28 Eylül 2024 Cumartesi

'Sınırda insanlık dramı yaşanıyor'

Edirne Pazarkule sınır kapısı ve sınır köyü Bosnaköy'de bekleyen mültecilerin durumununa ilişkin açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, yarısı çocuk olan mültecilerin Avrupa'ya geçebilmek için ölümü göze aldıklarını çünkü başka seçeneklerinin olmadığını aktardı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Edirne Pazarkule sınır kapısında bekletilen mültecilerin durumunu gözlemledi.

Hükümetin Avrupa sınırlarını mültecilere açacağını söylemesi üzerine sınr kapısına çok sayıda mülteci akın etti. Mültecilerin durumunu yerinde incelemek üzere aralarında İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri'nin de bulunduğu heyet Edirne Pazarkule sınır kapısı ve sınır köyü olan Bosnaköy'e gitti. 

Sınırda büyük bir insanlık dramının yaşandığını kaydeden İHD, gözlemlerini şöyle aktardı: "Hükümetin Avrupa sınırlarını mültecilere açacağını duyurması üzerine Türkiye'nin dört bir yanından gelerek sınır kapılarına yığılan binlerce mülteci iki gündür soğuk, açlık ve hastalıklarla baş başa bırakıldı. Filistin, Suriye, Fas, Afganistan, İran, Irak, Somali, Pakistan ve Bangladeş gibi farklı ülkelerden mülteciler 'Avrupa'ya gidebilmek için ölümü göze aldık, geri dönmek gibi bir seçeneğimiz yok' diyor.

MÜLTECİLERİN YARIYA YAKINI ÇOCUK
"Pazarkule sınır kapısında bekleyen binlerce mültecinin yarıya yakınının çocuk olduğu, süt, su, mama, bebek bezi, battaniye ihtiyacının acil olduğu gözlendi. Binlerce mülteciyi sınır kapılarına yönlendiren hükümet yetkililerinin hiç birisi orada yok ve yerel yönetimler ilgisiz. Hükümet nerede? Valilik hizmeti nerede? Belediye hizmeti nerede? Kızılay nerede?

"Aralarında çok sayıda 0-10 yaş çocuk, kadın, yaşlı ve engellilerin olduğu mülteciler barınma, beslenme ve sağlık hizmetinden yoksun durumda. Ölümler, salgın hastalıklar benzeri felaketler yaşanmadan yetkilileri acil olarak göreve çağırıyoruz.

'AVRUPA SINIRLARINI MÜLTECİLERE AÇMALIDIR'
"Mülteciler tüm devletlerin ortak sorumluluğudur. Sınırlarını mültecilere kapatan Avrupa devletleri de bu insanlık dramından sorumludur. Avrupa sınırlarını mültecilere açmalıdır."