24 Eylül 2024 Salı

Polisin provokasyon girişimi Suruç anmasını engelleyemedi

Polisin provokasyon girişimi, saldırı ve gözaltı tehdidine rağmen Suruç katliamının 95. ayında 33 düş yolcusu Kadıköy'de anıldı. Hiçbir saldırının Suruç şehitlerini anmayı engelleyemeyeceğinin altı çizilen eylemde, katliamın 8. yılında gerçekleşecek yıldönümü etkinliklerine katılım ve birlikte mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. 

Suruç katliamının 95. ayında polisin tüm provokasyon girişimine karşı düş yolcusu her ay olduğu gibi Kadıköy Halitağa'da anıldı, 33'lerin isimleri Kadıköy'de yargılandı. 

POLİSTEN PROVOKASYON GİRİŞİMİ
Her ay olduğu gibi bu ay da Suruç anması sırasında Halitağa caddesi trafiğe kapatıldı. Ancak polis provokasyon amacıyla, tüm araçları eylem alanına yönlendirdi. Alandan geçmek istemeyen sürücüleri de zorladı. Araç sürücülerinden biri dönüşü sağlayamayınca ailelerin üzerine sürdü. 33'lerin aileleri polise, "bize saygınız yok acıya da saygınız yok" diyerek tepki gösterdi. Polisin provokasyon girişimi anmayı engelleyemedi. 

20 Temmuz 2015 yılında DAİŞ'in yakıp yıktığı Kobanê'yi yeniden inşa, Rojava devrimini topraklarında görmek için yola çıkan yüzlerce kişi Urfa'nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezinde mola vermiş, burada yapılan açıklama sırasında DAİŞ'in canlı bomba saldırısına uğramıştı. 33 kişinin hayatını kaybettiği bu katliamda yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Katliamın yapılacağı bilgisi dönemin İçişleri Bakanlığında, istihbarat servisinde ve emniyet müdürlüğünde olmasına rağmen katilleri engellemeyenler; katliamdan sonra da ortaya çıkan belgeler ve kanıtlara rağmen sorumluların açığa çıkartılması için hiçbir çaba göstermezken, Suruç için adalet mücadelesi yürütenler gözaltı ve tutuklama saldırılarıyla karşı karşıya. 

'UNUTMAK YOK, AFFETMEK YOK'
Katledilen düş yolcularının fotoğraflarının yer aldığı pankart ile "Kalplerimiz adalet için atsın" pankartı, 33'lerin fotoğrafları taşındı. Eylemde sık sık "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "Suruç için adalet herkes için adalet", "Affetmek yok unutmak yok" sloganları atıldı. Eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Cumartesi Anneleri, gençlik örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

'33'LERİ ANMAMIZDAN RAHATSIZ OLANLAR UNUTTURMAYA ÇALIŞIYOR'
Basın metnini okuyan 33'lerin yoldaşı Gamze Toprak, düş yolcularımızın anılarına sahip çıkmalarından rahatsız olanların, her türlü saldırıyla Suruç katliamını unutturmaya çalıştığını söyledi ve ekledi: "Eskişehir'de bulunan Polen Gençlik Kültür Evi hiçbir gerekçe gösterilmeden kaymakamlık tarafından mühürlendi. 33'lerin yoldaşları kent kent, sokak sokak, kampüs kampüs düş yolcularımızın anılarını yaşatmaya devam ediyor, devam edeceğiz. Suruç'u unutmayacak, unutturmayacağız." 

'4 TEMMUZ'DA DÜŞ YOLCULARININ YOLDAŞLARININ MAHKEMESİNDE OLACAĞIZ'
Katilleri koruyanların yıllardır Suruç  tanıkları, yaralıları, aileleri gözaltı ve tutuklama saldırılarıyla yıldırmaya çalıştığının altını çizen Toprak, son olarak Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Gülhan Kaya'nın tutuklandığını hatırlattı. 12 Mart'ta gözaltına alınan ve tutuklanan SGDF Eşbaşkanları Yaren Tuncer ve Okan Danacı'nın da aralarında olduğu sosyalist gençlerin duruşmasının 12 Temmuz'da görüleceğine dikkat çeken Toprak, "Suruç'tan bugüne her daim yan yana olduğumuz, adalet mücadelesini sokak sokak birlikte büyüttüğümüz 33'lerin yoldaşlarına sahip çıkmak için biz de Çağlayan Adliyesinde olacağız. Suruç için adalet isteyen herkesi o gün adliye önüne bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

'SURUÇ'UN 8. YILINDA 33'LERİ HER YERDE ANACAĞIZ'
Suruç davasının 8 yıldır tüm zorluklara rağmen sürdüğünü ve vazgeçmeyeceklerini söyleyen Toprak, 4 Temmuz saat 9.00'da Urfa'nın Hilvan ilçesinde bulunan hapishane kampüsünde görülecek duruşmaya çağırdı. Toprak, şu ifadeleri kullandı, "Gelecek ay Suruç katliamının 8. yıl dönümünde düş yolcularımızın mezarı başında, Amara Kültür Merkezinde, Halitağa'da ve birçok kentte 33 düş yolcusunu anacağız. Suruç katliamı başta olmak üzere tüm katliamların hesabının sorulması için adalet arayışımızı sürdüreceğiz. Bu nedenle tüm adalet arayışçılarını, devrimci demokrat herkesi yanı başımızda olmaya, Suruç için adalet mücadelesini birlikte yükseltmeye çağırıyoruz."

'SURUÇ ŞEHİTLERİ YAŞIYOR'
Basın metninin ardından 33 düş yolcusu için bir süre sessiz oturma yapıldı. 33'lerin isimlerinin sayıldığı eylemde, "Yaşıyor" yanıtı verildi. Polisin saldırı ve gözaltı girişimi sloganlarla püskürtüldü. 

OTLU: POLİS SALDIRILARI 33'LERİ ANMAMIZI ENGELLEYEMEYECEK
Söz alan Yeşil Sol Parti Milletvekili Çiçek Otlu, "Önümüzdeki ay Suruç'un yıldönümü yine burada olacak ve adalet talebimizi haykıracağız. Polisin hiçbir saldırısı 33'leri anmamızı engelleyemeyecek" diyerek Suruç'un 8. yıldönümüne çağrı yaptı.

Suruç için adalet isteyenler anmayı sloganlarla sonlandırdı.