28 Eylül 2024 Cumartesi

Rojava'da halklar Paris katliamını protesto etti

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Paris'te yaşanan katliama karşı yürüyüşler gerçekleştirdi, saldırının aydınlatılması çağrısında bulundu.

HABER MERKEZİ- Paris'te 3 Kürt yurtseverin katledilmesinin ardından Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo, Til Koçer, Kobanê, Amûdê, Minbic, Dirbêsiyê ve Şehba bölgelerinde kentlerinde protesto eylemleri edildi.

QAMİŞLO
Qamişlo Kantonu Halk İnisiyatifi, Paris katliamını protesto etmek için Şelah Camisi önünde toplanarak Sonî Kavşağı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Halk yürüyüş boyunca sık sık "Şehit namirin" sloganı attı, "Yaşasın Paris direnişi" sloganıyla da Kürt göçmenlerin protesto eylemlerini selamladı.

Yürüyüş sonunda Qamişlo Kantonu Halk İnisiyatifi adına açıklama yapan Perwîn Yûsif, Paris katliamının Türk devleti eliyle gerçekleştirildiğine işaret etti. Türk devletinin dünyanın farklı ülkelerinde de Kürt halkını yok etmeye çalıştığını kaydeden Perwîn Yûsif, katliamın aydınlatılmasını istediklerini belirtti. Perwîn Yûsif şunları kaydetti: "Katilin kim olduğunu biliyoruz. Ama dünyanın da bilmesini istiyoruz. Bu üç yoldaşımızın katili Erdoğan'dır. Halkların kanı üzerinden, soykırım ve faşizm üzerinden varlığını sürdüren AKP hükümetidir. Kürt halkı bilinçsiz, düşmanını tanımayan bir halk değildir. Direneceğiz. Hakikat çizgisinde mücadele yürüteceğiz."

Kongra Star üyeleri de Qamışlo'da bulunan Mihemmed Şêxo Kültür Sanat Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Kongra Star Koordinasyon Üyesi Îbtîsam Elî Hisên, saldırının Paris'te gerçekleşen ilk katliam olmadığını belirtti. Îbtîsam Elî Hisên, "9 Ocak katliamının faili, gerçekler ortaya çıkmasın diye öldürüldü. Saldırıları birlikte ele aldığımızda Kürt halkının uluslararası bir soykırımdan geçtiğini net şekilde görüyoruz" dedi. MİT'in saldırının sorumlusu olduğu belirten Îbtîsam Elî Hisên, Fransa devletinin de suçluları ortaya çıkarmaması durumunda saldırıdan sorumlu tutulacağını kaydetti.

Tüm Kürt halkına seslenen Îbtîsam Elî Hisên herkesi sesini yükseltmeye çağırdı. Eylemde "Jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla sona erdi.

KOBANÊ
Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi de saldırıyı protesto etti. Fırat Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Hîlala Zêrîn Hareketi Üyesi Necla Bozan, Türk devletinin her yerde Kürt halkına saldırdığına dikkat çekti. Fransa hükümetinin kayıtsız kaldığını belirten Necla Bozan, katliamın arkasındaki gerçeklerin aydınlatılması çağrısı yaptı.

Fırat Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi de kurum binası önünde eylem yaptı. Meclis adına açıklama yapan Hêvîn Mişo, saldırının Sakine Cansızların katledilmesinin 9'ncu yıldönümü öncesinde gerçekleştiğini hatırlattı. Fransa hükümetinin henüz tatmin edici bir açıklama yapmadığını kaydeden Hêvîn Mişo, Kürt halkının iradesini yok etmek isteyenlere karşı mücadele edeceklerini belirtti.

TİL KOÇER-AMÛDÊ
Til Koçer halkı, Delê Kavşağı'nda bir araya gelerek belediye binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde katliamda hayatını kaybeden Emine Kara, sanatçı Mir Perwer ve Abdurehman Kızıl'ın fotoğrafları taşındı.

Til Koçer Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Yasîn Kino yaptığı açıklamada, "Kürt Kültür Merkezi'ne yapılan saldırı, Kürtlerin irade, dil ve kültür sahibi olmalarını kabul etmediklerinin açık bir mesajıdır. Kürtlerin şehitlerin kanıyla elde ettikleri kazanımları yok etmeye çalışıyorlar" dedi.

Amûdê ilçesinde de Kadın Din Meclisi üyeleri ve sanatçılar da açıklamalar yaptı.

MİNBİC
Minbic'in Mîzan kavşağında bir araya gelen binlerce kişi, Paris katliamını sokaklarda protesto etti. Kent meydanına kadar yapılan yürüyüş sonunda konuşan Yasama Meclisi Eşbaşkanı Mihammed Elî El Ebdo, Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını hatırlattı. El Ebdo, "Türk devletinin saldırıları burayla sınırlı kalmadı. Dün Paris'te yaşanan katliamla sınırları aştı" dedi.

El Ebdo katliamda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê'de yüzlerce kişi Devrimci Gençlik Hareketi merkezi önünde toplanarak çarşıya yürüdü. Eylemde sık sık Paris'teki halk direnişini selamlayan sloganlar atıldı. Çarşıda yapılan açıklamada, saldırının Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesinin yıldönümü öncesinde gerçekleştiği hatırlatıldı. Eylemin sonunda Fransa hükümetine katliamın sorumlularının açıklaması için çağrı yapıldı.

ŞEHBA
Şehba bölgesinin Ehdas ilçesinde de katliama ilişkin protesto eylemi yapıldı. Barış Anneleri adına yapılan açıklamada, Türk devletinin insanlığa karşı işlediği suçlara karşı bir an önce harekete geçme çağrısı yapıldı.