24 Eylül 2024 Salı

Sancar'dan Kobanê davası değerlendirmesi

Kobanê davasının nedenlerini ve tarihini hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, savcı mütalaasının seçim sürecinde iktidarın progapandası olarak kullanmanın amaçlandığını belirtti. Sancar, "Mütalaa iktidarın siyasi görüş ve hedeflerini yansıtan bir tür manifestosudur" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri Nuray Özdoğan ve Serhat Eren 52. duruşma periyodu görülmeye başlanan Kobanê davasına ilişkin partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

'DAVANIN AÇILIŞ TARİHİ ÖNEMLİ'
Duruşmanın sabah oturumunu izleyen Sancar, davanın 2020 Eylül ayındaki operasyonla başladığını hatırlattı. Davanın 6 yıl sonra açıldığını da ekleyen Sancar, davanın açılış tarihinin son derece önemli olduğunu söyledi. Davanın asıl amacını ise Sancar şöyle açıkladı: "Bir; IŞİD vahşetini ve tehlikesini unutturmak. 2014 yılında sadece Türkiye'de, sadece Kobanî ve Rojava'da değil bütün dünyada IŞİD vahşeti konuşuluyordu. İnsanlığa karşı bu büyük tehlike tartışılıyordu. IŞİD'in başlattığı hamlelerin son aşaması olarak Kobanî'nin düşürülmesi söz konusuydu. IŞİD'in temel hedefi olarak ortada duruyordu. IŞİD'in Kobanî'yi kuşatmasına karşı sadece Türkiye'de değil dünyanın pek çok ülkesinde eylemler ve gösteriler, dayanışma faaliyetleri ortaya konuldu. Türkiye'de de bunlar yine aynı şekilde yaşandı. IŞİD'in saldırılarına karşı dayanışma ve Türkiye'de hükümetin Kobanî'ye yardım için koridor açma talebi dile getiriliyordu bu eylemlerde.

'BİR KUMPASLA KARŞI KARŞIYAYIZ'
"Partimiz HDP'nin o dönem yaptığı çağrı da bu çerçevedeydi. Demokratik barışçıl bir şekilde Kobanî halkıyla dayanışma, IŞİD vahşetine karşı birlikte durma çağrısını içeriyordu. IŞİD'in o dönem yarattığı büyük tehdide karşı Kobanî'de halkların sergilediği direniş bütün insanlık tarafından şanlı bir sayfa olarak görüldü. IŞİD'in geriletilmesi ve çöküş süreci Kobanî'deki yenilgi ile başladı. İşte IŞİD tehlikesini, IŞİD'in o dönem yarattığı ve bugüne sarkması muhtemel bütün tehditleri unutturmak için, hükümetin o dönem kendi sorumluluğunu örtmesi için Kobanî kumpas davası devreye sokuldu. Kobanî kumpas davası öncelikle bu hakikatleri karartma ve unutturma amacı taşıyor. Dönemin hükümetinin IŞİD'e karşı Kobanî halkıyla dayanışma taleplerine kulak tıkamasının unutturulmak istendiği bir kumpasla karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha hatırlatayım."

'SEÇİMLERDE MÜTALAA KULLANILMAK İSTENDİ'
İktidarın Kobanê ve 7 Haziran zaferinin intikamını almak istediğini söyleyen Sancar, davanın bir diğer amacının da demokratik siyasetin tasfiyesi olduğunun altını çizdi. Davada hukukun yerle bir edildiğini belirten Sancar, şöyle devam etti: "Savcı mütalaasını seçimlerden kısa bir süre önce sunmuştu. Amaç seçimlerde bu mütalaayı kullanmaktı. Muhtemelen aynı taktiği önümüzdeki dönemde yerel seçimleri gözeterek yine devreye sokacaklardır. Bu davayı iktidar yerel seçimlerde kendi hedefleri için istismar etmek isteyecektir. Bu nedenle Kobanî Kumpas Davası sadece demokratik siyasetin, HDP'nin tasfiyesi amacına yönelik değildir; Türkiye'de siyaseti bir bütün olarak dizayn etme gibi bir amaca da yöneliktir. O nedenle demokrasiden, adaletten, özgürlükten ve barıştan yana herkesin bu davayı yüksek duyarlılıkla takip etmesi ve iktidarın oyunlarına karşı ortak irade sergilemesi gerekmektedir.

'MÜTALAA İKTİDARIN SİYASİ GÖRÜŞ VE HEDEFLERİNİ YANSITAN MANİFESTO'
"Eğer savcının sunduğu mütalaayı okuma imkanınız olursa, 5200 sayfa tutan bir mütalaa göreceksiniz ki herhangi bir hukuki argüman yoktur. Mütalaa iktidarın siyasi görüş ve hedeflerini yansıtan bir tür manifestosudur. Şimdi durum bu kadar açıkken, bu davaya karşı sessiz ve tepkisiz kalmak iktidarın oyunlarını sergilemesine cesaret vermek anlamına gelir. İddianamenin kopyası bir mütalaa söz konusu, hiçbir lehe delil dikkate alınmamış, çelişkiler ve iftiralar art arda sıralanmış, AİHM kararları yok sayılmış, gizli tanık uygulaması artık pervasızlık sınırlarını aşan bir noktaya gelmiştir. Böyle bir mütalaa ve bunun kopyası olan bir iddianame ile arkadaşlarımız ağır cezalara çarptırılmak isteniyor. Mahkeme salonlarında arkadaşlarımızın gösterdiği onurlu duruş ve direniş bizler için de ilham kaynağıdır. Bizler de aynı şekilde bu mücadeleyi sonuna kadar aynı kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.