21 Eylül 2024 Cumartesi

Rojava'da Newroz coşku ile kutlandı

Kuzey ve Doğu Suriye'nin çok sayıda merkezinde "Newroz ruhu ile tecridi kıralım, Efrin'i özgürleştirelim" şiarıyla Newroz bayramı kutlandı.
Kuzey ve Doğu Suriye'nin çok sayıda merkezinde Newroz bayramı kutlandı.
 
QAMIŞLO
 
Qamişlo'da Himo köyünde bulunan Newroz alnında gerçekleşen kutlamaya TEV-DEM, PYD, Kongre Star, JKŞ, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Temsilcileri, SYPG, KNK Rojava Yürütme Kurulu üyeleri katıldı.
 
Newroz'un gerçekleştiği alan "Newroz ruhu ile tecridi kıralım, Efrin'i özgürleştirelim" pankartı ve YPG, YPJ ve DSG bayrakları ile süslendi.
 
Rojava ve devrim mücadelesinde ölümsüzleşenlerin anısına gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından konuşan Kongre Star Koordinasyon üyesi Foza Yusif, başta Kürt halk önderi Abdullah Öcalan ve bütün Ortadoğu halklarının Newroz bayramını kutlayarak sözlerine başladı. Yusif "Bugün tarihi bir gün yazıyoruz. Bugün Kürt halkının öncülüğünde IŞİD imparatorluğunu yıkan DSG savaşçılarının Newroz bayramını kutluyorum. Rojava devrimi 8. yılında şuana kadar Suriye krizine dâhil herhangi bir çözüm bulunmuş değil. Bu halkın olmadığı hiçbir adım çözüme kavuşturulamaz. Kuzey ve Doğu Suriye halkları Demokrasiyi bu coğrafyada inşa edeceklerini bir kez daha ispat ettiler" diye kaydetti.
 
Suriye Savunma Bakanı'nın yaptığı açıklamayı kabul etmediklerini bölgedeki krizi daha fazla derinleştirdiğini kaydeden Foza Yusif, "Halkımız nasıl ki bugüne kadar Suriye'nin birliğini bütünlüğünü savunduysa bu açıklamalara karşı özgürlüklerini savunmaya devam edecek. Biz demokrasi projesinin sahibiyiz. Bu açıklamalar ile Suriye krizi çözülemez daha fazla kriz büyümeye devam eder. Herkes bilsin ki eğer halkımıza karşı rejimin bu açıklamaları devam ederse  bu tarz açıklamaları kabul etmeyiz vce kendimizi savunuruz" dedi.
 
IŞİD çetelerine karşı verdikleri savaşın toprak parçasında sona erdiğini fakat halen özgürleştirilecek toprakların olduğunu dile getiren Foza Yusif, "IŞİD bitti fakat halen bazı böşlgeler işgalci çetelerin elinde halkımız bu topraklarda da çetelerden özgürleştireceğiz. Cerablus, Efrin, Bab gibi bölgelerde işgale karşı mücadelemiz devam edecek. Efrin özgürleşmeden mücadelemiz bu topraklarda asla sona ermeyecek. Efrin'i özgürleştireceğimizin sözünü veriyoruz. Newroz ruhu ile Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kıracak Efrin'i özgürleştireceğiz" diye belirtti.
 
Newroz kutlamasında konuşan SYPG Temsilcisi Beritan Asya, zalim Dehaq'ların bölgede Türk devleti eli ile sürdürüldüğünü buna karşı zindanlarda sokaklarda meydanlar da Dehaq'lara karşı direnişin büyütüldüğü kaydetti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Leyla Güven, Nasır Yağız, Muhabbet Kurt'un direnişi Demirci Kawa'nın direniş hattıdır. Tecride karşı ortaya çıkarılan direniş ruhu şu anda özgürlük eşitlik mücadelesidir. Tarihte değişmeyen zalim Dehaqların varlığı ve onun karşısında direnen Demirci Kawalardır. Newroz Kürt halkının uluslararası bayramıdır. Newroz Kürt halkının faşizme karşı direniş bayramıdır. Türk devleti ilk günden itibaren kendi varlığını Kürt halkının yok olmasına bağlamış durumda. Süreç tam da özgürlüğü daha fazla büyütme sürecidir. Newroz bütün Kürt ve Ortadoğu halklarına kutlu olsun. Tecride karşı bedeni ile direnen Leyla Güven onurumuzdur" dedi.
 
