23 Kasım 2024 Cumartesi

SES: 'Yıpranma payı' tüm sağlık emekçilerini kapsamalı

Batman'da SES üyeleri, Torba Yasa ile yıllık 60 gün olarak belirlenen "yıpranma payı"nın tüm sağlık emekçilerini kapsaması gerektiğini belirtti.
SES Batman Şubesi, geçtiğimiz Temmuz ayında kabul edilen Torba Yasa içerisinde bulunan yıpranma payına ilişkin Batman Bölge Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.
 
"Yıpranma payı hakkımız" yazılı pankartın açıldığı eylemde, sendika yöneticileri ve üyesi sağlık emekçileri katıldı. Ekonomik krizin faturasının emekçilere çıkarılmaya çalışıldığını ifade eden SES Batman Şube Eşbaşkanı Deniz Topkan, "Krizi gerekçe göstererek ekmeğimize el konulmak isteniyor, cebimizdeki üç kuruşa göz dikiliyor, haklarımız daha da budanmak isteniyor. Krizi fırsat gören patronlar, işçilerin mesai ücretlerine el koyuyor, işten çıkarmalar yaygınlaşıyor. 'Aynı gemideyiz' denilerek emekçilerden fedakârlık bekleniyor. Ancak krizi biz yaratmadık, sorumlusu da biz değiliz, hiç bir hakkımızdan da vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
 
Sağlık emekçilerinin ağır şartlarda çalıştığını vurgulayan Topkan, "Çalışma ortamımız fiziksel, kimyasal, biyolojik, psiko-sosyal ve ergonomik pek çok tehlike barındırmakta, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri mesleklerinin barındırdığı riskler açısından tehlike altında bulunmaktadır" diyerek, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını gözler önüne serdi.
 
Torba kanun kapsamında yapılan düzenleme ile yıllık 60 gün olarak belirlenen "yıpranma payı"nın sağlık emekçilerinin tamamını kapsamadığını söyleyen Topkan, "Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan tüm emekçilerin dahil edildiği, geçmiş çalışma yıllarını kapsayan fiili çalışma süresi şartını kaldıran, yeni bir yasal düzenlemenin yapılmasını" talep ettiklerini ifade etti.