26 Eylül 2024 Perşembe

Salih Müslim: ENKS ile görüşmeler geçici olarak durdu

Ulusal birliğe zarar veren dayatmaların kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirten Salih Müslim, ENKS ile görüşmelerin halen sonuçlanmadığını ancak arabulucular ve ENKS heyetinin hazır bulunmaması nedeniyle görüşmelerin geçici olarak durduğunu söyledi.

PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasındaki birlik görüşmelerinde, PYNK olarak birliğin sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını, fakat Özerk Yönetim sisteminin temellerini sarsan noktaları kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.

Görüşmelerde Kürt Yüksek Merci konusunda anlaşmaya varıldığını belirten Müslim, ENKS'nin Özerk Yönetim'e katılımı ve savunma güçleri konusunda halen birçok detay üzerinde tartışmaların devam ettiğini dile getirdi.

ANHA'ya konuşan Salih Müslim, birlik görüşmelerinin bir süredir durduğunu belirtti. Müslin, "Birliğe destek amaçlı arabuluculuk yapan ABD temsilcisi değişti ve şimdiye kadar bölgemize yeni bir temsilci gönderilmedi. ENKS heyeti de Güney Kürdistan'a geçti. ABD temsilcisi ve ENKS heyetinin dönmesiyle birlik çalışmalarına devam edeceğiz. Şimdiye kadar kimse birlik çalışmalarına devam etmeyeceğine dair beyanatta bulunmadı. Görüşmelerde şimdiye kadar birçok noktada anlaşma sağlandı, tartışma gerektiren çok sayıda nokta da halen mevcut" dedi.

GÖRÜŞMELERDE ÜÇ KONU ÜZERİNDE DURULDU
Görüşmelerde üzerinde durulan 3 ana konunun olduğunu ifade eden Müslim, "Kürt Yüksek Merci'nin oluşturulması, Özerk Yönetim'e katılım ve savunma güçleri. Kürt Yüksek Merci'nin oluşturulması konusu tartışıldı, siyasi partilerin görüşü alındı ve uzlaşma sağlandı. ENKS'nin Özerk Yönetim'e nasıl katılacağı konusu da görüşüldü, bunun için bir sistem oluşturuldu. ENKS'nin şimdiye kadar Özerk Yönetim sistemi hakkında net bir değerlendirmesi yoktu. Dolayısıyla konu üzerinde düşünüp karara varmaları biraz zaman aldı. ENKS'nin Özerk Yönetim sistemine hangi düzeyde katılacağı ve hangi pozisyonlarda bulunmak isteyeceği konuları üzerinde duruluyor. Bu detayın netleşmesi ne zamana kadar sürer, bilmiyorum. Savunma güçleri konusunda tartışmalar da devam ediyor ve halen herhangi bir sonuca ulaşılmadı. Konuyla bağlantılı birçok detay halen tartışma sürecindedir" diye belirtti.

ENKS BAHANE ÜRETİYOR
ENKS'nin, Kürtçe eğitim ve eşbaşkanlık sisteminin kaldırılması yönündeki açıklamalarını değerlendiren Salih Müslim, "Bu talepler birer bahanedir. Bakın, hangi siyasi parti bugüne kadar ilk amaç olarak Kürtçe eğitimin kaldırılması şartını öne sürmüştür. Bir halkı tanımak için her şeyden önce onun dili ve kültürüne bakmak gerekir. Bugün imkanlarımız var ve 8 yıldır Özerk Yönetim'ce anadilde eğitim veriliyor. Okullarda birçok eğitim materyali değiştirildi. Başından beri anadilde eğitim için zorlanmalar oldu ve oluyor. Eğitim materyallerimizi bugün kabul etmeyeceksek ne zaman edeceğiz? İlk başlarda öğretmen, materyal ve okul hazırlayacak kimse yoktu. Bugüne kadar çok büyük adımlar atıldı ve Kürtçe dilinde eğitim verebilecek binlerce öğretmen hazırlandı. Bu kadar emeğin ardından 'Anadilde eğitimi kabul etmiyoruz' diyenlerin, bunun yerine, 'Sorun varsa beraber çözelim' demesi gerekirdi. Bu çalışma halk adına gerçekten bir şeyler yapmak isteyenler için ağır bir yüktür ve herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir" diye kaydetti.

'ANADİL HER YER VE ZAMAN İÇİN GEREKLİ'
Anadil her yer ve zaman için gerekli olduğunu vurgulayan PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Müslim, "Kürtçeyi kabul etmiyoruz diyenler, yeni nesillerin ve ulusal kimliğin kaybolmasını istiyordur. Anadilde eğitim için 'Şimdi yer ve zamanı değil' diyenlere sormak gerekir; Şimdi değilse ne zaman? Kürdistan'ın dört parçasında Kürt düşmanları, halka karşı geliştirdikleri saldırılarında öncelikle olarak dili hedef almıştır. Şimdi de Kürt tarafının Kürtçeyi kabul etmediğini söylemesi, Kürt halkı tarafından kabul edilecek bir talep değildir" diye belirtti.

Müslim konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eşbaşkanlık konusunda ise şunları belirtebilirim. Dünya genelinde eşbaşkanlık modeline yönelim var. Bölgemizdeki yönetim sistemi de kadının rolüne göre oluşturulmuştur. Eşbaşkanlığın kaldırılması kabul edilemez. Bu, kadının rolünü, varlığını ve toplumdaki yerini inkar etmek anlamına gelir. Özellikle devrimde kadının rolü bu kadar ortadayken, bölge halkı böyle bir şeyi kabul etmez. Bölgede hangi kurum varsa eşbaşkanlık modeliyle yönetiliyor."

Müslim, eşbaşkanlık ve anadilde eğitimin kaldırılması taleplerine ilişkin halen bir sonuca varılmadığını söyledi.

'ENKS'NİN TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMESİ OLUMLU BİR ŞEY DEĞİL'
Birlik görüşmeleri devam ederken ENKS heyeti Türkiye arasında gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim şurları ifade etti:

"Bu olumlu bir şey değildir. Söz konusu görüşmeler ilk kez olmadı. Öyle umuyoruz ki bu görüşmeleri yapan ENKS heyeti, kararlarını dışardan değil kendi alıyordur. Ümit ediyoruz ki ret-kabul ölçüleri dışarıda belirlenmiyordur. Burada aldığımız kararlar nasıl ki bizi ilgilendiriyor ediyor ve dışardan herhangi bir direktif almıyorsak, onlar da öyle yapmalıdır. Görüşmelerde birliğin kabul edilmemesi yönünde adımlar atıldığı ortada. Belli ki, birliğin gerçekleşmesini istemiyorlar. PYNK olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız. Fakat bu, Özerk Yönetim sistemini yıkacak talep ve dayatmaları kabul edeceğimiz anlamına gelmez. Bizim istediğimiz birlik kazanımlarımızı korumak ve geliştirmek üzerinedir, onları bertaraf etmek için değil.

'KÜRT HALKI BİRLİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR'
"Kürt halkı birliğini gerçekleştirmiştir. Fakat siyasi güçler halen birlik olamamıştır. Eğer birlik dediğimiz olgu Kürt dilini, kültürünü, halkını ve mevcut sistemimizi korumak adına olmazsa, bu türden bir birliğe ihtiyaç yoktur. Bizler, oluşturulacak birliğin sağlam ve güçlü olmasını istiyoruz."