24 Eylül 2024 Salı

Şengal'de halk fermanın 9. yılında toplu mezarları ziyaret etti

Şengal halkı fermanın yıldönümünde toplu mezarları ziyaret etti. Mezar başlarında yapılan konuşmada, "Êzidî halkını yok etmek ve Şengal'i boşaltmak istiyorlardı. Halkımız direndi ve düşmanın hayallerini gerçekleştirmesine izin vermedi" dedi.

DAİŞ çetelerinin Êzidî halkına yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirdiği katliamın yıldönümü dolayısıyla anmalar yapılıyor. Dün gece Şengal halkı Herdan'daki toplu mezarları ziyaret etti.

Mezar başında konuşma yapan TAJÊ Üyesi Kinê Xidir "Halkımız 9 yıl önce DAİŞ eliyle ve Barzani ailesinin işbirliği ile katledildi. Êzidî halkını yok etmek ve Şengal'i boşaltmak istiyorlardı. Halkımız direndi ve düşmanın hayallerini gerçekleştirmesine izin vermedi" dedi.

Şengal topraklarının her karışında şehitlerin kanının olduğunu hatırlatan Kinê Xidir, "Tüm halkımıza bizim için kara olan bugünü unutmama ve şehitlerine sahip çıkma çağrısında bulunuyoruz. Bu yolda can veren şehitlerimizin davasından vazgeçmeyeceğimize söz veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Fermanın tüm dünyanın gözü önünde yaşandığını kaydeden Kinê Xidir konuşmasının sonunda şu çağrıyı yaptı: "Üzerinden 9 yıl geçen bu kara gün insanlığın ve insan haklarını koruduğunu iddia eden ülkelerin alnında kara bir leke olarak duruyor. Bu katliam tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirildi. Ancak kimse bizleri korumadı. Bu katliamın hala soykırım olarak tanınmaması büyük bir utançtır. Tüm insanlığı Êzidî halkına karşı sorumluluk almaya çağırıyoruz."