19 Eylül 2024 Perşembe

Sanık polislerin 'ısrarla inkar etmesi' beraate yetti

8 yaşındaki Enes ve 14 yaşındaki Mahsum'un ölümünden sorumlu oldukları gerekçesiyle yargılanan 3 polis, "ısrarla inkar ettikleri" için beraat etti.
Diyarbakır’da 28 Mart 2006 tarihinde polisin attığı gaz fişekleri nedeniyle yaşamını yitiren 8 yaşındaki Enes Ata ve 14 yaşındaki Mahsum Mızrak’ın ölümüne ilişkin davada mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.  
 
"Olası kast sonucu ölüme neden olmak" suçundan ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanan özel harekat polisleri H.A, N.Ö. ve B.Ö, 26 Nisan’da görülen karar duruşmasında Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat ettirilmişti.
 
Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme heyeti, "Söz konusu gaz fişeklerin bulunamaması, adli emanetten kaybolması sebebiyle, suç konusu delillerin atıldığı silah ya da silahların tespit edilememesi, sanıkların tüm aşamalarda tutarlı ve ısrarlı bir biçimde suçlamaları inkar etmeleri, ölümlere neden olan kapsüllerin sanıkların silahlarından ateşlendiğine dair tanık beyanı, kamera görüntüsü, uzmanlık raporu gibi somut, maddi deliller elde edilememesi mevcut delillerden sanıkların beyanına itibar edilmiştir. Mevcut şüphe sanıklar lehine değerlendirilerek, müsnet suçun sanıklar tarafından işlendiği sabit olmadığından müsnet suçtan ayrı ayrı beraatine karar vermek gerekmiştir" dedi.
 
Mezopotamya Ajansı'na konuşan Mızrak ailesinin avukatlarından İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, soruşturmayı yürüten savcılığın delillerin toplanması ve muhafaza altına alınması konusunda kasıtlı bir şekilde davranarak failleri koruduğunu söyledi. AİHM'in etkin soruşturma yürütülmediği yönünde kararı olduğunu hatırlatan Zeytun, gerekli kararı şöyle değerlendirdi: "Somut ve net delillere rağmen gerekçe sunma ihtiyacı duyulmadığı, iki cümle şeklinde gerekçe yazıldığı ve somut delillere rağmen iddiaların ‘soyut’ nitelikte olduğu belirtilmiştir. Bu kararla cezasızlığın meşrulaştırılmaya çalışıldığını görüyoruz." 
 
Zeytun, karara itiraz edeceklerini sözlerine ekledi.