Newroz kutlaması yapılan konuşmalar ve çeşitli müzik gruplarının sahne alması ile sona erdi.
 
KOBANE
 
Kobanê'de on binlerce kişi Miştenur Tepesi'nde Newroz'u kutladı. Newroz kutlamasının düzenlendiği alana "Newroz ruhu ile tecridi kıralım Efrin'i özgürleştirelim" pankartı ve YPG, YPJ bayrakları ile süslendi. Düzenlenen Newroz kutlamasına Kongre Star, TEV-DEM, SYPG, JKŞ, PDKS, Sol Parti, YPG, YPJ savaşçıları katıldı.
 
Rojava ve Kuzey Suriye devriminde yaşamını yitirenler anısına gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından konuşan  Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Enwer Müslim, IŞİD çetelerinin bölgede yaptıklarının bugün Türk devleti ve çeteleri eliyle Efrîn'de tekrarlandığını dile getirdi.
 
Suriye rejiminin tehditlerine de değinen Muslim, "Suriye rejimi Türkiye'nin Suriye'deki işgaline karşı çıkması gerekirken, Kuzey ve Doğu Suriye'ye tehditlerde bulunduğunu söyledi ve rejimin işgalcilere karşı tutumunu netleştirmesi gerekiyor. Diyaloglara açığız ve âdemi merkeziyetçi, demokratik bir Suriye çağrısı yapıyoruz. Bölgemizde hayata geçirdiğimiz demokratik ulus projesi altında kardeşlik istiyoruz" diye belirtti.
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için devam eden açlık grevi eylemlerine ilişkin Muslim, "Açlık grevi eylemcilerinin talepleri meşrudur, bu taleplere karşı kimse sessiz kalmamalıdır" dedi.
 
Kobane'de düzenlenen Newroz kutlamasında Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu'nun (SYPG) yolladığı mesaj okundu. SYPG'nin yolladığı mesajda "Biz Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu olarak Newroz bayramnını ve direnişini bütün ortadoğu'da yaşayan halklara kutluyoruz. Zalim Dehaqlara karşı bugün ezilenler Demirci Kawaların, Mazlumların, Tuncayların yolunda yürüyerek direnişi büyütüyorlar. Tarihten bugüne kadar nasıl ki halklaırmız üzerinde zulümler Dehaqlar ile yürütüldüyse, Zalimlere karşı direniş ateşi Demirci Kawaların yoldaşları tarafından yakılmaya devam etti.
 
"Bugün İşgalci Faşist Türk devleti ve çeteleri ezilen halklar karşısında faşizmi tırmandırarak Dehaqların yolundan gitmeyi amaçlıyor. Yüzyılın Dehaq'ı AKP ve MHP ittifakıdır. Bu ittifak karşısında şehitlerimiz öncülük yaptığı tıpkı Mazlumların, Tuncayların, Arinlerin, Avestaların, Saryaların, Destanların, Tekoşerlerin, Berçemlerin, Alişerlerin, Demirci Kawaların zalım Dehaq'lara karşı yaktığı ateş büyüyor.
 
"Leyla güven, Nasır Yağız, Muhabbet Kurt'un direnişi Demirci Kawa'nın direniş hattıdır. Tecride karşı ortaya çıkarılan direniş ruhu şu anda özgürlük eşitlik mücadelesidir. Tarihte değişmeyen zalim Dehaqların varlığı ve onun karşısında direnen Demirci Kawalardır. Newroz Kürt halkının uluslararası bayramıdır. Newroz Kürt halkının faşizme karşı direniş bayramıdır. İşgalci Faşist Türk devleti ilk günden itibaren kendi varlığını Kürt halkının yok olmasına bağlamış durumda.
 
