28 Eylül 2024 Cumartesi

Sancar'dan DBP'ye ziyaret: Bu yürüyüşü durduramayacaksınız

Siyasi kırım operasyonu düzenlenen DBP'yi ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iktidarın Kürt demokratik siyasetinden korktukça saldırılarını arttırdığını ifade etti ve tüm saldırılara karşı mücadeleyi büyüteceklerinin altını çizdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, dün sabah saatlerinde 9 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirilen Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) Diyarbakır'da bulunan genel merkezine ziyarette bulundu.

SANCAR: BU BİR SİYASİ KIRIM OPERASYONUDUR
Ziyarette konuşan Sancar, gerçekleştirilenin bir siyasi kırım operasyonu olduğunu söyleyerek Kürt demokratik siyaset tarihinin bu tarz baskı ve zulümlerle dolu olduğunu belirtti. 2009'da yürütülen KCK operasyonlarını hatırlatan Sancar, "KCK operasyonları bir darbe mekaniği örneğiydi. Bu yolla Kürtlere, Kürt demokratik siyasetine boyun eğdireceklerini zannedenler, meydanlara polisi ve yargıyı sürmüşlerdi ama yanıldılar" dedi. 

2 Mart 1994'de DEP milletvekillerine yapılan siyasi darbe operasyonuyla bugün amacın aynı olduğunu dile getiren Sancar, Kürt halkının demokratik mücadelesinin yok edilmek istendiğini söyledi. Sancar, "O gün Orhan Doğan'a boyun eğdirmek isteyenler büyük bir kararlılık ve inançla püskürtüldü. O gün bugündür, Kürt siyasetine, demokratik siyasete boyun eğdirmek için aynı yöntemler kullanılıyor. Bugün AKP-MHP iktidarı bütün darbecilerin politikalarını miras almış hepsini bir araya getirmiş, bizlere, demokratik siyaseti yürütenlere, mücadelede kararlılıkla yürüyenlere saldırıyor" ifadelerini kullandı.

'DURDURABİLECEKLERİNİ SANDILAR AMA BÜYÜK YANILDILAR'
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu'ye ve HDP'ye dönük Kadıköy'de gerçekleşen saldırıları, 2016'da devreye konan kayyum operasyonlarını, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da dahil olduğu çok sayıda siyasetçinin tutuklanmasını hatırlatan Sancar, "HDP'yi, demokratik mücadeleyi, barış ve özgürlük yürüyüşünü bu şekilde durduracaklarını zannettiler ama büyük yanıldılar. 2019 seçimlerinde kendilerine sandıkta en etkili strateji ile en ağır cevabı verdik. Asla hazmedemedikleri o ağır yenilgiyi demokratik siyasetin kararlı duruşu ve etkili politikaları sonucu yaşadılar" dedi.

'BÜYÜYEREK GELİYORUZ'
Aynı iktidarın Semra Güzel'e de boyun eğdirmek istediğini ama başaramadığını vurgulayan Sancar, "Dün de Keskin Bayındır'a aynı şekilde yapacaklarını zannettiler ama o kadar güçlü bir yanıt verdi ki tek işaretle, zafer işareti ile en etkili şekilde cevabını halklarımıza iletti. Cevap şudur; boyun eğmeyeceğiz, bu yürüyüşü durduramayacaksınız" dedi. Halkın desteğinin kendileri için en büyük güç kaynağı olduğunu ifade eden Sancar, demokratikleştirme, eşit yurttaşlık, savaş politikalarını durdurma hedeflerinden milim şaşmadıklarını belirtti.

İktidarın, halkların her türlü kuşatmaya rağmen mücadeledeki ısrarından korktuğunu söyleyen Sancar, "Bu iktidar bu mücadeleden korkmakta haklıdır. Kürt halkının inançlı duruşundan korkmakta haklıdır. Biz büyüyerek geliyoruz, onlar seçim kampanyalarını polisle, yargıyla, savaş planlarıyla başlatıyorlar; bizler halkla buluşarak, meydanlarda, sokaklarda, mahallede ev ev gezerek çalışmamızı yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

'NE YAPACAKLARINI ŞAŞIRACAKLAR'
"Bize burada yapılanlar tarihe baktığımızda sinek vızıltısı kadar bile etki etmez ama bizlerin iradesi ve kararlılığı bu iktidara o kadar büyük kaybettirecek ki ne yapacaklarını şaşıracaklar" diyen Sancar, iktidarın işlediği suçların hesabını vereceğini söyledi. Adalet ve barış için mücadele eden büyük bir halk gücü olduğunu belirten Sancar, DBP'nin temsil ettiği geleneğin bu mücadelenin özünü oluşturduğunu vurguladı.

Paris'te yaşanan katliama da tepki gösteren Sancar, saldırının arka planının derhal açığa çıkartılması gerektiğinin altını çizdi. Olayın takipçisi olacaklarını ifade eden Sancar, "Hakikat aydınlatılmadıkça sorular büyüyecek ve bu karanlık herkes için daha büyük tahribatlar yaratacaktır" dedi.

AYDENİZ: SİYASİ OPERASYON PARİS'TEKİ KATLİAMDAN BAĞIMSIZ DEĞİL
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, ziyaretten ötürü Sancar ve heyetine teşekkür etti. Gözaltına alınan 15 DBP'linin mücadeleden asla geri adım atmayacakları mesajını gönderdiğini ifade eden Aydeniz, "Biz de gözaltındaki ve cezaevindeki arkadaşlarımıza selam gönderiyoruz. Bin selam olsun" dedi.

Devletin ve iktidarın darbe mekaniğinin Kürt halkına karşı devam ettiğini söyleyen Aydeniz, iktidarın Kürt düşmanlığı üzerinden tüm Türkiye halklarına düşman olduğunu belirtti. Bu düşmanlığın tecrit politikasından beslendiğini dile getiren Aydeniz, DBP'ye yönelik operasyonun da tecrit politikasından ve Paris'teki katliamdan bağımsız olmadığını kaydetti. 

"Siyasi operasyonlar yapanlar ile Paris'teki katliam aynı zihniyetten beslenmektedir. DBP ve HDP ile toplumsal kesimler olarak yüz yıllık politika Kürt halkına ve yarattığı değerlere nasıl geri adım attırmadılar ise hiçbir politikanız bizlere geri adım attıramayacaktır.  Bu savaş, tecrit ve kayyum politikalarına, irade tanımayan bu faşist politikalara asla boyun eğmeyeceğiz" diyen Aydeniz, örgütlenmeye, demokratik siyaseti büyütmeye devam edeceklerinin altını çizdi.