24 Eylül 2024 Salı

Rojava devrimi 11. yılında: Birçok hastane ve sağlık merkezimiz kullanılamaz duruma geldi

Cizre Bölgesi Sağlık Bakanlığı Eşbaşkan Yardımcısı Hediya Ebdullah sağlık alanında geliştirdikleri projeleri ve yaşadıkları zorluklara ilişkin"Ambargo uygulanıyor. Örneğin bir sağlık merkezimiz var kanser hastalarının tedavisi için ancak bazı kimyasal ilaçların satışı resmi devletler dışında onaylanmıyor" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye devriminin 11. yılında devrim topraklarında sağlık alanında yaşanan gelişmeler, eksikler ve zorlukları Cizre Kantonu Sağlık Bakanlığı Eşbaşkan Yardımcısı Hediya Ebdullah ETHA'ya anlattı.  

Cizre Kantonunda Sağlık Bakanlığına bağlı ücretsiz hizmet veren 5 hastane ve 45 sağlık ocağı bulunduğunu kaydeden Hediya Ebdullah sağlık malzemelerinin yetersiz olduğunu vurguladı. Hediya Ebdullah,"Bazı sağlık merkezlerinde bazı ameliyatlar için yüzde yirmilik bir ücret alınıyor" dedi. 

Yeni hastane kurma projeleri olduğunu belirten Hediya bdullah,"Qamişlo'da kadın ve çocuk hastanesi kuracağız. Bu zamana kadar yapma imkanımız olmadı. Olağanüstü pek çok durum ortaya çıktı. Korona, kolera, lanşmanya gibi salgın hastalıklar oldu. Mecburen ağırlığımızı bu alanlara verdik.

Ebdullah son dönemde gelişmeleri şu sözlerle aktardı:"Bu yıl mamografi cihazı kanser hastalığının tespitinde kullanılmaya başlandı. Hesekê Hastanesinde bu cihaz yoktu bu yıl projelerimiz arasında var. Ayrıca eksik teknik cihazları olan yerlerin tamamlanması için projelerimiz var."

Cizre Bölgesi Sağlık Bakanlığının 2014 yılında kurulduğunu belirten Ebdullah,"Devrim koşullarıydı ve bütün hastane ve sağlık ocaklarımızda zorluk çekildi. Birçok hastanemiz ve sağlık merkezimiz kullanılamaz duruma geldi. Sağlık hizmeti yüzde yirmi beş oranında gerçekleşti" dedi.

Birçok sağlık malzemesi ihtiyacı olduğunu söyleyen Ebdullah, ihtiyaçlarını gidermek için çalıştıklarını söyledi. Sağlık alanında güvenlik açısından istikrar sorunları yaşadıklarını hatırlatan Hediya Ebdullah savaş koşullarında da hizmet vermek için uğraştıklarını kaydetti.

Birçok cihazın temini açısından zorluk çektiklerini hatırlatan Hediya Ebdullah, şu çağrıyı yaptı:"Ambargo uygulanıyor. Örneğin bir sağlık merkezimiz var kanser hastalarının tedavisi için ancak bazı kimyasal ilaçların satışı resmi devletler dışında onaylanmıyor. Büyük ve gelişmiş cihazlar yok. Bunun için Özerk Yönetime onay vermiyorlar ki rahatça temin edelim ve resmi bir yolla getirelim. Çağrımız özellikle uluslararası alanda çalışma yürüten sağlık kuruluşlarına, dünya sağlık örgütlerine, savaş olsun olmasın her bölgeye hizmet götürülmek zorundadır. Çünkü bu insani bir meseledir."