24 Eylül 2024 Salı

Sakarya'daki ırkçı cinayetin 2. duruşması görüldü

Kürt olduklarını söyledikleri için Kadir Sakçı'yı öldüren oğlu Burhan Sakçı'yı ise yaralayan Hikmet Usta'nın yargılandığı davanın 2. duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, avukatların taleplerini reddetti, savcıdan mütalaasını vermesini istedi. Sakarya'nın Hendek ilçesinde 'Kürdüz' dediği için Kadir Sakçı'yı öldüren ve oğlu Burhan Sakçı'yı yaralayan Hikmet Usta'nın yargılandığı davanın duruşmasında Sakçı ailesi avukatlarının tüm talepleri reddedildi. Avukatlar, cinayetin ırkçılık temelli halinin kapatılmak istendiğine dikkat çekti.
 
Davanın ikinci duruşması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu sanık Hikmet Usta, saldırıda yaralanan Burhan Sakçı, ailesi ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi avukatlar da katıldı.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Duruşma öncesi okunan belgelerde, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na davanın ihbarı için tebligatın sehven çıkarılmadığı ortaya çıktı. Sanık Hikmet Usta'nın eşi Melek Usta'nın çocuklarının ve kendisinin incelenmek üzere el konulan telefonlarının iadesi için dilekçe verildiği görüldü. Önceki duruşmada Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına, yaşamını yitiren Kadir Sakçı'nın cenazesinden alınan örneklere ilişkin raporun ve ailesinin muhafaza altına alınan telefonlarının incelenmesine ilişkin raporun gönderilmesine ilişkin yazılan müzakereye cevap verilmediği belirtildi. Hendek İlçe Devlet Hastenesi ve Sakarya Eğitim ve Araştırma Devlet Hastanesi'ne olayda yaralanan Burhan Sakçı'nın tedavi ve teşhis belgelerinin gönderilmesine dair yazılan müzakereye cevap verilmediği görüldü.
 
Olayda yaşamını yiteren Kadir Sakçı'nın eşi Sabriye Sakçı'nın davaya katılma talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Sabriye Sakçı, "Sanıklardan şikayetçiyim" dedi.
 
Kadir Sakçı'nın ağabeyi Fahrettin Sakçı da duruşmada, söz alarak, "Ben olaydan 20 dakika kadar sonra olay yerine vardım. Olayı kamera görüntülerinden izledim. Sanık kendisine sarhoş süsü veriyor. Sarhoş birisinin atılı eylemleri gerçekleştirmesi mümkün değildir. Diğer sanık Recep, sanık ve ailesi Bursa iline kaçırmıştır. Kendisi tutuksuzdur. Sanıklardan şikayetçiyim. Tutuklanmasını istiyorum" diye konuştu.
 
Ardından sanık Hikmet Usta, Sakarya L Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan oğlu Mert Usta'yı tanık olarak mahkemede gösterdi. Cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Mert Usta, yakınlık derecesinden kaynaklı mahkeme heyeti tarafından tanık olarak kabul edilmedi. Mahkemenin uyarısı üzerine Mert Usta "şahitlik" yapacağını belirtti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, yemin ettirmeden beyanda bulunmasını istedi. Mert Usta beyanına Sakçı ailesine baş sağlığı dileyerek başladı. Mert Usta, babasını korumak için, babası ile birlikte olay yerinden uzaklaştıklarını, kardeşlerini de alarak Bursa'ya gittiklerini ileri sürerek, "Giderken de gayemiz ertesi gün, olaylar yatıştıktan sonra babamı teslim etmekti" dedi. Sanık Hikmet Usta'nın eşi Melek Usta ve kızı Nurbanu Usta'da "tanık" olarak duruşmada hazır bulundu. Mahkeme, yakınlık derecesi nedeniyle tanıklığı kabul etmedi.
 
'BU BASİT BİR ALKOL CİNAYETİ DEĞİL'
 
Sakçı ailesi ve avukatları da tanık beyanlarını kabul etmediklerini vurgulayarak, olayın "basit bir sarhoş cinayeti"ne dönüştürülmeye çalışıldığını kaydetti. Avukatlar, "Olay basit bir alkol cinayeti değildir. Irkçı temelde işlenen bir cinayettir. Ayrıca dava ile ilgili yayın yasağı konulmuştur. Bizce bu çaba da olayın ırkçılık temelli olduğu hususunun üzerini kapatmak içindir" ifadelerini kullandı.
 
Savunmaların ardından, sanık Hikmet Usta'nın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, iddia makamının varsa yeni delilleri dosyaya koyması, aksi durumunda mütalaasını hazırlaması için duruşmayı 12 Eylül'e erteledi.