24 Eylül 2024 Salı

Polis önce DBB'ye girmek istedi sonra 'yanlışlık oldu' diyerek çekildi

Mardin, Cizre, İdil ve Silopi'nin ardından Diyarbakır Belediyesi'nin önüne de X-Ray cihazı ve polis kulübeleri konulmak istendi. Belediye yetkilileri izin vermedi. Polis bir süre sonra "Yanlışlık olmuş" diyerek çekildi.
HDP’li Mardin, Cizre, İdil ve Silopi belediyelerine polis tarafından zorla konulan X-Ray cihazı ve polis kulübeleri bu kez Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne de konulmak istendi.
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin protokol girişine gelen polis, "Güvenliği sağlamak amacıyla" iddiasıyla binaya girmek istedi. Belediyenin güvenlik görevlileri, resmi belge olmadığı için polisleri engelledi. TOMA ve çevik kuvvet polisleri binanın çevresini sardı.
 
Belediye yetkilileri, konuyla ilgili Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’nüa aradı ancak ulaşamadı.
 
Açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, uygulamaya ilişkin kendilerine belge tebliğ edilmediğini belirtti. Mızraklı, "Belediyeler, tüzel kişiliklerdir. Bizim Büyükşehir Belediyemizin kendi iç güvenliği noktasında bir takım önlemler vardır. X-Ray sistemleri ve kendi özel güvenlik kurumu bağlamında önlemleri var. Böyle bir duruma ihtiyaç yok. Aynı zamanda kamusal olarak baktığımızda etrafında bariyerler, kulübeler olan yerler çok sempatik bir yer olmaz. Bunun adı belediye olmaz. Başka yerlerde söz konusu olabilir. Bizim ne böyle bir talebimiz olabilir nede uygulamayı burası için doğru bulmayız" dedi. 
 
Mızraklı, belediyenin iş ve işlemlerini sürdürdüklerini kaydederek, "Bugüne kadar yaptığımız işlerde ne kadar açık, şeffaf, kamuoyunun bilgisi dahilinde yapıldıysa, bundan sonrada bu şekilde devam edeceğiz" diye belirtti.
 
Mızraklı, Mardin, Cizre, İdil ve Silopi’de HDP’li belediyelere X-Ray cihazları ve polis kontrol noktaları yerleştirilmesini eleştirdi, "Uygulamalar kamuoyunda ciddi güvensizliği uyandıran uygulamalardır. Bu kadar gergin bir ortamda herkesin biraz nefes almaya, Türkiye kamuoyunun güçlü bir sağduya ihtiyaç duyduğu dönemde gerçekten soğutma işlemi dediğimiz şeye değil, daha çok sıcaklaştıracak yaklaşıma ihtiyaç var. Güvenlik aygıtının bu tür durumlarda daha dikkatli ve özenli davranması gerekiyor" dedi. 
 
Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden konuyla ilgili bilgi alamadıklarını ifade eden Mızraklı, "Tatminkar bir cevap alamadık" diye belirtti. 
 
Belediye binasında bekleyişlerini sürdüreceklerini kaydeden Mızraklı, "Belediye halkın evidir. Benimde evimdir. Zaman zaman tacizkar tutumlara karşı halkın emanet ettiği bir yere sahip çıkma gibi bir sorumluluğumuz vardır. Gerekirse bekleriz, çıkmayız. Ne kamu güvenlik aygıtının bu tür tasarruflarını kabul etmek ne gerginliğe su taşıyan politikaları kabul etmek mümkün olmaz"  dedi.
 
POLİS: YANLIŞ ANLAŞILMA OLDU
 
Daha sonra belediye önüne gelen polis, "Çevik kuvvet Adliye tarafina geçeceğine yanlışlıkla belediye tarafına geçmiş. Bundan dolayı yanlış anlaşma olmuş" diyerek çekildi.