28 Eylül 2024 Cumartesi

Rusya görüşme öncesinde Suriye'deki birliklerini takviye ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında kritik görüşme bugün gerçekleşecek. Erdoğan, Rusya'ya hareket ederken, Reuters'in haberine göre Rusya'nın Suriye'ye askeri takviyesini artırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le yapacağı kritik görüşme için Moskova'ya hareket etti.

Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP Sözcüsü Ömer Çelik ve Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal eşlik etti. 

REUTERS: RUSYA ASKERİ TAKVİYE YAPIYOR
Reuters tarafından derlenen havacılık verileri ve İstanbul Boğazı'ndaki gemi hareketlerine göre, Türkiye'nin en büyük askeri kaybı yaşadığı 28 Şubat tarihinden bu yana Rusya deniz ve hava yoluyla Suriye'ye hızla asker ve ekipman gönderiyor.

Moskova, Türkiye'nin İstanbul Boğazı'nı Rus savaş gemilerine kapatabileceğinden ve Rus savaş uçaklarını Türkiye'nin hava sahasını kullanmasını engelleyebileceğinden endişe duyuyor.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan henüz konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili İstanbul Boğazı'nı kapatmak gibi bir plan olmadığını ifade etti.

Rusya, Suriye'ye ABD birliklerinin Suriye'nin bir kısmından geri çekilme kararı aldığı ekimden beri ilk defa bu kadar hızlı destek gönderiyor.

Reuters'ın analiz ettiği verilere göre Rusya, Suriye'ye 28 Şubat'tan bu yana geçen altı günde beş savaş gemisi gönderdi. Rusya daha önceleri haftada bir veya iki savaş gemisi gönderiyordu.