20 Eylül 2024 Cuma

SES İstanbul Şubeleri: Barış talebi suç sayılamaz

Ankara merkezli operasyon kapsamında SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden'in de aralarında olduğu sendikacı ve siyasetçilerin gözaltına alınmasını protesto eden SES İstanbul Şubeleri, "Barış talebinin suç unsuru olarak görülmesi kabul edilemez" dedi.
SES İstanbul Şubeleri, Ankara merkezli operasyon kapsamında SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden'in de aralarında olduğu sendikacı ve siyasetçilerin gözaltına alınmasını Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde protesto etti.
 
"KESK'li gözaltılar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını SES Aksaray Şube Sekreteri Emine Atar okudu. OHAL sonrası keyfi uyfulamaların devam ettiğini ifade eden Atar, "Her güne yeni baskılarla, yeni gözaltı ve tutuklama haberleri ile uyanır hale geldik. Yaklaşmakta olan yerel seçim hesapları, emekçilerin hak mücadelesi, konfederasyonumuzun İzmir'de gerçekleştirdiği bölge mitingi, kadınların şiddete karşı sokaklara dökülmesi iktidarı ve devlet organlarını telaşa düşürmüş olmalı ki, hemen harekete geçildi. İstanbul'da kadınlara uygulanan polis şiddetinin üzerinden 24 saat geçmeden çok sayıda arkadaşımız gözaltına alındı. Gözaltına alınanların tamamının adresleri belli olup, çağrılma durumunda ifade verecek kişilerdir. Ancak iktidar gözaltı ve tutuklamalar yoluyla muhalif kesimleri sindirmeyi, korku dalgası yaratmayı hedeflediğinden bu politikayı özellikle ve sistematik olarak uygulamaktadır" dedi.
 
Demokratik eylem ve etkinliklere katılmalarının yasadışı olarak sunulduğunu kaydeden Atar, "Toplantı ve gösteri hakkımızın kullanımı valiliklerin ya da idarecilerin insafına bağlı değildir. Valilerin keyfiliklerine uymak zorunda değiliz. Anayasaya aykırı yasaklara ve talimatlara uyma yükümlülüğümüz yoktur. Basın açıklamalarına, mitinglere katılım, düşünce ifade özgürlüğü kapsamındaki temel hak ve özgürlükler  kapsamındadır. Bu nedenle değil gözaltına alınmak, soruşturma açılması dahi anayasa ihlalidir" ifadesinde bulundu.
 
SES'in 2016 yılında  gerçekleştirdiği "Beyaz bayrak" eyleminden dolayı Eş Genel Başkanları Erden'in gözaltına alındığını hatırlatan Atar, eylemin halkın sağlık ve nitelikli sağlık hizmetlerine ulaşılabilme hakkı için yapıldığını belirterek, "Barış talebinin suç unsuru olarak görülmesi kabul edilemez" diye konuştu.
 
Bedeli ne olursa olsun barış istemeye devam edeceklerini söyleyen Atar, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.