21 Eylül 2024 Cumartesi

İsrail Beyrut'u bombaladı: Hizbullah üst düzey komutanı öldürüldü

İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırıda 5'i çocuk 14 kişi öldürüldü. Öte yandan Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı İbrahim Akil'in öldürüldüğü doğrulandı.

Lübnan'da iki dalga patlamaların ve Lübnan'ın güneyine gerçekleştirdiği hava saldırılarının ardından İsrail, başkent Beyrut'un güneyinde yer alan bir binayı F-35 tipi savaş uçağıyla bombaladı.

Saldırıda ilk belirlemelere göre 5'i çocuk 14 kişi katledildi. Öte yandan Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı İbrahim Akil'in öldürüldüğü doğrulandı. 9'u ağır 66 yaralı olduğu öğrenildi.

Saldırının gerçekleştiği bölgede Sivil Savunma ve Kızılhaç çalışanları ile sağlık görevlileri, bölge sakinlerinden saldırı alanına gitmemelerini, yolları boşaltmalarını, toplanmamalarını, kurtarma operasyonlarına yer açmalarını istedi.

İsrail ordusu saldırıda Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı İbrahim Akil'in öldürüldüğünü açıklarken Hizbullah kaynakları uzun süre Akil'in "akıbetinin belirsizliğini koruduğu" yönünde bilgiler paylaştı. Ancak gece yarısı itibarıyla Akil'in öldürüldüğü doğrulandı.

Lübnan'da iletişim cihazlarını patlatarak gerçekleştirilen terör saldırısının ardından özel birliklerini Lübnan sınırına kaydıran İsrail, perşembe gecesinden itibaren güney Lübnan'a hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Lübnan ulusal haber ajansına göre Adshit-Qusayr, Qabrikha, Bani Hayyan, Markaba, Reb Thalatheen, Majadel ve Mahrouneh kasabaları vuruldu. Hedef alınan iki bölge olan Merceyun ve Sur'un sırasıyla 86 bin ve 270 bin nüfusu bulunuyor.

MİKATİ: İSRAİL, İNSANİ VE HUKUKİ HİÇBİR ŞEYE DEĞER VERMEDİĞİNİ KANITLADI
Lübnan Başbakanı Necib Mikati, "Meskun bir yerleşim bölgesinin hedef alınması, İsrail düşmanının hiçbir insani, hukuki veya ahlaki olan hiçbir şeye değer vermediğini bir kez daha kanıtladı" ifadesini kullandı.

Başbakan Mikati, Beyrut'un hedef alınmasıyla gerçekleşen yeni saldırının ise, küresel vicdanın ve uluslararası toplumun insan hakları, adalet ve hukuk ihlallerine sessiz kalmasının bir sonucu olarak yaşandığını vurguladı.