24 Eylül 2024 Salı

Rojava kadın devrimi 11. yılında: Topraklarımızı, mahallemizi koruyoruz

Rojava devrimiyle birlikte kurulan HPC-JIN'in kadınların özsavunmalarını  kullanabilmelerini sağladığını kaydeden Sureya Dawûd, QSD'li, YPG'li, YPJ'li savaşçılar şehir dışını savunurken kendilerinin de mahallelerini ve toplumlarını korumak için kurulduklarını kaydetti. Dawûd, "Topraklarımızı, mahallemizi koruyoruz. Düşmanın kazanmasına izin vermeyeceğiz. Biz kazanacağız" dedi.

19 Temmuz 2012'de ilan edilen Rojava kadın devrimi 11. yılını geride bıraktı. Devrimin başından beri gerek inşa gerekse de savunma çalışmaları toplum tarafından yürütülüyor. Rojavalı kadınlar yıllarca BAAS rejiminin, gerici bölge devletlerinin, politik-islamcı çetelerin ve feodalizmin saldırılarına maruz kaldı. Bir kadın devrimi olan Rojava devriminde kadınlar haklarını kanunlarla güvenceledi. Aynı zamanda kadınların özsavunma örgütleri de mevcut.

Toplumsal Savunma Güçleri- Kadın (HPC-JIN) bunlardan sadece biri. HPC-JIN kadınların kendi özsavunmalarını kullanabilmesini sağlarken aynı zaman sokağını, mahallesini de korumasına olanak sağlıyor.

Uzun süredir HPC-JIN bünyesinde çalışmalarını sürdüren Sureya Dawûd, HPC ve HPC-JIN'in tarihini ETHA'ya aktardı.

'MAHALLEMİZİ, TOPLUMUMUZU KORUMAK İÇİN KURULDUK'
2015 yılında küçük bir grupla çalışmalara başladıklarını belirten Sureya Dawûd, "Yavaş yavaş genişlettik. Ardından köy ve şehirlerdeki merkezlerimiz arttı. Genç kadın arkadaşlar da vardı. Annelerimiz de vardı. QSD'li, YPG'li, YPJ'li yoldaşlar şehrin dışında şehri savunuyorlardı. Ama biz mahallemizi, toplumumuzu korumak için kurulduk. YPG, YPJ, QSD'li yoldaşlar bizi koruyordu. Biz de hem onlar bizi güçlendirsin hem de biz onları güçlendirelim diye kendimizi korumaya başladık. Biz onların, onlar bizim arkamızda" dedi.

'SOKAĞIMIZI KORUYORUZ'
Toplumda özel savaş yoluyla yaratılan sorunlara karşı da mücadele ettiklerini kaydeden Sureya Dawûd, şu ifadeleri kullandı: "Toplumun içinde hücreler var. Uyuşturucu satıcıları var. Seks işçiliğinin yapıldığı birçok mekan var. Biz çocuğumuzu koruyoruz. Sokağımızı, halkımızı koruyoruz. Biz işimizi gönülden yapıyoruz. Kapısının önünde oturan insan bile sokağını koruyor. Yabancı bir araba, yabancı bir insan geldiğinde o sokaktan olmadığını biliyor. Soruyor, soruşturuyor 'bu niye geldi' diyor. Halkın bu konuda dahi sokağını, toplumunu, çocuklarını korumaları için gözlerini açtık. Bu esas üzerine çalışıyoruz."

HPC-JIN'in faaliyetlerini aktaran Sureya Dawûd, "HPC-JIN olarak kontrol noktaları kuruyoruz. Arabaları arıyor, belgelerini kontrol ediyoruz. Nereli, nereye gidiyor diye bakıyoruz. Aracın plakasını kontrol ediyoruz" dedi.

'SOKAĞIMIZI, MAHALLEMİZİ KORUMAYA MECBURUZ'
Sureya Dawûd halkta özsavunma bilinci oluşturmaya yönelik eğitim çalışmaları yaptıklarını belirtti ve devam etti: "Gençlerden, yaşlılara kadar yoldaşlarımız eğitimlere girdiler. Silah kullanmayı öğrendiler; söktük taktık, atış yaptık. Sadece biz değil bütün kadın yoldaşlar bunu yaptı. 18 yaşından 70 yaşına kadar bütün yoldaşlara silah kullanmayı öğrettik. Bir şey olursa yoldaşlar dışarıdaki savaşta olacaklar ama şehirde kimse yok. Sokağımızı, mahallemizi korumaya mecburuz."
Kadınların yaşamın ve toplumun içindeki birçok alanda yer aldığını belirten Sureya Dawûd, "Kadınların toplumdaki rolü çok değerli. Kadın kurumda çalıştığında ailenin içinde de çalışıyor. Sadece kurumda değil, toplumda da, şehirde de rol alıyor. Devrimde rolümüz çok" dedi.

'DEVRİME KATILIN ÖZGÜRLEŞİN'
Sureya Dawûd, Rojava ve Kürdistan'ın diğer parçalarındaki kadınlara şu çağrıyı yaptı: "Eğitimlere, kurumlara katılın. Evlerden çıkın. Devrim ev demek değil. Devrime katılın, özgürleşin. Kendinizi geliştirin. Ne zamana kadar ezileceksiniz? Ne zamana kadar haklarınızı sormayacaksınız? 12 yaşından 17 yaşına kadar kızlarımız babanın, annenin erkeğin zulmüyle karşılaşıyor. Kadınlarımız çıksın özgürleşsin. 4 parça Kürdistan'da kadınlar çıkarsa halk kazanır."

Devrim için ne gerekirse yapmaya hazır olduklarını ifade eden Sureya Dawûd, "Vücudumuzda bir damla kan olduğu sürece savaşçılarımızın arkasındayız. Topraklarımızı, mahallemizi koruyoruz. Düşmanın kazanmasına izin vermeyeceğiz. Biz kazanacağız. YPJ'li, YPG'li, QSD'li yoldaşlarımız kazanacak" ifadeleri kullandı.