19 Eylül 2024 Perşembe

Sadece son 5 ayda 520 çocuk cinsel istismara uğradı

Eğitim Sen Kadın Sekreterliği'in hazırladığı cinsiyetçilik raporuna göre, 2018'in ilk 5 ayında en az 520 çocuk cinsel istismara uğradı.
Eğitim Sen Kadın Sekreterliği 2018-2019 eğitim öğretim yılı yıl sonu cinsiyetçilik raporunu yayınladı.
 
Eğitim Sen Kadın Sekreterliği, cinsiyetçi rol dağılımının eğitim sistemi içinde örtük veya açık kalıplarla verildiğini belirtti. Bu kalıpların sadece öğrencilerin davranışına değil ders araç-gereçlerinin içeriği ve kullanımın, veli-öğretmen-idareci ilişkisi ve kadın-erkek personelin arasındaki ilişkiye kadar yansıdığını ifade etti. 
 
"Okullar AKP’nin ideolojik savaş alanına dönüştürülüyor" denilen rapora göre;
 
-2016-2017 eğitim ve öğretim döneminde resmi okullarda eğitim görenlerin yüzde 51,3’ü erkek, yüzde 48,7’sini ise kız öğrenciler oluşuyor
 
- Özel okullarda erkeklerin oranı yüzde 54,3, kız öğrencilerinse yüzde 45,7
 
- İmam hatip lise sayısı 2002’de 450 iken, 2017’de bin 408’e çıkarıldı ve bunun 372’si sadece kız imam hatip Anadolu lisesi
 
EĞİTİMDE CİNSİYETÇİ ROL DAĞILIMINA DEVAM
 
Eğitimin dini kurallara göre değil evrensel ilkelere göre belirlenmesi gerektiği vurgulanan raporda, ders kitaplarında kız çocuklara daha çok ev içi alanda ya da bu rollerine uygun olduğu iddiasıyla  öğretmenlik, doktorluk, hemşirelik gibi mesleklerin kız öğrencilere tavsiye edildiği aktarıldı. Tamircilik, yöneticilik gibi fiziksel ve zihinsel güç gerektiren mesleklerin ise erkek işi olarak önerildiği vurgulandı. 
 
ÖĞRENCİLER CEMAATLERE EMANET
 
MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde, evli olan öğrencilerin örgün eğitimle ilişiğinin kesilmesi yönünde yapılan düzenleme ile çocuk yaşta evliliklerin önünün açıldığı ifade edilen raporda, yeterli ve nitelikli devlet yurdu açmayan AKP'nin çocukları dini tarikat ve cemaat yurtlara yönlendirerek istismara açık hale getirdiği belirtildi. 
 
Yanı sıra, iktidar temsilcilerinin "Küçüğün de rızası var", "Bir kereden bir şey olmaz", "Çocuklar çığlık atmayı öğrensin" gibi açıklamaları ve "9 yaşındaki çocuk evlenebilir" gibi Diyanet fetvaları ile istismarı meşrulaştırdığı vurgulandı.
 
Rapora göre, 2018 yılının ilk 5 ayında en az 520 çocuk cinsel istismara uğradı.
 
Raporda, 23 LGBTİ+ çocuğun fiziksel şiddet, cinsel taciz, şiddet tehdidi, hakaret veya sözlü saldırı, mala zarar, takip edilme ve alıkonulma gibi saldırılara maruz aldığı kaldığı da aktarıldı.