22 Eylül 2024 Pazar

Qamişlo Katliamı ve ayaklanması 20. yılında

Qamişlo stadındaki futbol maçında ırkçı taraftarların saldırısının ardından Esad rejimi tarafından gerçekleştirilen katliam saldırısının üzerinden 20 yıl geçti. Saldırıda ve ardından gelişen halk ayaklanmasında 38 kişi katledildi.

Esad rejimi tarafından gerçekleştirilen Qamişlo Katliamının üzerinden 20 yıl geçti. Katliam, 12 Mart 2004 tarihinde Fetva ile Cihad adlı futbol takımlarının karşılaşmasının gerçekleştirileceği Esad rejiminin 7 Nisan Stadı olarak adlandırdığı Qamişlo Belediye Stadı'nda yaşandı.

Karşılaşmadan önce Fetva takımının ırkçı taraftarları üstleri aranmadan stada alınırken, Cihad takımının taraftarlarının üzerindeki su şişeleri ve kemerlere dahi el konuldu. Irkçı sloganlar atan Fetva takımının taraftarları, oyuncuların ısınmak için sahaya çıktığı sırada Saddam Hüseyin lehine ve Kürt halkını hain ilan eden sloganlar atmaya başladı. Daha sonra Cihad takımının taraftarlarına taş atmaya başladı. Esad rejimine bağlı polisler, ırkçı saldırıyı seyretti. Çünkü bu saldırı ırkçı taraftarlar tarafından organize edilen bir saldırı değildi. Bizzat rejimin planladığı ve uyguladığı bir katliam saldırısıydı.

Cihad takımı taraftarları stattan çıkarılırken, dönemin Hesekê valisi Selim Kebul, polise Cihad taraftarlarına ateş açma emri verdi. Saldırı sonucunda aralarında 2 çocuğun da bulunduğu 9 kişi katledildi.

Esad rejimi, olaydan bir gün sonra Reqa ve Dêrazor'dan getirdiği polis ve askerlerle katledilen 9 kişinin cenaze törenine katılımı engelledi, cenazeye katılanlara ateş açarak aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 24 kişiyi katletti. Saldırıda çok sayıda kişi de yaralandı. Aynı zamanda yüzlerce kişi tutuklandı. Tutuklananlardan bazıları işkenceyle katledildi, bazıları müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca henüz akıbeti bilinmeyen çok sayıda kişi bulunuyor.

Katliamın ardından halk ayaklanması başladı. Rojava, Halep ve Şam genelinde halk sokaklara çıktı. 5 bine yakın kişinin gözaltına alındığı halk ayaklanmasına yönelik saldırılarda da yaşamını yitirenler oldu. Katledilenlerin sayısı 38'e yükseldi.

KCK'DEN ESAD REJİMİNE DİYALOG ÇAĞRISI
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı Qamişlo katliamına ilişkin yaptığı açıklamada, Esad rejiminin, Qamişlo Katliamı'ndan gereken sonuçları çıkarmadığı, soykırımcı sömürgeci Türk devleti ve Erdoğan yönetimiyle yakınlaşma siyasetini sürdürdüğü belirtti.

Esad rejiminin, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi ile demokratik çözümü esas alması ve Türk devletine karşı iradi duruş göstermesinin Türk devletinin işgalci ve ilhakçı politikalarını etkisizleştireceği kaydedilen açıklamada, "Suriye, demokratikleşme, diyalog ve müzakereyle başta Kürt sorunu olmak üzere bütün sorunlarını çözebilir. Buna inanıyor ve destekliyoruz" denildi.

TEV-DEM: İŞGALCİYE KARŞI DURALIM
TEV-DEM de katliama ilişkin yaptığı açıklamada mücadele ve direnişi büyütme çağrısında bulundu. Adana Anlaşmasının Esad rejimi de Türk devletinin iş birliği yaparak Kürtleri inkar etme ve öldürme politikalarını hayata geçirdiği uluslararası bir komplo olduğu kaydedilen açıklamada, "12 Mart serhildanı, BAAS rejiminin Kürtlere ve diğer Suriye topluluklarına karşı şovenist ve ırkçı tepkisini ortaya koydu" denildi.

Suriye halklarına işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı durma çağrısında bulunan TEV-DEM, "Suriye rejimi, ülkenin geri kalanını olası siyasi ve ulusal felaketlerden korumak için gerçekçi adımları atmalı. Demokratik bir sistem içinde ulusal diyalogu teşvik etmeli ve tüm Suriye'deki özgür halkların iradesini kabul etmelidir" diye belirtti.