19 Eylül 2024 Perşembe

Roboskili aileler: Davanın yeniden başlaması imkansız değil

Adalet arayışlarının 335. haftasında bir araya gelerek, AİHM'in kararına tepki gösteren Roboskili aileler, "Davanın yeniden başlaması imkansız değil. Bunun için iğne ile kuyu kazacak, davayı didik didik soruşturacak bir hukuki ve siyasi irade lazımdır" dedi.
Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, savaş uçakları bombardımanı sonucu 34 yakının kaybeden aileler, adalet arayışlarının 335. haftasında kaybettikleri yakınlarının mezarı başında bir araya geldi.
 
34 kişinin fotoğrafını taşıyan aileler adına Veli Encu açıklama yaptı. Katliama ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yapılan başvurunun, iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesi ile reddedilmesine değinen Encu, karar ile yara alan mücadelelerini sonuna kadar devam ettireceklerini vurguladı. Türkiye'de suçluların yargı ile aklanarak, korunduğunu söyleyen Encu, katliama ilişkin yapılan başvuruların siyasetin gölgesinde karara bağlandığını ifade etti. Bir avukatın sorumsuzluğundan dolayı dava dosyasının kaybedildiğini ifade eden Encu, "Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasından endişe eden AİHM, Roboski için verdiği skandal karar ile insan hayatını hiçe sayıp, mazlumlar için umut olma vasfını yitirmiş ve cezasızlık politikasına destek vererek adaletsizliğe ortak olmuştur" diye tepki gösterdi.
 
Kuşkonar ile Roboski katliamı dava süreçlerini karşılaştıran Encu, "Önümüzde; Kuşkonar Katliamı'nı kuyumcu titizliği ile çalışan ve karanlığa fener olan Tahir Elçi örneği ile herkesin gözü önünde yapılmış, devletin de kabul ettiği katliamı mahkeme önüne usulünce taşımayı becerememiş bir siyasi ve hukuki beceriksizlik durmaktadır" dedi. 
 
Davasının yeniden başlamasının oldukça zor olduğunu fakat imkansız olmadığını söyleyen Encu, "Bunun için iğne ile kuyu kazacak, davayı didik didik soruşturacak bir hukuki ve siyasi irade lazımdır. Tecrübe edilenler bu imtihanı kaybetmişlerdir. Başta Nuşirevan Elçi olmak üzere sorumsuzluğun parçası olan herkes; baro başkanlığı ve vekilliklerle ödüllendirilmek yerine çıkıp halkına hesap vermek ve kenara çekilmek zorundadır. Bu davayı şöhret ve başka kaygılarla değil, adaletin tecellisi duygusuyla çalışacak azimli insanlara yer açmaları gerekmektedir" diye çağrı yaptı.