22 Eylül 2024 Pazar

Rojava: 1 Mayıs ruhuyla devrimimizi savunacağız

Kuzey Suriye kentlerinde 1 Mayıs için sokağa çıkan emekçiler, işgalcilere karşı direneceklerini belirtti, "1 Mayıs ruhuyla devrimi savunacağız" dedi.
Kuzey Suriye’nin Qamişlo, Kobane, Serekaniye ve Dirbesiye kentlerinde 1 Mayıs coşkulu bir şekilde kutlandı.
 
Qamişlo kentindeki etkinlik, İşçiler Komitesi tarafından Himo Newroz alanında gerçekleştirildi. Yüzlerce kişinin katıldığı bu yıl ki 1 Mayıs kutlamalarında “Yaşasın 1 Mayıs, demokratik toplumun emeği ile Efrin’i özgürleştireceğiz, önder Apo ile özgür yaşayacağız” şiarı öne çıktı.
 
1 Mayıs kutlamalarına TEVDEM, İşçi Komitesi, Kongre Star, PYD, Mahalle komünleri, SYPG, JKŞ, YPG, YPJ, MLKP, MLKP/ KKÖ savaşçıları da katıldı. Süryani, Kürt, Ermeni, Arap halkları da alanda yerlerini alırken, Arap kadınlarının 1 Mayıs kutlamalarına ilgisi oldukça yoğundu.
 
Miting saygı duruşu ile başlarken, komünistler “Yaşasın Leyla Güven’in direnişi”, “Yaşasın zindan direnişi”, “Baran Serhat ölümsüzdür”, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm” sloganları ile alana girdi.  
 
Qamişlo İşçiler Komitesi Eşbaşkanı Leyla Mio, işçilerin emek ve özgürlük mücadelesinin devam ettiğini belirtti, "İşçiler ve emekçiler olarak 1 Mayıs alanlarından aldığımız güç ile işgalcilerin bütün planlarını boşa çıkartacağız, Efrin'i özgürleştireceğiz" dedi.
 
İşçi Komitesi adına yapılan konuşmanın ardından Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu'nun (SYPG) 1 Mayıs mesajı okundu.
 
1 Mayıs'ın mücadele ile kazanıldığını belirten SYPG, "1 Mayıs'ın bütün halklar Arap, Kürt, Süryani ve diğer inançlardan halklar, kadınlar, gençler ile birlikte daha coşkulu bir şekilde kutlanması için herkes bu mücadelenin içerisinde yer almalıdır" diye belirtti.
 
"Devrimimizi Ortadoğu halklarının proleterya devrimine dönüştürebiliriz" denilen mesaj, devrimin zafere ulaşması için tüm işçilere çağrı yapıldı.
 
Konuşmaların ardından miting müzik dinleti ve halaylarla sona erdi.
 
Kobane Ormanı'nda gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasına TEV-DEM, Kongre star, SYPG, JKŞ, CKŞ, PYD katıldı.
 
Saygı duruşunun ardından İşçiler Komitesi Fırat Bölgesi Eşbaşkanı Mahmut Misto konuştu, “1 Mayıs’ın coşkusu ve iradesi ile ezilen emekçi halkların mücadelesiyle işgal altında olan topraklarımızı özgürleştireceğiz. 1 Mayıs bütün emekçi halklarımıza kutlu olsun" dedi.
 
Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu'nun mesajı okundu, "1 Mayıs direniş günüdür. Bu güne bir kez daha açlık grevi direnişle giriyoruz" denildi. SYPG, "1 Mayıs ruhu ile Efrin’in özgürleştireceğiz" vurgusunu yaptı. Konuşmaların ardından şarkılar söylendi, halaylar çekildi.
 
Dirbesiye kentinde gerçekleştirilen kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. 1 Mayıs kutlamasında Kongre Star, İşçiler Komitesi ve SYPG adına konuşmalar gerçekleştirildi. SYPG adına konuşan Muhammet Ose, "1 Mayıs bütün emekçi halklarımıza kutlu olsun. Bu devrimi savunmak için birleşik mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor" dedi. Ose, Efrin'in özgürleştirilmesi ve tecridin kırılması için mücadeleyi büyütmeye çağırdı.
 
Serekaniye'de Gençlik Merkezi'nin önünde kutlanan 1 Mayıs’a TEV-DEM, SYPG, JKŞ, ve CKŞ katıldı. 1 Mayıs’ın kutlandığı alana CKŞ’liler yürüyüş ile girdi.
 
SYPG adına Xalit Serekaniye konuştu, "1 Mayıs’ın ruhu direniş ruhudur. 1 Mayız işçilerin emekçilerin birlik ve dayanışma günüdür. Rojava devriminin savunulmasında büyütülmesinde en fazla emeği işçiler emekçi halklarımız vermiştir. Bütün savaşçılara baktığımız da savaşçıların hepsi işçidir, emekçidir, ezilen halk tabakalarındadır" dedi. "Efrin direniş ruhu ile topraklarımızı işgalcilerden özgürleştireceğiz" diyen Serekaniye, Öcalan üzerindeki tecridi kıracaklarını belirtti. Xalit Serekaniye, Leyla Güven başta olmak üzere açlık grevi direnişçilerini selamladı.
 
 
Şehit Alişer Tuıgayı’nda da askeri tören düzenlendi. Törende, 1 Mayıs işçilerin emekçilerin birlik ve dayanışma günü ile MLKP’nin 6. Kongresi kutlandı. 
 
"MLKP’nin 6. Kongresi bütün Rojava halklarına kutlu olsun" denilen konuşmada, "Efrin'i özgürleştireceğiz, işgalci Türk devletinin tüm saldırılarına karşı Rojava devrimini savunacağız" denildi.
 
Tiltemir'deki 1 Mayıs, tarihi Sukera kalesinde kitlesel olarak kutlandı. 
 
Kutlamaya SYPG, JKŞ, CKŞ, Şehit Aileleri Kurumu, Kongra-Star, PYD, YPG-YPJ de katıldı. 
 
SYPG imzalı Arapça "Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm", "JKS imzalı "Yaşasın zindan direnişi", ÇKS imzalı "Baran Serhat'ın ruhuyla işçi mücadelesini sürdüreceğiz" yazılı pankartlar asıldı.
 
Tiltemir Şehit Kurumu adına üç şehit babası Ebu Mazlum tarafından yapılan selamlama ile kutlama başladı. 
 
Kongra Star adına yapılan konuşmada, Leyla Güven ile açlık grevi direnişçileri selamlandı.
 
SYPG adına konuşan Ruken Arif ise Rojava şehitlerini andı. 1 Mayıs'ın tarihi hatırlatan Arif, "1 Mayıs kapitalizme karşı işçilerin direniş günüdür" dedi. Kadınlar olarak Rojava devrimini savunduklarını hatırlatan Arif, "Devrimin inşası için de üzerimize düşeni yapacağız" dedi. Arif, açlık grevi direnişçilerini de selamladı. 
 
Konuşmaların ardından miting müzik ve halaylarla sona erdi.