24 Eylül 2024 Salı

'Sığınaklarda kalan kadınlar güvenli bir şekilde oy kullanabilecek mi?'

Sığınıklarda kalan binlerce kadın ya oy kullanamıyor ya da oy kullanırken bazı riskleri göze almak zorunda kalıyor. HDP milletvekili Kerestecioğlu, Bakan Selçuk'a sığınakta kalan kadınların seçme ve seçilme hakkının güvence altına alınması için bakanlığının ne yaptığını sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu; erkek şiddetine maruz kaldığı için sığınakta kalan, gizlilik tedbirinden faydalanan ya da gizlilik tedbiri olmasa da can güvenliği tehlike altında olan kadınların seçme ve seçilme hakkının ihlaline ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sonu önergesi verdi.
 
Binlerce kadının seçme ve seçilme hakkının gasp edildiğini belirten Kerestecioğlu, 6284 sayılı Kanun’da öngörülen gizlilik tedbirinden faydalanan kadınların sayısının kaç olduğunu sordu.
 
"Seçmen listelerinin kesinleşmesi öncesinde ikamet değişikliği için yurttaşların başvuru yapabildiği son tarih olan 17 Ocak 2019 ve 31 Mart 2019 tarihleri arasında kaç kadın sığınak desteğinden,  kaç kadın gizlilik tedbirinden faydalanmaya başlamıştır?" diye soran Kerestecioğlu, 31 Mart seçimlerinde sığınakta kalan kaç kadının oy kullandığını da öğrenmek istedi.
 
Kerestecioğlu'nun soruları şöyle:
"31 Mart yerel seçimlerinde can güvenliği riskleri nedeniyle oy kullanamamış toplam kadın sayısı kaçtır? Sırasıyla, sığınakta kalan ve gizlilik tedbir kararı bulunan, sığınakta kalan ve gizlilik tedbiri bulunmayan, sığınakta kalmayan ve gizlilik tedbiri bulunan, sığınakta kalmayan ve gizlilik tedbiri bulunmayan oy kullanamamış kadın sayısı kaçtır?
31 Mart yerel seçimleri öncesinde ŞÖNİM’lerden, ŞÖNİM bulunmayan illerdeki AÇSHB il müdürlüklerinden ve sığınaklardan destek alan kadınlara 31 Mart yerel seçimlerinde seçme ve seçilme haklarını kullanmaları, seçmen listelerinin oluşturulması gibi kadınların haklarından faydalanmaları önündeki engelleri kaldırmak amacıyla herhangi bir bilgilendirme çalışması yapılmıştır?
31 Mart yerel seçimleri öncesinde ŞÖNİM’lerde, ŞÖNİM bulunmayan illerdeki AÇSHB il müdürlüklerinde ve sığınaklarda risk analizi ve güvenlik planı yapılırken kadınların seçme ve seçilme haklarını kullanmalarını engelleyebilecek risklerin değerlendirilmesi için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması olmuş mudur?
31 Mart yerel seçimleri öncesinde erkek şiddetine maruz kalmış kadınların oy kullanamamaları hakkında insan hakları örgütleri, kadın örgütleri ve kadınlar tarafından yapılmış başvurular Bakanlığınız tarafından değerlendirilmiş midir? Bakanlığınız bu sorunu çözmek için Yüksek Seçim Kurulu ile iletişime geçmiş midir?
31 Mart yerel seçimlerinde kadınların seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanabilmeleri için Bakanlığınızın bir çalışması olmuş mudur?
31 Mart yerel seçimlerinde kadınların seçme ve seçilme hakkını kullanırken can güvenliklerini tehdit edecek bir durumun ortaya çıkmaması için Bakanlığınız tarafından alınan önlemler nelerdir?"