Süreç tamda özgürlüğü daha fazla büyütme sürecidir. Newroz bütün Kürt ve Ortadoğu halklarına kutlu olsun. Tecride karşı bedeni ile direnen Leyla Güven onurumuzdur."
 
Yapılan konuşmaların ardından Koma Botan'ın seslendirdiği ezgiler ile Newroz kutlaması sona erdi.
 
ŞEHBA
 
Şehba'da "Newroz ruhuyla tecridi kıralım, Efrîn'i işgalden kurtaralım" şiarıyla, Efrînli ve Şehbalı binlerce kişi Newroz'unu kutladı.
 
Sabah saatlerinde Kürt, Arap, Türkmen, Ermeni ve Êzidî binlerce kişi yöresel kıyafetleriyle Şehba'nın Ehdas ilçesine bağlı Elûş köyündeki kutlama alanında bir araya geldi.
 
Kutlamanın gerçekleştiği alan YPG-YPJ bayrakları ve Leyla Güven ile açlık grevi direnişindekilerin posterleri ve Çağın Direnişi şehitlerinin posterleriyle donatıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın da posterlerinin asıldığı alanda zeytin dallarından ‘Efrîn' yazıldı.
 
Alandaki Newroz ateşi ise sloganlarla birlikte halkın coşkusu eşliğinde yakıldıktan sonra MSD Yürütme Meclisi Başkanı İlham Ehmed konuşma yaptı.
 
Konuşmasına tüm halkların Newroz Bayramı'nı kutlayarak başlayan İlham Ehmed, Efrîn halkının kimliklerini savunmak için gösterdikleri direnişle tüm dünyayı şaşkınlık içinde bıraktıklarını belirterek, Türk devletinin Efrîn'de işlediği suçlarla IŞİD çetelerinin Suriye'de işlediği suçlar arasında hiçbir fark olmadığını, aynı zihniyetle hareket ettiklerini söyledi.
 
IŞİD çetelerinin yenilgisini kutlayan İlham Ehmed, DSG'nin halkların dayanışmasıyla karanlık zihniyetlere karşı büyük zaferler elde ettiğini dile getirdi.
 
Leyla Güven'in Efrîn işgaline karşı çıktığı için tutuklandığını hatırlatan İlham Ehmed, Güven'in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için 134 gündür açlık grevinde olduğunu dile getirdi.
 
Konuşmanın ardından Kobanê ve Qamişlo'dan gelen kültür sanat grupları dahil çok sayıda grup sahne aldı.
 
Grupların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar çeken halk, sloganlarla Efrîn Çağın Direnişi'ni selamladı, 2020 Newroz'unun Efrîn'de kutlanacağını vurguladı.
 
RAKKA
 
Rakka'da Deyr ez Zor ve Tebqa'dan da binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlandı. Sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi Newroz alanında toplandı. Kutlama alanında "Özgür kadın ruhuyla Newroz'u kutluyoruz, "Newroz meşalesi özgürlük yolunu aydınlatıyor" yazılı pankartlar asıldı.
 
Newroz ateşinin yakılmasıyla kutlamalar başladı.
 
Rakka'da Newroz Bayramı en son 2011 yılında kutlandı. Çete gruplarının işgalinin ardından kentte kutlamalar yasaklanmıştı. Reqa'nın 20 Ekim 2017'de DSG tarafından özgürleştirilmesiyle 8 yılın ardından kentte ilk defa Newroz Bayramı kutlanıyor.
 
HALEP
 
Halep'te "Newroz ruhuyla tecridi kıralım, Efrîn'i özgürleştirelim" sloganıyla binlerce kişi Şiqêf bölgesine bağlı Bino köyünde Newrozu kutladı.
 
Kutlama alanında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve açlık grevi eylemcilerinin fotoğraflarıyla TEV-DEM, Kongreya Star, YPG, YPJ, DSG bayrakları asıldı. Newroz ateşi şehit anneleri tarafından yakıldı.
 
TEV-DEM Meclis Eşbaşkanı Xerîb Hiso, Kongreya Star Fatma Hesen, Efrîn Yürütme Meclisi Eşbaşkanı İsmet Şêx İsa tarafından birer konuşma yapıldı. Konuşmaların ardından müzik grupları sahne aldı.
 
