20 Eylül 2024 Cuma

Saygılı: Hükumet sokağa çıkacak işçilere gözdağı veriyor

3. Havalimanı inşaatında yaşanan işçi direnişi ve gözaltı saldırısının değerlendiren DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Başkanı Kanber Saygılı, hükumetin kriz döneminde yaşanacak işçi kıyımlarına karşı emekçilerin sokağa çıkma ihtimaline karşı sokağın girişini bu yöntemlerle kapatmaya çalıştığını belirtti.
3. Havalimanı inşaatında insanca yaşam ve çalışma koşulları, ücretlerin ödenmesi ve iş cinayetlerinin engellenmesi talepleri ile iş bırakan işçilerin direnişi devam ediyor. İşçilerin insani ve haklı talepleri ise dün gece jandarma baskını ve gözaltı saldırıları ile bastırılmaya çalışıldı. Ancak yaşanan baskı ve şiddete rağmen işçiler direnmeye ve taleplerinin sesini duyurmaya kararlı.
 
DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Başkanı Kanber Saygılı, 3. Havalimanı inşaatında yaşananları ve işçilerin taleplerini ETHA'ya değerlendirdi.
 
İşçilerin inşaat koşullarını 'Toplama kampı' ve çalışma koşullarını ise 'kölelik şartları' olarak tanımlayan Saygılı, esirlere dayatılan koşullarda çalışan ve yaşayan işçilere sermayenin ve devletin isyan etmekten başka bir yol bırakmadığını söyledi. Saygılı, "İşçilerin taleplerine baktığımızda bu talepler yasalara bile konulmayacak maddeler. Bugün işçilerin; ücretler verilsin, tahtakuruları temizlensin ve koğuşlar ilaçlansın gibi taleplerle direniş örgütlemesi hükumet bakımından utanç verici" diye konuştu.
 
HAVALİMANI İNŞAATININ HARCI İŞÇİLERİN KANI
 
Bu insani taleplerin bile jandarma operasyonu ile bastırılmaya çalışıldığını söyleyen Saygılı, gözaltıların gerekçesini şu şekilde özetliyor: "Çünkü 3. Havalimanı dünyaya mega proje olarak ilan edildi ve bugün bu mega proje işçilerin kanı ve teri ile yapıldığı görünmüş oldu. Hükümetin omurgasını oluşturan bir projede kamuoyuna yansıtılan durumun gerçek olmadığı anlaşıldı. Yani hükumetin sıvası döküldü ve gerçekler ortaya çıktı. Ayrıca ekonomik kriz koşullarında 40 bin işçinin çalıştığı bir alanda 10 bin işçinin isyan etmesi hükumeti korkutuyor. Önümüzdeki dönemde yaşanacak işçi kıyımlarına örnek teşkil etmesi ihtimaline karşı bugün bu direnişi sert jandarma zoruyla bastırma ihtiyacı duyuyor. Emekçilerin sokağa çıkma ihtimaline karşı sokağın girişini bu yöntemlerle kapatmaya çalışıyor."
 
"Bu isyan ve direniş haklı ve meşrudur" diye belirten Saygılı, işçilerin talepleri karşılanıncaya kadar DİSK olarak orada olmaya devam edeceklerini vurguladı.