24 Eylül 2024 Salı

Rojava devrimi 11. yılında: Şehitlerle elde edilen kazanımların savunuculuğunu yapıyoruz

Rojava devriminin 11. yılında Gaziler Federasyonundan Ridwan Mihemed, gazilerin devrimdeki rolünü değerlendirdi

19 Temmuz 2012'de gerçekleşen devrimin ardından politik-islamcı çetelerle, gerici bölge devletleriyle ve işgalci Türk devleti ile uzun yıllar süren savaşlar da başlamış oldu. Bu savaşlarda halk topraklarını korudu, devrimin değerlerini yükseltti. Bu uğurda yaklaşık 10 bin kişi şehit düştü, yüzbinlerce kişi ise yaralandı. 

Bugün toplumun her kesimi için bir örgütlülük mevcut olduğu gibi gaziler için de mevcut.

Gaziler Federasyonu, savaşlarda yaralanıp gazi olan yoldaşlarının tedavilerinin sağlanması ve sonra da devrim içerisindeki faaliyetlerini sürdürmelerini sağlıyor. Gaziler Federasyonundan Ridwan Mihemed, faaliyetlerini ve gazilerin Rojava devrimindeki rolünü ETHA'ya değerlendirdi.

'GAZİLER DIŞINDA KİMSE BURADA ÇALIŞMIYOR'

2015'de yaralıların bir komite kurmasıyla çalışmalara başladıklarını aktaran Ridwan Mihemed,  "Daha sonra örgütlülüğümüzü güçlendirmek için federasyon kuruldu. Bu sayede kongreler gerçekleştirilebildi. Federasyon 2020 yılında resmi olarak açıldı. Federasyon kendi içinde bölümlere ayrılıyor" dedi.

Federasyon sistemi sayesinde devrim gazilerinin durumunu daha iyi takip edebildiklerini ifade eden Ridwan Mihemed, şu ifadeleri kullandı: "Federasyon yoluyla gazi arkadaşlar eğitiliyor, örgütleniyor. Bu federasyonda hem manevi yönden hem sağlık yönünden kendimiz geliştirmeye çalışıyoruz. Federasyonda çalışan kişilerin kendileri de gazidir. Gaziler dışında kimse burada çalışmıyor. Gaziler kendi kendilerine işletiyorlar. Bu üçüncü yıla girişimizle birlikte federasyon çalışmaları güçleniyor. İkinci kongrede sistemi düzenlendi."

Federasyonun ilk görevinin gazilerin eğitimi ve evde kalmamalarını sağlamak olduğu belirten Ridwan Mihemed, "Zaten insan yaralandığında ve evde kaldığında sıkılmalar oluyor. Hem psikolojik anlamda da bu iyi değil. Bundan dolayı o kişiyi eğitime gönderdiğimizde, o arkadaşlar artık görevlerine gitmiş oluyorlar. Zaten gazi arkadaşlar için çalışmaların önü açık. Kurumlar çok, hangi kurumu isterse, kendini hangi kurumda güçlü görüyorsa o kuruma geçiyor" dedi.

'VAHŞİ TÜRK DEVLETİ AYIRT ETMİYOR'

Gazilerin birçoğunun askeri kuvvette yer aldığının altını çizen Ridwan Mihemed şöyle devam etti: "Çoğunluğu askeri bölümlerde. Bazıları sivil kurumlarda. Bazıları akademilerin sorumluluklarında. Hem hastane, sağlık yönünden de bütün arkadaşlarımız çalışıyorlar. Biz şimdi bir hamle gibi önümüze koymuşuz. Hala bazı arkadaşlar gazi evlerindeler, gazilikleri başka başkadır. Felç arkadaşlarımızın durumları biraz daha zor. Onun dışında da diğer bazı arkadaşlarımız var, çabalıyoruz ki arkadaşlar çalışmalarda olsunlar."

DAİŞ'in devamcılığını Türk devletinin yaptığını kaydeden Ridwan Mihemed, "Gerçekten vicdansız bir savaş, haksız bir savaş, bugün haklarını isteyen, haklarını savunan, şehitlerin eliyle elde edilen kazanımlarına, Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı bugün Türk devletinin saldırıları dakika dakika, saat saat devam ediyor. Yani vahşi Türk devleti ayırt etmiyor. Çocuk olsun, sivil olsun, anne olsun, asker olsun fark etmez saldırıları hep devam ediyor" dedi.

Bütün dünyada savaş gazilerinin haklara sahip olduğunu ifade eden Ridwan Mihemed, "1-1,5 yıl önce vahşi Türk devletinin uçakları yerimizi vurdular. Yani dediğimiz gibi onlarda insanlık yok. İnsanlığı kalmamış kişiler her şeyi yaparlar" dedi.

'KANIMIZIN SON DAMLASINA KADAR DEVRİMİ BIRAKMIYORUZ'
Gazilerin iradelerinin güçlü ve devrime bağlı olduklarını kaydeden Ridwan Mihemed, “Biz neden savaştığımızı biliyorduk. Gaziliğimiz neden gaziliktir biliyoruz. Bundan dolayı gaziliğimizden rahatız, başımız da dik. Bütün gazi arkadaşların morali güçlü, devrimlerine bağlılar. 'Kanımızın son damlasına kadar devrimi bırakmıyoruz' bütün gazi arkadaşlarımızın sözüdür" dedi.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin içinde bulundukları ambargo durumundan dolayı zorlanmalar yaşadıklarını belirten Ridwan Mihemed, "Bundan dolayı, arkadaşlarımızın çoğu sağlık alanında zorluklar çekiyor. Hatta bazı arkadaşlarımız yaralarının düzeyinden dolayı şehit düştüler. Böylesi bazı zorluklarımız var. Bu arkadaşlarımızın sağlık ve tedavilerini güçlendirmek için projelerimiz var. Örneğin büyük bir fizik tedavi yerleri yapma projemiz var. Ama bulunduğumuz durumda gerçekten biraz zorluklar var. Bu yönde çok zorluk yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Rojava devriminin 11. yılını kutlayan Ridwan Mihemed, şöyle devam etti: "Biz gazi arkadaşlar olarak bu devrimin değerlerinin, şehitlerin elleriyle elde edilen kazanımlarının savunuculuğunu yapıyoruz. Bugün Kuzey ve Doğu Suriye olarak biz kendimizi onun sahibi görüyoruz. Avrupa devletlerine, bütün dünyaya, insan hukuğundan yana olan bütün kişilere mesajımız var. Türk devletinin Rojava üzerindeki bu vahşi saldırıları durdurulsun. Küçük, büyük, yaşlı, baba özgürce yaşasınlar."