24 Eylül 2024 Salı

Rojava devrimi 11.yılında: Komünist hareket Rojava devriminde çok büyük bir rol oynadı

TKŞ sözcüsü Fadya Sîdo, 11 yıllık Rojava devrim tarihinde komünistlerin oynadığı rolü ve devrimi sosyalizmi ilerletme hedeflerini ETHA'ya aktardı. Rojava devrimi için sadece demokrasinin yeterli olmadığını belirten Fadya Sîdo "Bu halkın örgütlenmesi ve savunulması için yurtsever çizgide sosyalizm adımlarını atmamız gerekiyor" dedi.

Rojava devrimi 11 yıllık tarihini halkın bütün bileşenlerinin, dünyanın dört bir yanından gelen enternasyonalistlerin can feda direnişleri sayesinde oluşturdu.

Komünistler bu tarihin ilk anından beri devrimi savunma ve inşa görevlerine dört elle sarılmış durumda. TKŞ, yıllardır halkın içinde örgütlenerek devrimi savunma, inşa ve sosyalizme ilerletme amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Devrimci Komünist Hareket (TKŞ) Sözcüsü Fadya Sîdo Rojava devrimi boyunca komünistlerin nasıl bir rol oynadığını, "devrimin komünist bileşeni" olan TKŞ'nin faaliyet ve hedeflerini ETHA'ya anlattı.

Özgür ve bağımsız bir devrime ulaşmak için canını veren şehitleri saygıyla anarak sözlerine başlayan Fadya Sîdo, devrimin 11. yılını geride bırakırken birçok kazanım elde edildiğine dikkat çekti. Devrimin, halkın mahalle mahalle, sokak sokak ülkesini savunmasıyla kazanıldığını ifade eden Fadya Sîdo, "O dönemler ilk El Nusra çeteleriydi sonra DAİŞ'di. Toprakların, ülkenin ve kazanımların savunulması için çokça savaş oldu. Sonra Halk Savunma Birlikleri (YPG) inşa edildi. Elde edilen kazanımlar savunuldu ve bugüne kadar da savunuluyor" dedi.

11 yıldır savaşın devam ettiğini vurgulayan Fadya Sîdo, verilen savaşlarda halkın askeri kuvvete destek olduğunu böylelikle devrimin asla yenilmeyeceğinin görüldüğünü kaydetti. Türk devletinin halkın gücü ve iradesini kırmak için çete gruplarıyla işbirliği yaptığını hatırlatan Fadya Sîdo, "Kentlerimize dönük saldırılar faşist Türk devleti eliyle yapıldı. Bize dönük saldırılarını günlük olarak devam ettiriyor. Bugün de uçaklarıyla, tankları ve toplarıyla bize yönelik saldırılarını arttırıyor. Devrimin savunulması ve kurtuluşu için halk düşmana karşı kendi gücüyle duruyor" şeklinde konuştu.

'ROJAVA KADIN DEVRİMİ BÜTÜN DÜNYA İÇİN BİR ÖRNEK YARATTI'
Devrimin elde ettiği kazanımlarla birlikte aynı zamanda bir kadın devrimi olarak tanındığını vurgulayan Fadya Sîdo şunları belirtti: "Kadınların savunulmasında, kadın kanunları ve haklarında birçok kazanım elde edildi. Kadın Evleri, Kongra Star gibi birçok kurum inşa edildi. Kadınların savunulması için kadın haklarına, kazanımlarına sahip çıkılıyor. Rojava kadın devrimi bütün dünya için bir örnek yarattı. Kadınların kurtuluşu ve erkek egemen zihniyetin bitirilmesi için bütün dünyada bir kıvılcım oldu."

Devrimin öncüsü olan birçok kadının devrimi savunurken ölümsüzleştiğini vurgulayan Fadya Sîdo, "Şehit Sarya, Şehit Arîn Mirkan, Şehit Avesta, Şehit Raperîn, Şehit Îvana gibi birçok kadın canını bu topraklara, bu ülkeye feda etti. Kadınların kazanımlarını korumak, bütün kadın kuvvetinin iradesinin güçlendirilmesi, kadınların kölelikten, ezilmekten kurtarılması için şehit düştüler" dedi.

Devrimden önce kendisini komünist olarak adlandıran grupların olduğunu fakat devrimde yer almadıklarını ifade eden Fadya Sîdo şunları söyledi: "Rojava devrimi başladığında komünistler tanındı. TKŞ, JKŞ ve CKŞ tanındı. Birçok bedel ödendi. Devrimin inşasında komünist hareketin birçok katkısı var."

'YURTSEVER ÇİZGİDE SOSYALİZM ADIMLARINI ATMAMIZ GEREKİYOR'
Komünistlerin devrimde birçok bedel ödediğini vurgulayan Fadya Sîdo şu ifadeleri kullandı: "Sarya'dan Alişer Deniz'e, Komutan Baran'dan Ahmet Şoreş'e birçok örnek verebiliriz. Devrimci Komünist Hareket bu halkı özgürleştirmek, ezilmişlikten ve zulümden kurtarmak için bu devrimde birçok bedel verdi. Kapitalist, emperyalist devletler, faşist Türk devleti her gün bize yönelik saldırılarını arttırıyor. Komünist hareket Rojava devriminde çok büyük bir rol oynadı. Canlarını bu ülkeye, topraklara feda ettiler."

Rojava devriminin demokratik karaktere sahip olduğunu belirten Fadya Sîdo konuşmasının sonunda şunları belirtti: "Sadece demokrasi yetmez. Demokrasiden daha ileri bir adım atmamız gerekiyor. O adım da yurtsever çizgiyi sosyalizme doğru ilerletmektir. Eğer bu adım atılmazsa devrimimiz yıkılacaktır. Komünistler olarak söylersek halkın savunulması, sınıfların kaldırılması için buradaki işçi ve emekçiler için demokrasi tek başına yetmiyor. Bu halkın örgütlenmesi ve savunulması için yurtsever çizgide sosyalizm adımlarını atmamız gerekiyor."