19 Eylül 2024 Perşembe

Şişli Etfal taşınmasın yerinde yapılandırılsın

Şişli Etfal Hastanesi'nin bölünerek 2 ayrı hastaneye taşınması planı hastane önünde protesto edildi. Hastanenin kapatılmaması için toplanan 10 bin imza, Şişli İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne teslim edildi.
İstanbul Tabipler Odası ve Şişli Etfal Dayanışması, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yeniden yapılandırılmasını ana kapı önünde protesto etti. "Şişli Etfal taşınmasın yerinde yapılandırılsın" pankartının açıldığı eyleme İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul şubeleri, kent savunucuları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili adayları Oya Ersoy, Ayşe Berktay, HDP Şişli ilçe yöneticileri, CHP milletvekilleri Selin Sayek Böke, Ali Şeker ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da destek verdi.
 
Eylemde ilk olarak konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk öncelikli taleplerinin yerinde yapılanma olduğunu belirterek, hastanenin Sarıyer Çayırbaşı'na taşınmasının nedeninin seçim hesabı ve rant olduğunu söyledi.
 
CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu da yaptığı konuşmada, AKP'nin bu arazilere baktığında yaşam hakkı değil rant gördüğünü belirterek, "Bu topraklarda her zaman halk er ya da geç yanlış olanı durdurur. Hepimizin inancı budur" dedi.
 
ENGELLİ ÇOCUK: BİZ UZAK YERLERE GİDEMEYİZ
 
Eylem sırasında hastaneye giden engelli bir çocuk mikrofonu eline alarak, "Bizim hastanemizi kapatmayın. Biz uzak yerlere gidemeyiz" dedi.
 
HDP İstanbul milletvekili adayı Oya Ersoy ise "Genel sağlık sigortası ile bizleri müşteri haline getirdiler. Şimdi de bu hastaneleri tamamen boşaltarak her yeri ranta açmak istiyorlar. Onların halkın sağlığı gibi bir derdi yok. Yaşanılabilir bir dünya için sağlığa erişim için her yerde mücadele edeceğiz" diye konuştu.
 
Ardından Şişli Etfal Dayanışması Platformu adına açıklama yapan Ayten Harmancılar, hastanenin 600 yataklık kapasitesiyle, nitelikli, kamusal sağlık hizmeti veren bir kurum olduğunu ve herkesin ulaştığı bir devlet hastanesi oluğunu belirtti.
 
"Türkiye'nin ilk çocuk hastanesi olduğu gibi, bölgede çocuk cerrahisi yataklı servisi bulunan tek devlet hastanesidir" diyen Harmancılar, kendilerine danışılmadan alınan kararları kabul etmediklerini ifade etti. Harmancılar, hastanenin taşınmasıyla kamusal sağlık hizmetine olan erişimin aksayacağının altını çizerken, şunları ifade etti: "Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ana Binası'nın fiziki durumu depreme dayanıklı değildir ve bu nedenle hastane ve hizmet binalarının yenilenmesi bir gerekliliktir. Ancak bu, hastaneyi bölerek, bir daha dönmemek üzere taşıyarak, 119 yıllık gelenek yok sayılarak yapılmak zorunda değildir." 
 
Harmancılar, Şişli Etfal'in yerinde yapılandırılmasını istedi. 
 
Açıklamanın ardından kitle, Şişli İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne giderek toplanan 10 bini aşkın imzayı teslim etti.