24 Eylül 2024 Salı

Polisin darp ettiği gazeteci Taştan: Ortak tavır almazsak daha ciddi saldırıya uğrayacağız

Cumartesi Anneleri 954. hafta açıklamasına polis saldırısında boğazı sıkılarak darp edilen gazeteci Umut Taştan, bu saldırıların artarak süreciğine dikkat çekti ve tüm basın emekçilerini ortak tavır almaya çağırdı.

Kayıplarla buluşma ve hafıza mekanına çıkmak isteyen Cumartesi Annelerinin 954. hafta açıklamasında polis basına saldırdı. Artı TV muhabiri Umut Taştan'ı hedef alan polis, Taştan'ın boğazını sıktı.

Maruz kaldığı saldırıya ilişkin konuştuğumuz Taştan, kayyum rektöre karşı Boğaziçi Üniversitesi direnişini hatırlattı. Protesto eylemlerinde 20 kişilik basın emekçisinin kalkanlarla ablukaya alındığını ve saatlerce bekletildiğini anımsatan Taştan, "O gün yaptığımız bir konuşma vardı, ‘ya bu ablukaya tepki gösterecek ya da ileride daha fazlasıyla karşılaşacağız' denilmişti. Ve o gün birçok basın emekçisi kurumlarından, patronlarından çekindiği gerekçesiyle tepki girişiminde bulunmayı kabul etmemişti. Kısmi olarak haklılardı, işlerinden olabilirlerdi" dedi.

Sonrasındaki hafta tam da söylenenin yaşandığını kaydeden Taştan, Suruç katliamının 6. yılında gazetecilere yönelik saldırıyı ve işkenceyi, ekipmanlarının kırıldığını hatırlattı ve ekledi: "Bu zincir bugüne kadar sürdü."

Taştan, "Özellikle Cumartesi Annelerinin 28 Mayıs seçimi sonrası yoğun bir saldırıyla karşılaşacağının mesajını verilmişti. Bir polis annelerin ters kelepçeyle gözaltına alınmasına tepki gösteren avukatına ‘bundan sonra prosedür yok, biz varız' demişti. Görünen manzara o ki kolluk güçleri her zaman olduğu gibi Anayasayı, insan haklarını hiçe saymaya devam edecek ve saldırılarını artıracak. Buna karşı özellikle basının engellenmesine, gazeteciliğe yönelik saldırılara karşı ortak bir tavır alınmaz, sendikalar görmezden geldikçe, sokakta işini yapmak isteyen emekçiler daha ciddi saldırılarla karşı karşıya kalacak" dedi.

Cumartesi Anneleri başta olmak üzere haklarını için sokağa çıkan, mücadele edenlerin yanında olmaya, direnişlerini haberleştirmeye devam edeceklerini söyleyen Taştan, tüm basın emekçilerine ortak bir tavır alma çağrısı yaptı.