28 Eylül 2024 Cumartesi

Sınırda son durum: 5 mülteci yaşamını yitirdi

Binlerce mülteci, Yunanistan sınırındaki İpsala'da beklemeye devam ediyor. Açlık, yoksulluk ve soğuğa karşı mücadele ediyorlar. Ölüm haberleri de geliyor. İki mülteci daha yaşamını yitirdi. 29 Şubat'tan bu yana yaşamını yitiren mülteci sayısı 5'e yükseldi.

Faşist şef Erdoğan'ın İdlib savaşında mültecileri Avrupa'ya karşı şantaj aracı olarak kullanması, binlerce mülteciyi ölümle burun buruna getirdi.

"Türk devletinin sınır kapıları açıldı" söylemiyle birlikte kara ve deniz yoluyla Yunanistan'a geçmeye çalışan yüzlerce insanın sınırda bekleyişi sürüyor.  İki ateş arasında kalan, aralarında çocuk ve bebeklerin de bulunduğu binlerce kişi 29 Şubat'tan bu yana yağmur, soğuk ve açlıkla mücadele ediyor. 

Ölüm haberleri de geliyor.  Reuters'a göre, Midilli adasına geçmeye çalışan mültecilerin olduğu bir bot alabora oldu.  Botta bulunan bir çocuk boğularak hayatını kaybetti. 47 göçmen kurtarılarak, Yunanistan'ın Lesvos adasına çıkarıldı.

BBC Dünya Servisi'nden Mughira Al Sharif, Suriyeli mülteci Ahmed Abu Emad'un yüzlerce mülteciyle birlikte Yunanistan'a geçmeye çalışırken Yunan Sınır Muhafızları tarafından İpsala'da öldürüldüğünü bildirdi. Boğazından vurulan mültecinin cenazesi Türkiye'ye getirildi. 

29 Şubat'tan bu yana yaşamını yitiren mülteci sayısı 5'e yükseldi.

Meriç nehri üzerinde Türkiye'ye ait bir adacığa çıkan mülteciler ise burada mahsur kaldı. Akıntı sebebiyle geri dönemeyen onlarca mültecinin bekleyişi sürüyor.