21 Eylül 2024 Cumartesi

Rûken Mehmûd: Halk devrime ve yönetime daha aktif katılacak

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi'nin yeni toplumsal sözleşmesinde değişen ve güncellenen yanlarını ETHA'ya değerlendiren Kobanê Halk Meclisi Eşbaşkanı Rûken Mehmûd, sözleşmeyle birlikte halkın kurumlarda daha aktif yer alabileceğini belirtti. 30 Mayıs'ta belediye seçimlerinin yapılacağını kaydeden Rûken Mehmûd, "Halk istediğine oy vermekte ve görevden almakta özgür" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, toplumsal sözleşmeyi 12 Aralık 2023 tarihinde ihtiyaçlar doğrultusunda güncelledi. Kobanê Halk Meclisi Eşbaşkanı Rûken Mehmûd, toplumsal sözleşmede yapılan değişiklikleri, sözleşmenin neye ihtiyacı olduğunu ve halkın devrime katılımına nasıl katkı sağladığını ETHA'ya değerlendirdi.

Yeni toplumsal sözleşme ile birlikte var olan sistemin yapı ve işleyişinde, kurumsallaşmada değişikliklere gidildi. Böylece halkın devrime ve yönetime daha fazla katılımını sağlayacak önemli düzenlemeler yapıldı.

'YENİ KONSEY VE MECLİSLER KURULDU'
Toplumsal sözleşmede yapılan değişikliklerle bazı yeni meclisler kurulduğu, bazı meclislerin ise konsey düzeyine yükseltildiğini aktaran Rûken Mehmûd şu bilgileri verdi: "Örneğin Şehit Aileleri Meclisi konsey oldu. Yeni kurulan örgütlerden birisi Toplumsal Sözleşmeyi Koruma Mahkemesi, bir diğeri Kuzey ve Doğu Suriye Seçim Kurulu, üçüncüsü ise Maliye İzleme Kurumu. Bu üç kurum toplumsal sözleşme ile birlikte kuruldu. Bu kurumların yeni üyeleri belirlendi ve bu üyeler Kuzey ve Doğu Suriye Halk Meclisi önünde yemin etti. Sadece İzleme Komitesi'nin üyeleri halen faaliyete başlamadı."

'30 MAYIS'TA BELEDİYE SEÇİMLERİ YAPILACAK'
Yakın süreçte seçim kanununun hazırlanıp onaylandığını kaydeden Rûken Mehmûd, 30 Mayıs'ın belediyeler için seçim tarihi olarak belirlendiğini hatırlattı. Seçim Kurulu içerisinde 3 ofis oluşturulduğunu kaydeden Rûken Mehmûd, "Merkezi olan Kuzey Suriye Kurulu'dur ve sürelidir. Kantonlarda bu kurula bağlı komiteler oluşturuluyor. Kuzey ve Doğu Suriye temsilcileri bu komitelerin içerisinde yer alıyor. Bu 3 ofisten birincisi seçimlere bağlı bütün çalışmaların olduğu Seçim Kurulu Dairesi, ikincisi İzleme Ofisi, üçüncüsü ise Eğitim Ofisi'dir. Bu üç ofis geçicidir. Görev süresi seçimlere kadardır. Bu ofislerde çalışacak üyeler belirlendi. Üyeler belirlenen esaslara göre faaliyetlerini yürütecek" dedi.

Merkezi Kuzey Suriye Kurulu'nun beldelerde de komiteler kuracağı bilgisini veren Rûken Mehmûd, adaylık sistemini de tarif etti. Seçmenlerin nerede oy kullanacaklarının belirlendiğini hatırlatan Rûken Mehmûd, "Şu anda çalışmalar yürütülüyor. Her komite kendi oy kullanma yerlerini belirleyecek. Kişilerin seçimlerde aday olabilmesi için Kuzey ve Doğu Suriye vatandaşı olması, en az 5 yıl burada kalmış ve 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Hiçbir ağır ceza almamış olması, çok eşli olmaması gerekiyor" diye aktardı.

'TOPLUMSAL SÖZLEŞME İLE KADINLAR DEVRİMDE DAHA FAZLA ROL OYNAYACAK'
Rûken Mehmûd toplumsal sözleşmenin yenilenmesine neden ihtiyaç duyulduğu sorumuza, "Herkesin toplumsal sözleşmenin, görevlerinin ve çalışmalarının farkında olması gerekiyor. Adalet, eşitlik içeren başka sözleşmelere de bakıldı, buralardan kimi şeyler alındı. Bu toplumsal sözleşme yolu ile kadınlar devrimde daha fazla rol oynayacak" yanıtını verdi.

Halkın yönetime dahil olmasını sağlayan, meclisler, konseyler modeline ilişkin bilgi veren Rûken Mehmûd, bütün konseylerde meclisler kurulacağını ve kurumlarda kadın örgütü ile temsilcilerinin yer alacağını vurguladı.

Rûken Mehmûd meclis sistemine ilişkin şu bilgileri verdi: "Konseye bağlı diğer bütün temsilcilerde bu meclislerde yer alır. Kendi aralarında sözcülerini seçerler ve o sözcüler kendi meclisinin eşbaşkanı olurlar. Meclis eşbaşkanları ise halk meclisinin bileşeni olur. Yani ilgili kurumlar, o meclisin temsilcileri oluyor. Belediyeler için de aynı sistem geçerli. Belediyeler için seçimler yapılacak ve belediyeler birliği kurulacak. Bu birlik içerisinde meclis oluşturulacak. Bu meclis belediye eşbaşkanları, seçilen meclis üyeleri, ekoloji temsilcileri, sağlık alanı temsilcileri, kadın örgütü temsilcileri, gençlik ve önümüzdeki süreçte inşa edilecek belediye akademilerinden oluşacak. Belediye çalışmaları ile ilgili kararlar bu meclislerde alınır ve yine herkes kendi faaliyet alanlarında çalışmalarını yürütür. Bu mecliste kendi içinde iki sözcü seçer ve bu sözcüler Halk Meclisi'nin üyeleri olur. Belediye eşbaşkanları, belediye birliklerinin eşbaşkanları olur."

'HALK İSTEDİĞİNE OY VERMEKTE VE GÖREVDEN ALMAKTA ÖZGÜR'
Ekonomi alanındaki tüm işkolu temsilcilerinin ekonomi meclisinde yer aldığını belirten Rûken Mehmûd, "Örneğin çiftçi temsilcileri, sözcüleri de bu meclisin içerisinde yer alıyor. Örneğin fırınlar, sanayi kurumları, ticaret vb. ekonomiye bağlı hangi alan varsa, temsilciler bu meclisin içerisinde yer alıyor. Kendi içlerinde iki sözcü seçip meclise gönderiyorlar ve alanlarının, kurumlarının sözcüleri oluyor. Yeni bir karar almak gerektiğinde bu meclis toplanıyor, kararını alıyor" dedi.

30 Mayıs belediye seçimlerinden sonra komün ve kent meclisleri seçimlerinin de yapılacağını kaydeden Rûken Mehmûd, "Seçim kanunları esasına göre bu çalışmalar yürütülecek. Herkes oyunu istediği adaya vermekte özgürdür. Önemli bir diğer şey ise halk oy verdikten sonra eğer oy verdiği kişiden memnun değilse, görevden alma yetkisine sahip olmasıdır. Yani eğer memnuniyet yoksa değişmesi için yeni seçim sürecinin beklenmesine gerek yok. Halk istediğine oy vermekte ve görevden almakta özgürdür" şeklinde konuştu.