24 Eylül 2024 Salı

Rojava devrimi 11. yılında: Asimilasyona karşı halkın anadilinde okumasına çabalıyoruz

Devrimle birlikte Rojava'da asimilasyona karşı anadilde eğitim veriliyor. Yıllarca Kürtçenin yasak olduğu Rojava'da halklar asimilasyon politikasına maruz kaldı.  Fırat Bölgesi Şehit Viyan Amara İdeolojik Akademi Yöneticisi Hêvî Îbrahîm ve Kobanê Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretmeni Egîd Nasro asimilasyon politikalarına karşı halkın anadilinde okumasına çabaladıklarını belirtti.

Rojava devrimi 11. yılında. Kürtçe konuşmanın yasak olduğu BAAS rejiminin ardından devrimle birlikte Rojava'da büyük bir değişim söz konusu. Asimilasyon politikalarına karşı mücadele sürüyor.

Fırat Bölgesi Şehit Viyan Amara İdeolojik Akademi Yöneticisi Hêvî Îbrahîm ve Kobanê Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü öğretmeni Egîd Nasro Rojava devrimiyle birlikte Kürtçe yaşatılması için atılan adımları ETHA'ya anlattı. DAİŞ çetesiyle yürütülen savaş sürecinde göçlerle birlikte öğrencilerin eğitim alamadığını hatırlatan Hêvî Îbrahîm, "Ama yine de Kürt halkı ve var olan öğretmenler eğitimi sürdürdüler. Kuzey'de kamplarda gizli bir biçimde anadilde eğitimler sürdürüldü. Savaşta okullar hasar gördü. Kobanê'nin özgürleştirilmesinin ardından halk ve öğretmenler o okulları yeniden inşa ettiler. Bir kez daha öğrencilere kapılarını açtılar" dedi.

'19 TEMMUZ DEVRİMİNDEN SONRA ÖĞRENCİLER ANADİLLERİNDE EĞİTİM GÖRMEYE BAŞLADI'
Rojava devrimiyle birlikte eğitim sisteminde büyük bir değişimin olduğunu belirten Hêvî Îbrahîm BAAS rejimi zamanı Kürtçe konuşmanın yasak olduğunu hatırlattı. Hêvî Îbrahîm, şunları ifade etti: "Bu devrim Kürt halkı, Kürt çocukları için çok önemliydi. Yıllar boyunca Kürtçe konuşmak yasaktı. Halk bir asimilasyon politikasından geçti. 19 Temmuz devriminden sonra öğrenciler anadillerinde eğitim görmeye başladı. Okullar açıldı, Kürt dil kurumları açıldı. 19 Temmuz'la birlikte eğitimde büyük adımlar atıldı. Devrimin en önemli yanlarından biri Kürt dil devrimi oluşuydu."

Devrimle birlikte ilk olarak Kobanê'de Kürtçe eğitim veren okul açıldığını hatırlatan Hêvî Îbrahîm, şunları vurguladı: "Sonra Kürt Dil Kurumu kuruldu ve öğrenciler, öğretmenler eğitildi. Yüzlerce öğrenci okula gitti. Anadillerinde eğitim gördü. Geçtiğimiz yıllarda enstitü açma düzeyine de eriştik. Akademiler açıldı. Öğrenciler için Kürtçe eğitim materyalleri çıkartılıyor."

'SINIR HATTINDAKİ OKULLARIMIZIN BİRÇOĞU TÜRK DEVLETİ TARAFINDAN YIKILDI'
Faşist Türk devletinin bölgeye yönelik işgal saldırılarının olduğunu vurgulayan Hêvî Îbrahîm, "Okullarda öğrencilerin üzerine bombalar yağdırılıyor. Sınır hattındaki okullarımızın birçoğu Türk devleti tarafından yıkıldı" dedi.

Devrimde eğitimin çok önemli bir rol oynadığını kaydeden Hêvî Îbrahîm, "Yıllardır süren asimilasyon politikalarına karşı halkın anadilinde okumasına çabalıyoruz. Toplumda çok önemli bir rol oynuyor. Bir değişim yaratıyor" vurgusu yaptı.

'TOPLUMUMUZ SORUNLARA CEVAP OLABİLECEK AKADEMİSYENLERE İHTİYAÇ DUYUYOR'
Kobanê Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretmeni Egîd Nasro'da özellikle Kürtçe açısından büyük adımlar atıldığını kaydetti ve devam etti: "Yıllardır Kürdistan'da işgalci devletler tarafından önü kapatılan hatta yasaklanan bu dilleri yaşatmak istiyorduk. Bütün toplumda bir uzman olarak hareket edebilecek düzeye gelmeliydik. Çünkü toplumumuz kuşkusuz her soruna cevap olabilecek akademisyenlere, uzmanlara ihtiyaç duyuyor. Bu çerçevede bölümümüz açıldı. Bölümün açılmasından öğrenciler de mutluluk duydular. Öncelikle kendi dilleri olduğu için çok mutlular. Öğrencilerin bu bölüme gelişleri her yıl giderek artıyor. Bu da bir mutluluk kaynağıdır gerçekten."

'ÖĞRENCİLER ANADİLLERİNDE BİLİMSEL EĞİTİM ALIYOR'
Öğrencilerin anadillerinde ve bilimsel eğitim aldıklarını vurgulayan Nasro, üniversitedeki bölümlerin de çoğaldığını belirtti. Öğrencilerin yüksek lisans yapabilmeleri için de proje geliştirdiklerini kaydeden Nasro yeni bir Kürt edebiyatı dergisi çıkardıklarını söyledi: "Bu sene Kobanê Üniversitesi'ne bağlı bir toplum bilimi ve Kürt edebiyatı dergisi de çıkarıldı. Gerçekten hem hocalarımıza hem eğitim veren kadrolarımıza ve öğrencilerimize bir mutluluk kaynağı oldu. Bunu kendileri bakımından bir başarı olarak da gördüler. Önümüzdeki sene için bazı yeni planlar, projeler, bazı bölümlerin açılımı gibi hazırlıklar yapılıyor. Gelişmeler ve yeni adımlar için bilim üzerine yeni bazı akademi, kurumların açılması için de hazırlıklarımız var."