım ve Karay'ın ailelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

OLUÇ: HESABINI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Anmada konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Buldan, Karay ve Yıldırım'ın Kürt oldukları için katlediklerini söyledi. 90'lı yıllarda Buldan, Yıldırım ve Karay'ın yanı sıra 17 bin faili meçhul cinayet işlendiğine kaydeden Oluç, "90'lı yıllarda bu faili meçhuller aslında Kürt halkına yaşam ve söz hakkı verilmesin diye gerçekleşti. 28 yıl geçti aradan. Bugüne kadar faili meçhul diyoruz ama faillerinin bilindiğini biliyoruz. Devletin içine odaklandırılmış çeteler olduğunu biliyoruz" diye vurguladı. 28 yıldır katiller, azmettirenler ve koruyanların yargı önünde hesap vermediğini dile getiren Oluç, bu hesabın verilmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

YILDIRIM: 28 YILDIR ADALET ARIYORUZ
Adnan Yıldırım'ın kızı Leyla Yıldırım, 28 yılda tek değişmeyen şeyin adalet arayışları olduğunu söyledi. "Hala ilk gün olduğu gibi olmayan adaletten, işlenen insanlık suçundan, cezasızlıktan, insan hakları ihlallerinden bahsetmekteyiz" diyen Yıldırım, yargının katilleri aklama çabasında olduğunu ifade etti. Ankara JİTEM davasını buna örnek gösteren Yıldırım, şöyle devam etti: "Bunun sonucunda Mehmet Ağar gibi katiller yetişmeye devam edecektir. Süregelen devlet politikasıyla beslenip her türlü imkan ellerine verilmeye devam edecektir. Bizler babamızın huzuruna geldiğimizde, 'artık rahat uyu her şey bitti' diyebilmeyi isterdik. Herkes gibi tutamadığımız yası tutabilmek isterdik."

BULDAN: FAİLİ MEÇHULLERİN SORUMLULARI KAHRAMAN İLAN EDİLDİ
Anmada konuşan Pervin Buldan, bu ülkede işlenen bütün faili meçhul cinayetlerin devlet tarafından azmettirildiğini, devletin içindeki çeteler tarafından işlendiğini söyledi. "Bu ülkede eğer Kürt isen ya bir gün öldürüleceksin, ya sürgüne gideceksin, işkenceden geçirileceksin, katledileceksin" diyen Buldan, Kürt halkına dönük insanlık suçlarının 90'lardan bugüne devam ettiğini vurguladı.

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve Mehmet Ağar'ın hala dışarı olduğuna dikkat çeken Buldan, siyasi iktidarın Çiller ve Ağar'ı kahraman ilan etmekten geri kalmadığını ifade etti. Katledilen eşi Savaş Buldan ve Adnan Yıldırım ile Hacı Karay'ın kendilerine onurlu yaşamayı ve direnmeyi miras bıraktığını vurgulayan Buldan, AKP iktidarının yaşanan katliamları araştırmak yerine cinayetlerin devam etmesi için çaba harcadığını söyledi.

'BU İKTİDAR KÜRT DÜŞMANIDIR'
HDK, HDP ve GÖÇİZDER'e dönük gözaltı saldırısına da tepki gösteren Buldan, şöyle devam etti: "Kürtlere, muhaliflere, demokratlara, insan hakları savunucularına her gün yapılan operasyonların tek nedeni var. Bu ülkeyi yönetenler, Kürt düşmanıdır. Bu ülkeyi yönetenler barış düşmanıdır. Bu ülkeyi yönetenlerin barış adına, demokrasi adına bir adım atmayacağının göstergesidir. Ama biz Savaş'a, Adnan'a, Hacı'ya ve binlerce insana söz veriyoruz. Bu ülkeye adaleti de, barışı da, demokrasiyi de mücadele ederek getireceğiz."