24 Eylül 2024 Salı

'Rojava şehitlerine verdiğimiz sözü zafere kadar sürdüreceğiz'

Rojava devrim savunmasında şehitlerin artmasıyla birlikte, Şehit Aileleri Kurumuna ihtiyaç duyulduğunu belirten Hisen Ubeyd, 7 bölgede kurumun örgütlendiğini söyledi. Komünler üzerinden örgütlendiklerini, sistemlerini de komitelere dayalı olarak yürüttüklerini belirten Ubeyd, "Rojava'da ölümsüzleşen tüm şehitler devrimin şehitleridir" dedi.

Rojava devrimi 11. yılını geride bıraktı. Devrim, on binlerce şehit ve bir o kadar gazinin fedai duruşuyla bugün varlığını sürdürüyor. El-Nusra'dan, DAİŞ'e ve işgalci Türk devletine karşı can feda sürdürülen savaş ve direnişle, sayısız kahramanlık örneğiyle devrim bugün dimdik ayakta. 11 yılda; 11 binden fazla kişi devrim savunmasında ölümsüzleşti. 11 binden fazla şehit ailesi var. Şehit Aileleri; oluşturdukları örgütlükleriyle birlikte Rojava Devriminde yerlerini alıyor.

Şehit Aileleri Meclisi Cizre Bölgesi Eşbaşkanı Hisen Ubeyd meclisin kuruluş amacı ve çalışmalarını ETHA'ya anlattı. Şehitlere ve ailelerine duyulan sorumlulukların bir sonucu olarak kurumun oluştuğunu belirten Hisen Ubeyd, "Özellikle Rojava-Kuzey Doğu Suriye'de, devrimin ilanından sonra Şehit Aileleri kurumuna ihtiyaç duyuldu" dedi.

Şehit Aileleri Kurumunun birinci konferansını 2011 yılının eylül ayında gerçekleştirdiğini söyleyen Ubeyd, devam eden savaş ve şehitlerin artmasıyla kurumun diğer bölgelerde de açıldığını söyledi. Ubeyd, şunları aktardı: "2012 yılının 19 Temmuz'unda Rojava'nın genelinde devrim başladı. Fırat kantonuna kadar ilerledi. Devrimin özgürleştirdiği yerlerde, şehitlerin olduğu bölgelerde kurumlar oluşturuldu. Şu an Kuzey ve Doğu Suriye'de Cizîre, Derazor, Tabqa, Rakka, Minbic, Kobanê, Şehba olmak üzere 7 bölgede Şehit Aileleri Kurumu örgütlenmesi var..."

İşgal edilen Efrîn'de savaştan önce Şehit Aileleri Kurumunun olduğunu söyleyen Ubeyd savaş sonrası kurumun Şehba'ya bağlandığını söyledi. Kurumun, devrim toprakları dışında Halep ve Şam gibi rejimin egemen olduğu bölgelerde de olduğunu kaydetti.

2015 yılından itibaren Şehit Aileleri Kurumunun bir sisteme dayanması ihtiyacı doğduğunu ifade eden Ubeyd, "fikir, ideoloji, manevi, maddi yönden yaşanan sorunlara yanıt olma" çabasında içinde olduklarını söyledi.

'ROJAVA'DA ŞEHİT DÜŞENLER ÖZGÜRLÜK ŞEHİDİDİR'
Şehit Aileleri Kurumunun henüz hazırlık aşamasındayken "nasıl bir örgütlenme" olması üzerine birçok tartışma yapıldığını kaydeden Ubeyd, komitelerin kurulduğu, komitelerden kurumların, kurumlardan meclislerin oluşturulduğunu şu anda kurumun Şehit Aileleri Meclisi olarak var olduğunu belirtti.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye topraklarında şehit ailelerinin Kürt, Arap, Süryani, Asuri halklarından olduğuna dikkat çeken Ubeyd şöyle konuştu: "11 binden fazla şehit ailesi var. Sayısal olarak tam sayamayız on bir bin aile, yüz bin insan yapıyor. Şehit anneleri, babaları, kız kardeşleri... Bundan fazla hem kendisi hem de halkı için Rojava devrimini özgürlük devrimlerinin hazırlığı gören on binlerce insan var. Rojava Kürdistanı bu ülkenin şehit binlerce kızları ve oğullarının yeridir, HPG şehitlerinin, YJA Star şehitlerinin yeridir."