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Dirbesiye, Serekaniye ve Tıltemir kentlerindede Newroz büyük bir coşku ile kutlandı. Gerçekleştirilen kutlamalara PYD, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, TEV-DEM, SYPG, Kongre Star üyeleri katıldı. Burada yapılan konuşmalarda, Newroz ruhu ile tecridin yıkılacağı ve Efrin'in özgürleştirileceği vurgulanırken DSG savaşçılarının IŞİD çetelerine karşı kazandıkları zaferin bütün halklara örnek olacağı belirtildi.
 
DİRBÊSİYÊ
 
Hesekê Kantonu'nun Dirbêsiyê ilçesinde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Newroz kutlamalarının adresi Kerbetilî köyü oldu.
 
Newroz ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamalarda konuşma yapan Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi Danışmanı Mizgin Ehmed, "Demirci Kawa, zalim Dehaklara karşı kazandı. Bizler de bugün Kuzey ve Doğu Suriye'de tüm dünyaya korku salan IŞİD çetelerini yenilgiye uğratıyoruz” dedi. Mizgin Ehmed, "IŞİD çetelerini yenilgiye uğrattık. Aynı iradeyle Efrîn'i, Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki bölgeler de özgürleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmanın ardından siyasi partilerin kutlama mesajları okundu. Mesajların okunmasının ardından halk oyunları, müzik ve tiyatro grupları sahne aldı. Şair Ferhad Merdê de Newroz'a özel şiir okudu.
 
Kutlamalar Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve açlık grevi direnişçilerini selamlayan sloganlar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.
 
DÊRİK
 
Dêrik'te gerçekleşen kutlamalarda ise Cizre Bölgesi Yürütme Eşbaşkanı Abdulkerim Saruxan yaptığı konuşmada, tüm halkların Newroz'unu kutlayarak, 2019 Newroz'unu IŞİD çetelerine karşı zaferle karşılandığını söyledi.
 
Saruxan, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevi direnişlerinin devam ettiğini belirterek, tecridin kaldırılması için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
 
Kongeya Star yöneticilerinden Wesfa Murad da açlık grevi direnişlerine dikkat çekti ve "Rêber Apo'nun faşizm zindanlarından özgürlüğü için hepimize sorumluluk yüklüyor. İşgalci Türk devletine karşı mücadeleyi yükseltmeliyiz” dedi.
 
Konuşmaların sona ermesiyle birlikte Aram Tîgran Kültür Sanat Merkezi'ne bağlı gruplar sahne aldı.
 
Dêrik'teki Newroz kutlamaları, halaylarla sona erdi.
 
AMÛDÊ
 
Qamişlo Kantonu'na bağlı Amûdê ilçesinde ise binlerce kişi Newroz'u, Çaxir köyündeki Newroz alanında kutladı.
 
Kutlamalara ulusal kıyafetleriyle katılan binlerce kişi Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınayan ve Çağın Direnişi'ni selamlayan sloganlar attı.
 
Burada konuşma yapan Cizre Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Nezire Gewriye "Yeni bir döneme girdik. Tüm zorlukları aşacağız, işgalcileri yenilgiye uğratacağız. Efrîn işgalci Türk ordusu ve çetelerinden kurtulmadıkça bizler rahat olmayacağız” ifadelerinde bulundu.
 
Kutlamalarda ayrıca, 20 Kürt partinin ulusal birlik vurgusunda bulunduğu ortak kutlama mesajı okundu.
 
Amûdê'deki kutlamalar, açlık grevi direnişçileri ve DSG savaşçılarının direnişini selamlayan sloganlar ve halaylarla son buldu.
 
SERÊKANİYÊ
 
Serêkaniyê'de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen kutlamaların adresi ise Eyn Hisan köyü oldu.
 
Şehit anneleri tarafından Newroz ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamalarda, Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi adına Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hekem Xelo konuşma yaptı.
 
