24 Eylül 2024 Salı

PTT işçileri: Kod 29 zulmüne karşı hep birlikte direnelim

Kod 29 ile işten çıkarılan PTT-SEN üyesi işçiler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemde, "Bu zulme karşı hep birlikte direnelim. 'Asıl ahlaksız patronlardır' demeye, bu ikiyüzlülüğü teşhir etmeye hep birlikte devam edelim" diye seslendi.

Kod 29 ile işten çıkarılan PTT-SEN üyesi işçiler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Eyleme İstanbul İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi (İSİG), direnişteki Sinbo ve SML Etiket işçileri, Tur Asist'ten Kod 29'la işten atılan Mesut Toprak'ta katıldı.

"PTT işçisi yalnız değildir", "Sendika haktır, işten atmak suçtur", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarının atıldığı eylemde Sinbo ve SML Etiket işçileri, Tur Asist'ten Kod 29'la işten atılan Mesut Toprak birer konuşma yaptı, mücadele süreçlerini aktardı.

Ardından İstanbul İSİG Meclisi adına Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin konuştu. Keskin, "Hangi direnişe gittiğimizde karşımıza tek çıkan şey, işçiler pademi süreçlerinde yaşamak için maske istemişler, insanca bir yaşam için kölelik koşullarına dur demek için sendikalı olmuşlar, karşılarına maalesef siyasal iktidarların işverenlerin elini güçlendirmek için çııkardıkları Kod 29 uygulamasıyla karşı karşıya kalmışlar. Arkadaşlarımız söyledi. 15 yıldır emek harcamışlar tek tutanak dahi tutmamış ama Kod 29 ile işçi arkadaşlarımızı kapı önüne koymuşlardır. Bugün Migros direnişçisi arkadaşlarımıza saldırdılar. Kod 29 uygulamasını kabul etmedikleri için saldırdılar. Bugün PTT'deki arkadaşlarımız Kod 29 uygulamasını asla kabul etmeyecekleri için Ankara yollarına düşüyorlar. Sonuna kadar direnişlerinin yanındayız. Kod 29 uygulamasını hep birlikte kaldıracağız" diye belirtti.

PTT-SEN adına basın metnini Burhan Tan okudu. Tan, "Bizler anayasal haklarımızı kullandığımız için Kod 29'la işinden edilen bağımsız PTT-SEN sendikası yöneticileriyiz. PTT'de çalışan 14 bin taşeron işçinin sesiyiz" dedi.

Ülkenin dört bir yanında yasal haklarını talep eden işçilerin Kod 29 ile ahlaksız ilan edildiğini vurgulayan Tan, "Belediyelerden, tekstil fabrikalarına, metal işkolundan depolara kadar birçok farklı işkolunda birçok farklı şehirde Kod 29 zulmüne karşı 10'dan fazla direniş var. Pandemi döneminde zaten yoğun risk altında çalışan işçilere evinde kalamayan biz milyonlara bunu reva görenler kimler? İşten atmak yasaktı madem biz bu kadar insan neden günlerdir sokaklardayız?" diye sordu.

İşçi sınıfına seslenen Tan, "Bu zulme karşı hep birlikte direnelim. 'Asıl ahlaksız patronlardır' demeye, bu ikiyüzlülüğü teşhir etmeye hep birlikte devam edelim" diye konuştu.