Rojava devriminin savunmasında ölümsüzleşen enternasyonal savaşçıları anan Ubeyd, sistemlerini oluştururken bunu da esas aldıklarını söyledi. "Yüzlerce enternasyonal insan bu devrime katıldı. Onlar da Rojava Devriminin özgürlük şehitleri oldular. Kanada, Avusturalya, Amerika, Lübnan, Türk, Fars, Arap herkes katıldı."

'KOMÜNLER VE KOMİTELERE GÖRE ÖRGÜTLENME YÜRÜTÜLÜYOR'
Şehit Aileleri Kurumunun komünlere dayalı örgütlendiğini ifade eden Hisen Ubeyd şunları aktardı: "Bir sistem olarak komün esasıyla kendini örgütlüyor. Komite yoluyla, şu an sistemi bu şekilde yürütüyor. Şehitlere göre komünlerimizi oluşturuyoruz, komün yönetimleri komünlerle ilgileniyor. Aynı zamanda da Şehit Aileleri Kurumu bir meclis olarak komitelerini oluşturuyor."

Çalışmalarını komiteler esasına göre yürüttüklerini değerlendiren Ubeyd şöyle konuştu: "Birincisi takip komitesi; Şehit ailelerinin durumlarını takip ediyor. İstekleri, ihtiyaçları belirliyor. İkincisi eğitim komitesi; Şehit Aileleri kurumunun fikirsel olarak, ideolojik eğitim ihtiyaçlarını belirliyor. Üç özgün komite var. Özgün komiteler kadın arkadaşlara bağlıdır. Bu da şehit ailelerindeki kadınların şehit anneleri, eşleri ve kızlarının örgütlenmesi için. Bunlarla birlikte ekonomi komitesi, gençlik komitesi var."

Şehit Aileleri Kurumu örgütlenmesinin, Özerk Yönetimin öncülüğünde ve aynı zamanda PYD'nin öncülüğünde yürütüldüğünü kaydeden Ubeyd, "Meclisimiz iki bölümden oluşuyor. Bir bölüm örgütlenme bir bölüm yönetim. Kurumun açıldığı şehirlerde sayı ne kadarsa o kadar kurum oluşturuldu" dedi.

'GENÇLERİN DEVRİMDE ÖRGÜTLENMESİ İÇİN PROJELER YAPILIYOR'
Şehit ailelerinin gençlere ilişkin projeler oluşturduklarını söyleyen Ubeyd," Yapmakta belki geç bile kaldık ama bu sene ilk adım olarak bir toplumsal projemiz var. Şehit ailelerindeki gençlerin bu devrimde örgütlenmesine ihtiyaç var. Kuzey ve Doğu Suriye bölgesinde en az 11 binden fazla şehit çocuğu var. Bunun için özel bir komite oluşturuldu. Okul, sağlıkta, eğitimlerde, ideoloji açısından bu çok gereklidir" ifadelerini kullandı.

Ubeyd, şöyle devam etti: "Qamişlo kentinde şehit çocukları için okul açtık. Bu zaten ilk adımdır, büyük bir başarıdır. Şöyle diyebiliriz ki örgütlenme alanında neye ihtiyaç varsa Şehit Aileleri Kurumu bu konuda adım atıyor. Komünler yoluyla ya da komiteler yoluyla. Şu an şehit aileleri ev ev gezilerek ziyaretler yapılıyor. Komiteler yoluyla ziyaretlerin yapılmasını, ailelerin sorunlarıyla ilgilenmeyi, özellikle manevi olarak çok önemli görüyoruz. İmkanlara göre toplantıları örgütleniyor. Zaten Şehit Aileleri Kurumunun özerk toplantıları dışında bütün eylemlerde ve etkinliklerde kurum olarak yerini alıyor. Bu şekilde çalışmalarımız yürüyor."

