25 Eylül 2024 Çarşamba

PYNK'den Rusya ve Uluslararası Koalisyon'a çağrı

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik aralıksız saldırılarına tepki gösteren Kürt Ulusal Birliği Partileri, Rusya ve Uluslararası Koalisyonu ateşkes anlaşması görevlerini yerine getirmeye çağırdı.

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK), Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik aralıksız sürdürdüğü işgal saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Faşist Türk devletinin düşmanlığı ve vahşeti artık tüm dünya halkları tarafından açıkça görülmektedir. Ancak en büyük acıyı Türkiye halkları ve dışındakiler çekiyor. İşgalci Türk devleti, Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê'yi işgal ettikten sonra kendisiyle birlikte IŞİD çetelerini bölgeye getirdi. Ayrıca farklı isimlerle IŞİD'lilere eğitim verdi ve onları örgütledi. İşgalci ordu ahlak ve insanlığın temellerinden uzak bir şekilde kaçırma, şantaj, hırsızlık, katliam, talan gibi vahşi suçlar işliyor" denildi.

Girê Spî ve Serêkaniyê'nin işgal edilmesinden sonra Türkiye'nin, ABD ve Rusya ile iki ateşkes anlaşması imzaladığı hatırlatılan açıklamada, "Anlaşmanın amacı Türk devleti ve çetelerinin vahşetini durdurmaktı. Ancak bu anlaşmalar kağıt üzerinde kaldı. Bölgede sivillere yönelik insanlık dışı uygulamalar devam etti. Türk devleti insansız hava araçları ile onlarca sivili katletti. Kobanê'de öldürülen 3 devrimci kadın buna örnektir. Diğer yandan siviller kaçırıldı, şantajlar yapıldı, siviller zorla yerlerinden edinildi, bölgenin demografik yapısı değiştirildi. İçinde yasaklı silahların da olduğu ağır silahlar kullanıldı" diye belirtildi.

Türkiye ve desteklediği çetelerin son süreçte Zirgan bölgesini, Til Temir'in kuzeyindeki bölgeleri ile Girê Spî'nin batı ve güney bölgelerini insansızlaştırmak için top atışları gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada, "Bu bölgelerdeki saldırılar Rus ve Suriye hükümetinin gözlem noktalarının gözü önünde yapılıyor. Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) olarak Uluslararası Koalisyona öncülük eden ABD ve Rusya'ya saldırıların önüne geçmesi için çağrıda bulunuyoruz. Yine Arap, Süryani, Asuri, Kürt halklarının toprak ve onurlarına bağlı kalması gerektiğinin altını çiziyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye'deki tüm siyasi partiler başta olmak üzere tüm dünyanın Türk devletinin vahşeti karşısında ses çıkarması gerekir" denildi.