24 Eylül 2024 Salı

Rojava halkları PKK lideri Abdullah Öcalan için yürüdü

PKK lideri Abdullah Öcalan'a gönderildiği belirtilen isimsiz tehdit mektuplarına karşı Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde yürüyüşler gerçekleştirildi. Eylemlerde "Uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarına tecride karşı durmaları çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de binlerce kişi yıllardır ağır tecrit altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'a gönderilen tehdit mektuplarını protesto etmek için sokaklara çıktı.

Cizre bölgesinde Qamişlo, Hesekê, Dêrik, Til Birak, Til Temir, Dirbêsiyê, Girkê Legê, Şedadê ve Til Hemis kentlerinde yürüyüşler gerçekleştirildi.

QAMIŞLO
Soni Kavşağında toplanan kitle sloganlarla Şehit Rubar Qamişlo Kavşağına yürüdü. Yürüyüşün ardından konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) yöneticilerinden Mistefa Ehmed Öcalan şahsında halkların iradesinin kırılmak istendiğini söyledi. Ehmed konuşmasında "İşgalci Türk devletinin politikalarına karşı devrimci mücadele devam edecek" dedi.

HESEKÊ
Til Hecer Mahallesindeki İtfaiye Kavşağında bir araya gelen binlerce kişi Asuri Kilisesi Kavşağına kadar yürüdü. Söz alan Hesekê Kantonu Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Farûq Tozo, "Komplocuların amacı özgürlük ve demokrasi hareketlerini imha etmektir. İşgalci Türk devleti önder Abdullah Öcalan'ın fikirlerini kendi sonu olarak görüyor. Ancak mücadelemizi yükselterek imha politikasını boşa çıkaracağız" şeklinde konuştu.

Hesekê Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Zozan Gul ise işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı direnişi büyüteceklerini belirtti. Zozan Gul şunları vurguladı: "Önderliğimizin yaşamı tehlikeye girerse, dünyayı cehenneme çevireceğiz. Önderliğimiz etrafında ateşten çember oluşturacağız."

DÊRIK
Dêrik'te binlerce kişi Özgürlük Meydanından çarşı merkezine kadar yürüdü. Eylemde konuşan PYD Üyesi Hisên Elî, "Önderliğin fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Kongra Star Üyesi Şadiya Yûsif ise tecrit sistemine tepki göstererek mücadeleyi yükselteceklerini söyledi.

TIL BIRAK
Til Birak'ta yapılan yürüyüşün ardından İlçe Meclisi Üyesi Yemame Mehmûd konuşma yaptı. Mehmûd, tecride karşı uluslararası sessizliği kınadı, "Önderliğin fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadeleyi yükseltelim" dedi.

TIL TEMIR
Şehit Aileleri Meclisi binası önünde başlayan yürüyüş Şehîd Sîdar Mahallesinde son buldu. Til Temir Meclisi Eş Başkanı Mihemed Seîd ve Kongra Star Yöneticisi Ayhan Yûnis konuşmalarında Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit işkencesine ve tehdit mektuplarına karşı mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

DIRBÊSIYÊ
Hac Sultan Camii önünde başlayan yürüyüş çarşı merkezine kadar devam etti. PYD İlçe Eş Başkanı Mihemed Xelef yaptığı açıklamada, "Bedeli ne olursa olsun Önderliğimizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

GIRKÊ LEGÊ
Şehid Xebat Meydanında açıklama yapan Girkê Legê Okul Yönetimleri Eşbaşkanı Lema Hisên tecridin ve PKK lideri Abdullah Öcalan'a gönderilen isimsiz tehdit mektuplarını kınadıklarını belirtti. Eylemde Kuzey ve Doğu Suriye halklarına Öcalan etrafında kenetlenme çağrısı yapıldı.

ŞEDADÊ
Hesekê Kantonunda Hol, Deşîşa, Mergede ve Şedadê ilçelerinden çok sayıda kişi Şedadê'de bir araya geldi. Konuşma yapan Kongra Star Üyesi Emîr Seed halkların özgür iradesinin teslim alınamayacağını söyledi.

TIL HEMÎS
Til Hemis İlçesi Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada konuşan PYD İlçe Eşbaşkanı Xalib Sedûn, Lozan antlaşmasının yüzüncü yıl dönümünde Öcalan'a tehdit mektuplarının gönderildiğine dikkat çekti. Sedûn "Bu da Önderliğin yaşamının tehlikede olduğunu gösteriyor. Önderliğe yönelik baskılar aynı zamanda Kuzey ve Doğu Suriye halklarına yöneliktir. Uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarına tecride karşı durmaları çağrısında bulunuyoruz" dedi.