Şehit Aileleri Kurumunun çalışmalarına ilişkin Ubeyd, şu bilgileri aktardı: "Çalışmalarını, toplantılar, seminer, konferanslar, kongreler, aile ziyaretleri, maddi ve manevi sorunların çözülmesi yönlü sürdürülüyor. Şehit Aileleri Kurumu bir ağaç gibi kendini bölümlere ayırmış. Aynı zamanda da ilişkiler konusunda örneğin Özerk Yönetimle ilişkiler kuruyor kurallar ve kanunlar bu ülkede nasılsa Şehit Aileleri Kurumu da buna göre adımlar atıyor. Şehit Aileleri Kurumunun gelecekte uygulamak üzere önüne koyduğu planlamalar hem iyi bir örgütlenme için hem de daha iyiye ulaşmak için bir anahtar oluşturacaktır."

Ekonomik vb. zorluklar yaşandığını belirten Ubeyd, "Yine de fikir ve ideolojik olarak Şehit Aileleri Kurumu kendi ayakları üzerinde sonuna kadar mücadelesine devam ediyor" dedi. Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük işgalci saldırılardan, savaşlardan şehit ailelerinin de etkilendiğini belirten Ubeyd, şöyle konuştu: "Bir bilanço şeklinde söyleyebiliriz 2022 yılında en az 592 şehit merasimini Şehit Aileleri Kurumu gerçekleştirdi. Halep/Şehba gibi kuşatma altında olan, saldırıların olduğu yerlerde birçok engel var. Aynı şekilde özgürleştirilen bölgelerde de zorluklar var çünkü yeni şeyler oluşturuluyor. Örneğin Dêrazor bölgesinde henüz bu sene kurum oluşturuldu."

'KÜRT HALK ÖNDERİ ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜR OLMADAN KÜRT HALKI ÖZGÜR OLAMAZ'
Ubeyd, Şehitlere ve PKK lideri Abdullah Öcalan'a bağlılıklarıyla örgütlendiklerini ve mücadelelerini yükselttiklerini belirterek, "Devrimi yükseltmeye dair kararlarımızla birlikte, Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü için Şehit Aileleri Kurumu kararlıdır ve bu esaslar içinde mücadelesine devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Hisen Ubeyd, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yürütülen mücadeleye ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: "Önder Apo'nun özgürlüğü halkın özgürlüğüdür. Önder Apo özgür olmadan işgalciler de yenilmez, bir adım da atamayız. Bunun için biz de birinci adım gece gündüz tereddütsüz ve durmaksızın ekmekten ve sudan çok Önder Apo'nun özgürlüğü için mücadele ediyoruz."

Ubeyd, sözlerini şöyle tamamladı: "Sözümüz bütün şehit ailelerine, anne ve babalara, kadın ve erkek kardeşlere, çocuklarına ve eşlerine ve tüm yakınlarına. Bu devrime inananlara ve bütün yakınlarına. Artık görüyoruz yüz binlerce insan şehitler üzerine ant içiyor. İşgalcilere karşı direniş de gösteriyor. Belki en büyük tecrübemizi Efrîn'de 57 gün süren savaşta gördük. O halk ki bedel vermişti özellikle Efrîn şehrinde Rojava düzeyinde şehit veren ilk yerdi. önder Apo'nun dediği gibi 'Demokratik Ulus düşünce ve felsefesi üzerine benim halkıma verdiklerim on yıllarca sürecek, zorluklar da çekilecek ancak sonu da özgürlüktür.' Bunun için Şehit Aileleri Kurumu ve tüm devrim kurumları önder Apo'nun düşünce ve felsefesine göre şehitlere ve önder Apo'ya bağlılığı büyütmenin ve yükseltmenin mücadelesini vermeli geri adım atılmamalı. Şehit Aileleri Kurumunun ilan edilirken, tereddütsüz ve karşılıksız şehitlerimiz için söz verdik aynı sözü zafere kadar devam ettireceğiz."