Hekem Xelo konuşmasında tüm halkların Newroz Bayramı'nı kutlayarak, "Ön cephelerde onurumuzu savunan güçleri selamlıyoruz. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için açlık grevinde olan eylemcilerin Newroz'unu kutluyoruz” dedi.
 
IŞİD çetelerinin sona yaklaştığını söyleyen Xelo, direniş ve zaferle karşılanan bu yılki Newroz'un tarihi olduğunu ifade etti.
 
Konuşmanın ardından Kürt siyasi partilerinin Newroz kutlaması için ortak mesajı okundu, Serêkaniyê ve Zirgan ilçelerindeki kültür sanat merkezlerine bağlı gruplar müzik, folklor ve tiyatro oyunu sergiledi.
 
Serêkaniyê'deki Newroz kutlamaları, açlık grevi eylemcilerinin direnişi ve Efrîn'deki Çağın Direnişi'ni selamlayan sloganlar ve halaylarla sona erdi.
 
TİRBESPİYÊ
 
Qamişlo Kantonu'nun Tirbespiyê ilçesinde ise halk 2019 Newroz'unu Direcîk köyünde kutladı.
 
İlçe halkının ulusal kıyafetlerle katıldığı kutlamada binlerce kişi, sabahın ilk saatlerinden itibaren ellerinde YPG-YPJ ve DSG bayraklarıyla kutlama alanında toplandı.
 
Şehit annelerinin Newroz ateşini yakmasıyla başlayan kutlamada siyasi partilerin ortak kutlama mesajı okundu.
 
Çeşitli etkinliklerin sergilenmesiyle beraber Tirbespiyê'deki Newroz kutlamaları, açlık grevi direnişlerine destek sloganları ve halaylarla sona erdi.
 
GİRKÊ LEGÊ
 
Girkê Legê ilçesindeki kutlamalara Çilaxa ve Til Koçerli halk da katıldı. Kutlamalarda Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi temsilcileri de hazır bulundu.
 
Newroz kutlamaları şehit annelerinin Newroz ateşini yakmasıyla başladı. Ardından Cizre Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Talat Yunis konuşma yaptı.
 
Tüm halkların Newroz Bayramı'nı kutlayan Talat Yunis, "Başından beri yolumuz direniş yoludur. Direniş ve mücadeleyle, kendi irademizle bölgelerimizi IŞİD çetelerinden kurtardık. Aynı şekilde Efrîn'i de özgürleştireceğiz” dedi.
 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Leyla Güven'in 134 gündür açlık grevinde olduğunu söyleyen Yunis, tecridin kaldırılması için eylemlerine devam edeceklerini vurguladı.
 
Konuşmanın ardından Kürt partilerinin ortak kutlama mesajı okundu ve kültür sanat gruplarının sahne almasıyla kutlamalara devam edildi.
 
Girkê Legê'deki 2019 Newroz'u sloganlar ve halaylarla son buldu.
 
Cizre bölgesindeki tüm kutlamalarda Kuzey ve Doğu Suriye'deki siyasi partiler adına ortak kutlama mesajları okundu. Newroz kutlamalarında yapılan ortak kutlama mesajlarında, "Kuzey ve Doğu Suriye bu yıl Newroz Bayramı'nı dünya terörüne karşı YPG, YPJ, DSG savaşçılarının tarihi bir zaferiyle karşılıyor” denildi.
 
Efrîn ve Suriye'nin kuzeyindeki Türk devletinin işgali altındaki bölgeler hatırlatılan mesajda, "Rojava ve Kuzey Suriye'de hala işgalcilerin varlığı tehlikesi mevcut” uyarısında bulunuldu ve Kürt ulusal birliğine vurgu yapıldı.
 
Mesajda devamla, "Suriye'de Kürt kızları ve oğullarının kahramanlıkları sayesinde birçok ulusal kazanım elde edilmiştir. Kuzey ve Doğu Suriye'de özerk yönetim deneyimiyle bölge halları arasında ortak yaşam inşa edilmiştir ve bu ortak yaşam tüm halklar için örnek teşkil etmektedir. Halkların kardeşliği ve eşitliği sembolü olan Newroz kutlu olsun” ifadeleri yer aldı.